ktirio.gr

Ξενοδοχείο "Mystique" στην Οία Σαντορίνης

Το ξενοδοχείο "Mystique", κατηγορίας πέντε αστέρων, βρίσκεται προς την πλευρά της καλντέρας του ηφαιστείου, μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Οίας Σαντορίνης και εκτείνεται βαθμιδωτά στα πρανή της καλντέρας. Η μελέτη περιελάμβανε τον ανασχεδιασμό 16 υφιστάμενων παραδοσιακών υπόσκαφων θολοτών χώρων και κτιρίων και τη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο, δυναμικότητας 47 κλινών. Λόγω της μοναδικότητας της θέσης του ξενοδοχείου, η παρέμβαση έπρεπε να είναι διακριτική και συγχρόνως να αναδεικνύει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου. Γι’ αυτόν το λόγο έγινε προσπάθεια να διατηρηθούν οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα στα κτίσματα, χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της περιοχής του οικισμού, και συνάμα να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα κάθε κτίσματος, ώστε ο ένοικος να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα σπίτι και όχι στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Για την επίπλωση επιλέχθηκαν φυσικά γήινα υλικά και χρώματα, σε πολύ απλές φόρμες. Κτιστά καθιστικά προβάλλουν σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και σε ορισμένους εσωτερικούς. Η σκίαση των εξωτερικών χώρων με ελαφριά πανιά σε κινητά στηρίγματα παραπέμπει στα πανιά των ιστιοφόρων, με τα οποία σκιάζονταν τα σπίτια στη Σαντορίνη.
Σε κάθε κτίσμα, υπάρχει εσωτερική μικρή πισίνα υδρομασάζ με θέα στην καλντέρα, ενώ οι εξωτερικές πισίνες υδρομασάζ και η κεντρική πισίνα είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να μην είναι ορατές από τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών καθώς και wine bar, το οποίο εντάχθηκε μέσα σε μια προϋπάρχουσα θολωτή στέρνα.
Τα εξωτερικά κουφώματα είναι ξύλινα με σύγχρονες διατομές για σωστή λειτουργία. Τα δάπεδα επιστρώθηκαν με λευκή πατητή τσιμεντοκονία ή λευκό μωσαϊκό με πολύ μικρή ψηφίδα, ώστε να διατηρηθεί η εικόνα του παραδοσιακού θηραϊκού δαπέδου, το οποίο προσαρμόζεται ιδανικά στους πολύμορφους μη ορθογωνικούς χώρους. Στα δάπεδα των λουτρών τοποθετήθηκαν παλαιωμένες πλάκες λευκού μαρμάρου Διονύσου. Οι τοίχοι των χώρων σπατουλαρίστηκαν διατηρώντας όλες τις καμπυλότητές τους ενώ οι τοίχοι των λουτρών έγιναν με πατητή έγχρωμη τσιμεντοκονία. Οι αυλές και οι ελεύθεροι καθιστικοί χώροι επιστρώθηκαν με τριφτή τσιμεντοκονία με άμμο θαλάσσης.
 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μαίρη Καβάγια
Η/Μ μελέτη: Χρήστος Πρεκατές
Επίβλεψη: Μαίρη Καβάγια
Η/Μ επίβλεψη: Γιάννης Ζαμπέλης
Kατασκευή: Τοπικά συνεργεία
Τοποθεσία: Περιοχή Περίβολας, Οία Σαντορίνης
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 1.700,00 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίων: κύριοι χώροι 900,00 m², βοηθητικοί 100,00 m²
Χρόνος μελέτης: Μάιος 2006 - Νοέμβριος 2006
Χρόνος κατασκευής: Νοέμβριος 2006 - Απρίλιος 2007
Φωτογραφίες: Γιώργος Λιζάρδος, Manuel Zublena, Μαίρη Καβάγια