ktirio.gr

Ξενοδοχείο "The Met" στη Θεσσαλονίκη

Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων "The Met" εντάσσεται αρμονικά στο ιδιαίτερο αστικό τοπίο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και παράλληλα δημιουργεί ένα τοπόσημο για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανική περιοχή, στην οποία βρίσκεται. Η έντονη κινητικότητα του περιβάλλοντος χώρου αποτυπώνεται στις τεθλασμένες επιφάνειες των εξωστών, οι οποίες διαφοροποιούνται από όροφο σε όροφο και προσδίδουν την έννοια της κίνησης.  Η μελέτη περιέλαβε τόσο την αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου όσο και τη διακόσμηση και επίπλωση των εσωτερικών χώρων και τη διαμόρφωση των εξωτερικών.
Στο ισόγειο βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως το μπαρ, τα δύο εστιατόρια και το καθιστικό. Ένα εκ των δύο εστιατορίων, το “Chan”, αποτελεί τη δημιουργία θεματικού σχεδιασμού του γνωστού αρχιτέκτονα Andy Martin. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα αποτελεί πρωτότυπη ερμηνεία του σύγχρονου ασιατικού σχεδιασμού και στον οποίο δεν θα χρησιμοποιούνταν παρωχημένα αρχιτεκτονικά μοτίβα άλλων ασιατικών εστιατορίων. Στους χώρους του ξενοδοχείου βρίσκονται 16 έργα σύγχρονης τέχνης από την προσωπική συλλογή της κυρίας Χριστίνας Χανδρή. Αυτή η εκθεσιακή "σύλληψη" αναπτύχθηκε και υιοθετήθηκε ακόμη και στο σχεδιασμό των 212 δωματίων του ξενοδοχείου, στα οποία φιλοξενούνται φωτογραφίες του Γερμανού καλλιτέχνη Ralph Baiker. Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης 13 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, συνολικής χωρητικότητας 700 ατόμων, καθώς και υπόγειο χώρο στάθμευσης 250 θέσεων. Την πισίνα και το μπαρ του δώματος πλαισιώνει η πανοραμική θέα του αστικού τοπίου. Στο υπόγειο βρίσκονται ο χώρος υδροθεραπείας - (spa) με εσωτερική πισίνα και υδρομασάζ, το ατμόλουτρο και το γυμναστήριο. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην επιλογή των υλικών, η οποία καθορίζεται από αντιθέσεις χρωμάτων, υφών και φωτεινότητας. Οι σκουρόχρωμες ξύλινες επενδύσεις έρχονται σε αντίθεση με τα υαλοστάσια και ο μαύρος γρανίτης διασπά τις λευκές μαρμάρινες επιφάνειες. Έπιπλα και φωτιστικά σώματα γνωστών σχεδιαστών δημιουργούν σενάρια διακόσμησης. Γραφιστικές παραστάσεις εικαστικού χαρακτήρα διατρέχουν τις επιφάνειες των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου. Ο φωτισμός, στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, χρησιμοποιήθηκε άλλοτε με διακριτικότητα και άλλοτε με διάθεση εντυπωσιασμού και ανάδειξης αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Zege Architects (Ζέππος - Γεωργιάδη & Συνεργάτες)
Μελέτη του εστιατορίου "CHAN": ΑΜΑ - Andy Martin Associates
Στατική μελέτη: ΥΨΙΛΟΝ - Γιάννης Τσοπανάκης
Η/Μ μελέτη: JEPA - Ι. Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες
Μελέτη φωτισμού: L + DG - Θωμάς Μ. Γραβάνης
Μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου: Zege Architects
Μελέτη γραφιστικών: Alarm Ad
Επίβλεψη: Frank Bazil, Zege Architects
Κατασκευή: ΕΤΕΘ
Χρόνος μελέτης: 2006 - 2008
Χρόνος κατασκευής: 2009

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία