ktirio.gr

Ξενοδοχείο στην Πάρο

Χτισμένο στα μέσα της δεκαετίας του '90, το κυρίως ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτελεί τυπικό δείγμα "μεταμοντέρνας" νησιωτικής αρχιτεκτονικής της εποχής του. Η επέκταση του νέου κτιριακού όγκου στο νοτιοδυτικό τμήμα του ακολουθεί τις βασικές σχεδιαστικές επιλογές του συγκροτήματος με μια σύγχρονη ματιά και με διάθεση αφαίρεσης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι λευκό επίχρισμα στους εξωτερικούς τοίχους, ενώ όλα τα δάπεδα, καθώς και η επένδυση των μπάνιων είναι από πατητό τσιμεντοκονίαμα χρώματος γκρι. Το έργο αποτελείται από μία σουίτα 45 m² με περιβάλλοντα χώρο, βεράντες και κήπο 125 m², καθώς και ιδιωτική πισίνα / spa 11,50 m² και από ένα δίκλινο δωμάτιο 29 m² με στεγασμένη βεράντα 12,50 m². Το συγκρότημα έχει μοναδική και απρόσκοπτη θέα στον κόλπο της Παροικιάς.
Ο εσωτερικός χώρος της σουίτας δημιουργήθηκε με διάθεση γλυπτική, καθώς τα επίπεδα, λουτρό, κρεβάτι, πάγκοι και γραφείο είναι χτιστά και αποτελούν συνέχεια του πατώματος και του τοίχου, δίνοντας όμως ταυτόχρονα την αίσθηση ότι δεν ακουμπούν σ’ αυτά. Πίσω από το κτιστό διπλό κρεβάτι, το οποίο μοιάζει να ίπταται επάνω από μία δέσμη φωτός, βρίσκεται ο γυάλινος τοίχος της "walk in" ντουζιέρας με φωτοθεραπεία, ενώ το δάπεδο της είναι ξύλινο deck. Στον γυάλινο τοίχο είναι τυπωμένο ένα γυναικείο πρόσωπο σε μεγάλη κλίμακα, με φόντο το λογότυπο του ξενοδοχείου που επαναλαμβάνεται. Ο πάγκος του λουτρού αποτελεί και αυτός προέκταση του τοίχου, ενώ οι νιπτήρες σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από λευκό σκυρόδεμα σύγχρονης τεχνολογίας, ειδικά γι' αυτό το έργο. Ο φωτισμός του δωματίου μελετήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή για να δημιουργεί μέσω "σεναρίων" το αίσθημα της γαλήνης και της ηρεμίας.
Το δίκλινο δωμάτιο είναι ένα χώρος 29 m² με στεγασμένη βεράντα 12,50 m². Οι προσεγμένες λεπτομέρειες στο λουτρό και στα έπιπλα, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από το αρχιτεκτονικό γραφείο, ο ιδιαίτερος φωτισμός του, καθώς και η στεγασμένη με πέργκολα βεράντα του δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση της ηρεμίας και της άνεσης.

 Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Πραξιτέλης Κονδύλης, αρχιτέκτονας, A31 ARCHITECTURE
Διοίκηση έργου: Παναγιώτης Καρράς, πολιτικός μηχανικός, A31 CONSTRUCTION
H/M μελέτη: A31 ARCHITECTURE & CONSTRUCTION
Eπίβλεψη: Παναγιώτης Καρράς, Πραξιτέλης Κονδύλης
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Χαρά Λασιθιωτάκη
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: A31 ARCHITECTURE & CONSTRUCTION
Tοποθεσία: Παροικιά Πάρου, Κυκλάδες
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 95 m²
Xρόνος μελέτης - κατασκευής: 2012
Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Περιφέρεια: 
Βόρειο Αιγαίο