ktirio.gr

Ξενοδοχείο "ΑNEMOS" στη Γεωργιούπολη Χανίων

 Το ξενοδοχειακό συγκρότημα "ΑΝΕΜΟS LUXURY GRAND RESORT", σε απόσταση αναπνοής από την ακτογραμμή της Γεωργιούπολης Χανίων, απλώνεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, προσφέροντας απαράμιλλη θέα σε βουνό και θάλασσα. Μια υπόγεια διάβαση πεζών, κάτω από το βόρειο οδικό άξονα Κρήτης, εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση στον ειδικής ομορφιάς και προστασίας αιγιαλό.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση δομείται γύρω από έναν κεντρικό, εσωστρεφή πυρήνα, που είναι και λειτουργικά η καρδιά του ξενοδοχείου, συγκεντρώνοντας τις κοινόχρηστες εξυπηρετήσεις του. Το σαφές μέτωπο στη θάλασσα των κεντρικών κτιρίων προστατεύει τον επισκέπτη από τους επικρατούντες βορειοδυτικούς ανέμους, προσφέροντάς του μια εσωτερική όαση δροσιάς.
Γύρω και σε διάταξη ανοδική από τον πυρήνα, απλώνονται οι δεκατρείς γειτονιές των κτιρίων των δωματίων του ξενοδοχείου, που παραπέμπουν σε συνοικίες ενός κρητικού οικιστικού τοπίου. Η τυπολογία της δομής του χώρου, δανείζεται στοιχεία από τη λαϊκή κρητική αρχιτεκτονική, με διαβατικά, κεραμοσκεπές, δώματα, εξωτερικά κλιμακοστάσια με ανακουφιστικά τόξα, εξώστες και στέγαστρα, ενώ ζωή δίνουν οι ενδιάμεσοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα υδάτινα στοιχεία που είτε ομαδοποιούν τις αυλές, είτε τις διαχωρίζουν, προσφέροντας διαφορετικές ποιότητες ιδιωτικότητας.
Η διάρθρωση των κτιρίων, σε μια προσεκτική ανάγνωση, παρουσιάζει μια επανάληψη που εγκαθιστά τη ζητούμενη τυπολογία που χαρακτηρίζει το συγκρότημα. Σε αντιστοιχία, τα 240 δωμάτια των 560 κλινών συνολικά, με δίκλινα, σουίτες, family rooms, σοφίτες και τρίκλινα, μαζεύονται σε ποίκιλες ομάδες, χωρίς να γίνεται σαφής διαχωρισμός των επισκεπτών.
Τα υλικά και τα χρώματα που επιλέγονται είναι κοντά στο κρητικό τοπίο, με το σοβά να επικρατεί σε τονικότητες του λευκού - γκρί και να συνδυάζεται αρμονικά με τα πέτρινα πεζούλια, τα μεταλλικά και ξύλινα στοιχεία, καθώς και τα κεραμίδια στη στέψη και το κυβόλιθο στη βάση σε γήινες ζεστές αποχρώσεις. Ο εξοπλισμός του περιβάλλοντος χώρου είναι λιτός και διακριτικός.
Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στο μη δομημένο χώρο με λεπτομερή σχεδίαση. Τα στοιχεία της φύτευσης είτε ακολουθούν την αυστηρή διάταξη καννάβου, παίρνοντας δομική υπόσταση, είτε πλαισιώνουν τα κτίσματα και τις αυλές προσφέροντας εικόνες και αρώματα από την κρητική ύπαιθρο.
Το σύστημα αυτό, δομημένου και μη χώρου πλαισιώνει ήσυχα και αρμονικά την κεντρική πλατεία - forum, όπου συγκεντρώνονται όλα τα βλέμματα με την έμφαση στο ύψος, το μορφολογικό πλούτο, τις αντανακλάσεις του φωτός τη μέρα και τα παιχνίδια του τεχνητού φωτισμού τη νύκτα. Εδώ τα μορφολογικά στοιχεία παραπέμπουν περισσότερο στην αστική κρητική αρχιτεκτονική της ενετικής περιόδου, ενώ το κεντρικό κτίριο παίρνει αναφορές από την εσωτερική άποψη της εισόδου στην Μονή Αρκαδίου.
Η έμφαση δίδεται στο κτίριο υποδοχής, το μόνο διώροφο του κεντρικού συμπλέγματος, που εκτός από το να εισάγει τον επισκέπτη υπό τη σκέπη του, διαρθρώνει συμμετρικά χώρους διαφορετικών υψών και επιπέδων, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών με καταστήματα, σαλόνια και μπαρ, καθώς και ημιυπαίθριους χώρους από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα όλου του συγκροτήματος.
Κάθετα στον κύριο άξονα βορρά - νότου, το κεντρικό κτίριο οδηγεί, μέσω δύο στεγασμένων διαδρόμων, στα ανατολικά στο κυρίως εστιατόριο έκτασης 380 m² και δυτικά, στο κτίριο σπα, το οποίο δανείζεται στοιχεία από τα οθωμανικά χαμάμ της Κρήτης για να προσφέρει υπηρεσίες περιποίησης, χαλάρωσης και ευεξίας στους επισκέπτες. Μια διπλή κιονοστοιχία με πλήρη και διάτρητα στοιχεία στηρίζει τη στέγη και ορίζει το χώρο της εσωτερικής θερμαινόμενης πισίνας, ενώ περιμετρικά της διατάσσονται οι χώροι των υδροθεραπειών με χαμάμ, σάουνες, τζακούζι, μασάζ καθώς και χώροι εκγύμνασης και αισθητικής. Το σύστημα αυτό ενσωματώνει και μια υπαίθρια αυλή με εξωτερική πισίνα.
Στον άξονα βορρά - νότου, κατ' επέκταση της εισόδου του κτιρίου υποδοχής, τοποθετείται ελαφρώς υπερυψωμένο το alacarte εστιατόριο, με τους δύο ημιυπαίθριους χώρους του. Συμμετρικά στον ίδιο άξονα διατάσσονται οι κοινόχρηστες πισίνες 530 m², τα στοιχεία νερού και οι πέργκολες - gazebo που φιλοξενούν χώρους καθιστικών και μπαρ. Συμπληρωματικά των λειτουργιών αυτών, στην ανατολική πλευρά της πλατείας εντάσσεται, σε μια υπερύψωση του φυσικού εδάφους η σκηνή και το εκκλησάκι τους συγκροτήματος, ενώ ένα άνοιγμα οδηγεί στα έγκατα ενός κτιρίου δωματίων όπου βρίσκεται ένας χώρος συνεδριάσεων - εκδηλώσεων 280 m².
Επανερχόμενοι στο βόρειο μέτωπο του συγκροτήματος, και σε άμεση σχέση με τη θάλασσα, συναντάμε τους υπαίθριους χώρους αθλοπαιδιών με γήπεδα μίνι γκολφ και τένις, όσο και ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά με το κατάλληλο κτίριο και υπαίθρια παιχνίδια.
Στο συγκρότημα αυτό, γίνεται ένα αρμονικό πάντρεμα των στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής με τις σύγχρονες απαιτήσεις κάθε επισκέπτη.

 Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: PeppasΝarchitects - Πέππας Νικόλαος & Συνεργάτες
Βασικοί αρχιτέκτονες: Πέππας Νικόλαος, Πετρακάκη Εύη, Τσιολάκη Κατερίνα
Ομάδα μελέτης: Καπελώνη Ελισσώ, Κελέκη Χρυσάνθη, Κουταλά Βαγγελιώ, Παπαγεωργίου Ζαχαρούλα, Παττακού Περσεφόνη, Τουρλίδας Βασίλης
Στατική μελέτη: Δαρμαράκης Κώστας
H/M μελέτη: Αρχοντάκης Γεώργιος
Επίβλεψη: Πέππας Νικόλαος & Συνεργάτες
Μελέτη διακόσμησης ,περιβάλλοντος χώρου, φωτισμού: Πέππας Νικόλαος & Συνεργάτες
Υπεύθυνος έργου: Φαραντάκης Στέλιος
Εργοδηγός: Θεοτόκης Γιάννης
Υπεύθυνος γεωπώνος: Μπουγιούρης Κώστας
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: εργολαβία με διαχείριση της ΠΕΛΕΜΑΡ ΑΕ
Iδιοκτήτης: ΠΕΛΕΜΑΡ Α.Ε.
Tοποθεσία: εκτός σχεδίου Ασπρουλιάνου Γεωργιούπολης, Δήμου Αποκόρωνα Χανίων
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 21247,23 m²
Xρόνος μελέτης: Μάιος 2013 - Δεκέμβρης 2014
Xρόνος κατασκευής: Γενάρης 2015 - Μάιος 2016
Παρουσίαση: Πέππα Νικόλαο
Φωτογραφίες: Πέππας Νικόλαος