ktirio.gr

Ξενοδοχείο "Αμφιτρύων" στην παλαιά πόλη του Nαυπλίου

Το ξενοδοχείο “Αμφιτρύων”, στο παλαιό λιμάνι και στην καρδιά της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου, αποτελεί ιδιοκτησία του ΕΟΤ και τμήμα του Τουριστικού Συγκροτήματος Ναυπλίου που εκμισθώθηκε μετά από διαγωνισμό στην εταιρία “Αργολικός Ήλιος Α.Ε.”. Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο αυτοτελή οικόπεδα, τα οποία χωρίζονται από την οδό Σπ. Τρικούπη. Το πρώτο οικόπεδο -έκτασης 1.673 m- έχει στεγάσει την ξενοδοχειακή μονάδα συνολικής επιφάνειας 4.200 m². Το δεύτερο -έκτασης 1.877 m²- αποτελεί τον ελεύθερο χώρο του ξενοδοχείου με κήπο, υπαίθρια πισίνα, χώρους εστίασης κτλ. Η δυναμικότητα της μονάδας είναι 80 κλίνες και ανήκει, μετά από τις εργασίες ανακαίνισης, στην κατηγορία πολυτελείας, Luxury Boutique Hotels.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά τετραώροφο κτίριο, της δεκαετίας του ‘50, που κτίστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση μελετήθηκε από τον αρχιτέκτονα Κλ. Κραντονέλλη. Η δεύτερη φάση μελετήθηκε μεταγενέστερα από την Τεχνική Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. Το κτίριο δεν έχει στοιχεία νεοκλασικά ή παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Παρ' όλες τις εργασίες συντήρησης του ξενοδοχείου από τον Ε.Ο.Τ. το 1986, λόγω αφενός της κακής κατασκευής, της παλαιότητας και της άμεσης επαφής του με τη θάλασσα και αφετέρου των υψηλών προδιαγραφών ανακαίνισής του, απαίτησε σοβαρότατες ενισχύσεις και παρεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό, ριζική ανακαίνιση στο περίβλημά του (μονώσεις, επιχρίσματα, κουφώματα) και αναβάθμιση, αναμόρφωση των όψεών του, ώστε να ενταχθεί καλύτερα στο διατηρητέο ιστορικό οικισμό, να συνδεθούν επιτυχέστερα οι δύο διαδοχικές φάσεις του και να οργανωθούν τα επιμέρους αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Η μελέτη ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού συνοδεύτηκε από την αναδιάταξη των λειτουργιών, τον επανασχεδιασμό και την οργάνωση των εσωτερικών χώρων, οι οποίοι καθορίζονταν από στρεβλούς χώρους με πολύ κακό εμφανή φέροντα οργανισμό, τον πλήρη εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τις βέλτιστες συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος, καθώς και από την αντικατάσταση της επίπλωσης και του εξοπλισμού των χώρων. 

Στοιχεία έργου

Πλήρεις μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική): ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ.
Μελέτη σχεδιασμού εσωτερικού χώρου: ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ. με τη συνεργασία της MKV DESIGN (Λονδίνο) στη μελέτη των κοινόχρηστων χώρων
Μελέτη φωτισμού εσωτερικών χώρων: Γ. Φατσέας, δρ. αρχιτέκτων
Μελέτη επίπλωσης και εξοπλισμού: MKV DESIGN (Λονδίνο)
Ομάδα μελέτης: Η. Νανοπούλου, αρχιτέκτων, υπεύθυνη μελέτης, Ι. Μπενεχούτσου, Θ. Παπαγιάννης, Σ. Χριστόπουλος, αρχιτέκτονες, Ν. Κερασώτης, συνεργάτης αρχιτέκτων, Μ. Βαφειάδη, interior designer, Κ. Ζαχαράτος, Α. Μαλτέζης, πολιτικοί μηχ., Δ. Βαρουξάκης, Γ. Χιώτη, ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι
Eπίβλεψη: ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ.
Eταιρεία κατασκευής: ΓΕΚ Α.Ε.
Iδιοκτήτης: ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. – OΜΙΛΟΣ ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗ
Eμβαδό κτιρίου: 4.200 m²
Xρόνος κατασκευής: 2001-2003
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σμαραγδής

Περιφέρεια: 
Πελοπόννησος