ktirio.gr

Μετατροπή παραδοσιακού συγκροτήματος στο ξενοδοχείο “Kinsterna”

Το αρχοντικό βρίσκεται 8 km νότια της Μονεμβασιάς και τα παλαιότερα τμήματά του ανάγονται στο 13ο αιώνα μ.Χ. Είναι τοποθετημένο σε σημείο με θέα στο κάστρο της Μονεμβασιάς και έχει οχυρωματική μορφή. Στην εσωτερική αυλή δεσπόζει η μεγάλη στέρνα (Κινστέρνα), η οποία αναδεικνύεται από 20 κολόνες αμφίπλευρα τοποθετημένες.
Η αποκατάσταση του συγκροτήματος και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο ξεκίνησε το 2006 και έγινε με πλήρη σεβασμό στο ιστορικό κτίριο. Χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο τοπικά ή παλαιά υλικά, τα οποία σε συνεργασία με τις σύγχρονες απαιτήσεις διαμονής, έδωσαν την τελική διαμορφωμένη εικόνα των χώρων, εσωτερικά και εξωτερικά. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο φυσικό περιβάλλον του κτιρίου με την ανάδειξη των παλαιών ευκάλυπτων, του πορτοκαλεώνα, του ελαιώνα και των αμπελώνων του κτήματος. Στο πνεύμα της ολοκληρωμένης αποκατάστασης του αρχοντικού κατασκευάστηκαν λιοτρίβι, πατητήρι, ξυλόφουρνος κ.ά.
Στην είσοδο του κτιρίου διέτρεχε, μέσω αυλακιού, νερό από την πηγή, το οποίο συλλέγονταν στην κεντρική στέρνα του συγκροτήματος και στη συνέχεια χρησίμευε στο πότισμα των περιβολιών. Η όλη φιλοσοφία του ποτίσματος, στηριζόταν στην όδευση του νερού στα περιβόλια, μέσω διαδοχικής εναλλαγής στερνών και αυλακιών, και αποτέλεσε τον πυρήνα έμπνευσης για την επίλυση των εξωτερικών διαμορφώσεων. Το υδάτινο στοιχείο είναι αισθητό σε όλα τα επίπεδα του κτιρίου, είτε τρεχούμενο, είτε συγκεντρωμένο. Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να “αιωρηθεί” επάνω από το νερό στις κατάλληλα διαμορφωμένες πλατφόρμες της στέρνας και να ρεμβάσει το κάστρο, τη θάλασσα και τους αμπελώνες. Επιπλέον, η τεθλασμένη χάραξη της κολυμβητικής δεξαμενής ακολουθεί τις φυσικές γραμμές του τοπίου, συμβάλλοντας τόσο στη διατήρηση της υφιστάμενης χλωρίδας, όσο και στη δημιουργία ιδιωτικών χώρων χαλάρωσης.
Στο εσωτερικό του αρχοντικού έγιναν εκτεταμένες επεμβάσεις προστασίας του αρχικού κελύφους, καθώς και μορφολογικών στοιχείων, που ήταν δυνατό να διατηρηθούν, όπως το παλαιό λιοτρίβι, τα τζάκια κ.ά. Σε κάθε περίπτωση διατηρήθηκε και αναδείχτηκε το μεσαιωνικό ύφος του συγκροτήματος με τις θολωτές οροφές, τα οξύκορφα τόξα κ.ά.
Η χαρακτηριστικότερη νέα λειτουργική επέμβαση είναι η δημιουργία χώρων υδροθεραπείας - spa, σε υπόγειο επίπεδο του συγκροτήματος. Η χρήση και η θέση του χώρου επέβαλαν αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις, που τελικά έρχονται σε ήρεμη αντιδιαστολή με το υπερκείμενο διατηρητέο κτίριο, προσδίδοντας ένα ύφος αισθητικής ηρεμίας.
Στο επίπεδο της διακόσμησης δόθηκε σημασία στις λιτές γραμμές των αντικειμένων με αποτέλεσμα οι χώροι να συνδέονται μεταξύ τους αρμονικά, τόσο σε επίπεδο κάτοψης, όσο και σε επίπεδο διακόσμησης. Έτσι, δημιουργείται ένα φιλόξενο περιβάλλον το οποίο συμπληρώνεται από τη ζεστή ατμόσφαιρα των 27 διαφορετικών δωματίων του ξενοδοχείου.

Στοιχεία έργου:

Γενική αρχιτεκτονική μελέτη (Α΄ φάση): Εργαστήρι 73 / Απόστολος Παρπαΐρης και Συνεργάτες
Μελέτη & επίβλεψη αποκατάστασης: Μαρία Νικολακοπούλου / Νόστος Α.Ε.
Αρχιτεκτονική μελέτη (Β΄ φάση): Μελέτη εσωτερικών χώρων και περιβάλλοντος χώρου: Divercity / Νικόλας Τραβασάρος, Χριστίνα Αχτύπη, Σάντυ Παπασταυροπούλου, Danniele Hogdson
Σύμβουλος εσωτερικών χώρων: Σοφία Βανταράκη
Στατική μελέτη: Γιώργος Δημητρακόπουλος και Συνεργάτες
Η/Μ μελέτη: ΗΜ ENG
Μελέτη φωτισμού: Diathlasis
Μελέτη εφαρμογής - κατασκευή: Νόστος Α.Ε.
Τοποθεσία: Άγιος Στέφανος - Μονεμβασιά
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 40.000,00 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 2.000 m²
Χρόνος μελέτης: Α΄φάση: 2005-2006  Β΄ φάση: 2009
Χρόνος κατασκευής: 2010
Φωτογραφίες: Cathy Cunliffe