ktirio.gr

Διαμόρφωση του πολυχώρου "ARK" στον Αστέρα Γλυφάδας

Το Ark αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο δυναμικό του ομίλου Παπαθεοχάρη, στον Αστέρα της Γλυφάδας. Οι αρχιτέκτονες Λίλα Σαραντίτη και Κάτια Τσούνη ανέλαβαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της ανακατασκευής του υπάρχοντος κτιρίου, που παλαιότερα λειτουργούσε ως κέντρο διασκέδασης και αποτελούσε μέρος του τουριστικού συγκροτήματος που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60 στο παραλιακό μέτωπο.
Οι ιδιοκτήτες θέλησαν να δημιουργήσουν έναν πολυχώρο, που θα λειτουργούσε ως εστιατόριο και καφέ. Το ζητούμενο ήταν αφενός μεν ο συνδυασμός τριών λειτουργιών (εστιατόριο, καφέ, μπαρ) χωρίς να χαθεί όμως η αίσθηση του ενιαίου, αφετέρου δε η ανεμπόδιστη οπτική επαφή και επικοινωνία με τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και κυρίως με τη θέα προς τη θάλασσα. Από τον παλαιό χώρο τα μόνα στοιχεία που διατηρήθηκαν ήταν ο φέρων οργανισμός και οι στάθμες των επιπέδων λόγω μορφολογίας του υπεδάφους. Παρ' όλα αυτά οι συγκεκριμένοι περιορισμοί, που αρχικά αποτελούσαν πρόβλημα, στην ουσία λειτούργησαν ως λύση, που έδωσε το συγκεκριμένο λειτουργικό και αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Έτσι, η διαρρύθμιση έγινε με τη δημιουργία επιπέδων στο χώρο που στήθηκαν αμφιθεατρικά, προσφέροντας παράλληλα και έναν άυλο διαχωρισμό των λειτουργιών.
Το υπάρχον κτίριο έδωσε την αρχική κατεύθυνση ως προς την ατμόσφαιρα που θα χαρακτήριζε το Ark. Τα μεγάλα τοξωτά παράθυρα, οι κεκλιμένες στέγες και το μεγάλο ύψος κατά μήκος της κεντρικής δίριχτης οροφής ώθησαν τους αρχιτέκτονες να οραματιστούν ένα μεγαλοπρεπή χώρο με αποικιακό χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά μια πιο σύγχρονη αισθητική επιλέχθηκε για τους βοηθητικούς χώρους –της παρασκευής φαγητού και καφέ–, που οι ιδιοκτήτες θέλησαν να είναι ορατοί από τους επισκέπτες. Έτσι, οι μαρμάρινες επιφάνειες, το ξύλινο δάπεδο δρυός με σχέδιο ψαροκόκκαλο, οι ταμπλάδες ως επενδύσεις στους τοίχους και τις πόρτες, οι ψάθες και τα φωτιστικά εποχής συνυπάρχουν αρμονικά με το τσιμεντοκονίαμα, τα φύλλα χαλκού, που κρύβουν τους εξαερισμούς της κουζίνας, και τη μεγάλη μεταλλική κρεμαστή κατασκευή στην παρασκευή των ροφημάτων. Αυτή η αρμονική συνύπαρξη ετερόκλητων στιλ, καθώς και ο συνδυασμός γήινων υλικών με βιομηχανικές διακοσμητικές λεπτομέρειες προσδίδουν στο χώρο μία αίσθηση σοφιστικέ πολυτέλειας.
Η επίπλωση επιλέχθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί μία σύνθετη και πολύπλευρη ατμόσφαιρα. Αντικείμενα που προέρχονται από διαφορετικά στιλ σχεδίασης συνδιαλέγονται μεταξύ τους, χαρίζοντας στο Ark μία αίσθηση μοναδικότητας. Στόχος ήταν τα πολλά τετραγωνικά (450 m² εσωτερικά και 770 m² βεράντες και αυλές) να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να νιώθει οικεία, έχοντας παράλληλα πολλές επιλογές. Οι διαπερατές ψάθες, που χρησιμοποιήθηκαν ως διαχωριστικά, δίνουν την αίσθηση της ιδιωτικότητας, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα για απομόνωση. Τα μεγάλα κοινόχρηστα τραπέζια μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα και το κεντρικό μπαρ έχουν ενσωματωθεί κατά τέτοιον τρόπο στο συνολικό σχεδιασμό, ώστε να επιτρέπουν στους πελάτες να παρατηρούν το προσωπικό εν δράσει και να βιώνουν την εμπειρία της προετοιμασίας ενός πιάτου ή ενός κοκτέιλ. Αυτή η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία διεγείρει τις αισθήσεις και ο επισκέπτης γίνεται μέρος της διαδικασίας και του περιβάλλοντος χώρου.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Sarantiti Tsouni Architects, AΣ.Π.Α. Α.Ε.
Στατική μελέτη: Αλεξόπουλος και Συνεργάτες
H/M μελέτη: ΤΕΚΕΜ Α.Ε.
Επίβλαψη: AΣ.Π.Α. Α.Ε.
Κατασκευή: Γ.Ε.Τ. Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Εσωτερικός σχεδιασμός: Sarantiti Tsouni Architects, Απόλλωνας Παπαθεοχάρης
Ιδιοκτήτης: Όμιλος Παπαθεοχάρη
Τοποθεσία: Αστέριας Γλυφάδας
Χρόνος μελέτης: Μάρτιος 2014 - Μάιος 2015
Χρόνος κατασκευής: Σεπτέμβριος 2014 - Μάιος 2015
Φωτογραφίες: George Fakaros