ktirio.gr

Ανακαίνιση Ξενοδοχείου "Wyndham Grand Athens"

Το Wyndham Grand Athens στεγάζεται σε υπάρχον κτίριο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλο εσωτερικό κυκλικό αίθριο, που μεταφέρει το φυσικό φως από τη γυάλινη οροφή, ύψους εννέα ορόφων, στο χώρο του ισογείου.
Η ανακαίνιση είχε ως στόχο να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, κλασικό αλλά όχι παρωχημένο, μοντέρνο αλλά όχι ψυχρό και ενδιαφέρον χωρίς υπερβολικούς εντυπωσιασμούς.
Η γενική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν ο συνδυασμός σύγχρονων και κλασικών επιρροών, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας αίσθησης οικείας πολυτέλειας, που θα προσφέρει στους επισκέπτες ποιοτική φιλοξενία.
Η γεωμετρική αισθητική των διάτρητων, πολλαπλών, ειδικά σχεδιασμένων μοτίβων στις ξύλινες κατασκευές παραπέμπει τόσο στην κλασική αρχιτεκτονική της Αθήνας, όσο και στην πολυπολιτισμικότητά της.
Η χρήση του ξύλου σε φυσική απόχρωση τονίζει την αίσθηση της οικειότητας στο χώρο, ενώ αποχρώσεις του κίτρινου και του γαλάζιου στα διακοσμητικά στοιχεία δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση χαλάρωσης.
Ένας από τους αρχιτεκτονικούς στόχους είναι η εμπλοκή / διάδραση των διαφορετικών αισθήσεων των επισκεπτών μέσω της πλούσιας σε υφές, μοτίβα, υλικά και χρώματα αρχιτεκτονικής γλώσσας, έτσι ώστε η παραμονή στο ξενοδοχείο να παραμείνει αξέχαστη.
Ο χώρος υποδοχής και καθιστικού, παρόλο το εκτενές μέγεθός του και το πολύπλοκο σχήμα του, δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας, με μοντέρνα άνετα έπιπλα και ανεπιτήδευτη κλασική κομψότητα. Τα διάτρητα ξύλινα διαχωριστικά ορίζουν το χώρο και δημιουργούν καθιστικά με αίσθηση ιδιωτικότητας, με θέα την Πλατεία Καραϊσκάκη.
Στο ισόγειο του αιθρίου του κτιρίου, σε έναν μοναδικό χώρο με φυσικό φως, επιλέχτηκε να τοποθετηθεί το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου, που θα προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Πτυσσόμενες πόρτες από ξύλο καρυδιάς με εγχάρακτο το χαρακτηριστικό γεωμετρικό μοτίβο, όταν ανοίγουν, αποκαλύπτουν τις εγκαταστάσεις των θερμών και ψυχρών πάγκων του πρωινού.
Ξύλινα κατακόρυφα στοιχεία, περιμετρικά του κυκλικού ανοίγματος του αιθρίου του εστιατορίου, εκτείνονται μέχρι το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, διαμορφώνοντας μία γιγάντια φωτιστική κατασκευή. Οι ειδικά μελετημένες ξύλινες περσίδες διαχέουν το φως των σποτ και δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση φωτισμού, χωρίς σκληρές σκιάσεις.
Μια εντυπωσιακού μεγέθους ξύλινη διάτρητη κατασκευή επάνω από το μπαρ του εστιατορίου δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο χώρο, ενώ στο πάτωμα έχουν χρησιμοποιηθεί εξάγωνα διακοσμητικά πλακίδια με εναλλασσόμενα σχέδια.
Ο σταθερός εξοπλισμός των δωματίων έχει σχεδιαστεί ειδικά για κάθε τύπο, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του μεγέθους του χώρου αλλά ταυτόχρονα και στη δημιουργία πολυτελούς αλλά και άνετης διαβίωσης. Επιπλέον, η χρήση καθρεφτών δημιουργεί αίσθηση μεγέθυνσης του χώρου, ενώ ο διακριτικός έμμεσος φωτισμός προσφέρει συνθήκες χαλάρωσης κατά τη διαμονή στο δωμάτιο.
Τα μπάνια με επιστρώσεις πλακιδίων με υφή μαρμάρου έχουν γυάλινα φιμέ χωρίσματα και κρυφούς φωτισμούς πίσω από μεγάλους έγχρωμους καθρέφτες. Μεταλλικές λεπτομέρειες, εφαρμοσμένες σε φωτιστικά και έπιπλα, προάγουν την αίσθηση της πολυτέλειας και διαφοροποιούν τους τύπους των δωματίων.
Το δώμα στον 9ο όροφο του ξενοδοχείου, μακριά από τους θορύβους της πόλης, με πανοραμική θέα στην Αθήνα είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να προσφέρει άπλετη θέα στην Ακρόπολη από όλα τα σημεία του. Ξύλινες πέργκολες ορίζουν το χώρο του υπαίθριου μπαρ και προσφέρουν σκίαση την ημέρα και χαλαρό φωτισμό το βράδυ. Η πισίνα είναι σε υπερυψωμένη θέση, προκειμένου να εξασφαλίζει απευθείας εντυπωσιακή θέα στους λουόμενους.
Πτυσσόμενα κρύσταλλα χωρίζουν ένα τμήμα του δώματος κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ, απομακρυνόμενα το καλοκαίρι, μεταφέρουν την αίσθηση του δροσισμού από τον εντυπωσιακό καταρράκτη, που καλύπτει όλο το μήκος του πλευρικού τοίχου της πισίνας.
Το γενικότερο αρχιτεκτονικό ύφος συνδυάζει την πολυτέλεια με την απλότητα. Στόχος είναι το δώμα να αποτελέσει σημείο συνάντησης για χαλάρωση και ψυχαγωγία τόσο για όσους διαμένουν στο ξενοδοχείο, όσο και για εξωτερικούς επισκέπτες.
Κατά την κατασκευή και ανακαίνιση τόσο των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου, όσο και των δωματίων, χρησιμοποιήθηκαν υλικά που στην πλειονότητά τους είναι εισαγόμενα και ειδικά κατασκευασμένα, συμβάλλοντας έτσι, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί το σχεδιαστικό όραμα της ομάδας των αρχιτεκτόνων για λειτουργικότητα και υψηλής ποιότητας αισθητική.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: schema 4 architects
Project architect: Ελένη Σπάρτση
Κατασκευή: Zeus international
Ιδιοκτήτης Zeus international
Τοποθεσία: Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα
Εμβαδό: 22.000 m²
Χρόνος μελέτης: Μάιος 2015 - Μάρτιος 2016
Χρόνος κατασκευής: Ιούνιος 2016 - Νοέμβριος 2016
Φωτογραφίες: STUDIOVD, Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou