ktirio.gr

Ανακαίνιση δωματίου & μπαγκαλόου στo "Castri Studios" στη Χαλκιδική

Το δωμάτιο "Olivia" βρίσκεται σε ένα τουριστικό συγκρότημα στη Νικήτη, στη χερσόνησο της Σιθωνίας. Χωροθετείται σε ένα τεμάχιο με απρόσκοπτη θέα προς τον Τορωναίο κόλπο. Ο χώρος ανακαινίσθηκε ριζικά και μετατράπηκε σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κατάλυμα υψηλών κατασκευαστικών προδιαγραφών και αισθητικής. Πρόκειται για ισόγειο χώρο, ο οποίος αποτελείται από σαλοκουζίνα, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Στόχος υπήρξε ο σχεδιασμός ενός καταλύματος με ενιαία αισθητική και αυτοτέλεια των χώρων. Οι λευκές επιφάνειες των οροφών και της επίπλωσης προσδίδουν καθαρότητα και λιτότητα σε συνδυασμό με τις μεταλλικές λεπτομέρειες των φωτιστικών και των εμφανών λινοθηκών, οι οποίες σηματοδοτούν το χώρο. Ομοίως, στο υπνοδωμάτιο κυρίαρχο υλικό είναι το ξύλο σε λευκή απόχρωση. Η αρμονία χρωματισμών και υλικών επιφέρει ισορροπία στο χώρο και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ξεκούραση των θαμώνων. Το θαλασσί χρώμα των τοιχοποιιών αποτελεί το συνδετήριο κρίκο του καταλύματος με τον παράκτιο χαρακτήρα της περιοχής και τους εσωτερικούς χώρους μεταξύ τους. Η εργονομία του χώρου και ο κατάλληλος σχεδιασμός επιτρέπουν τη διανυκτέρευση έως και τεσσάρων ατόμων παρά τη μικρή επιφάνεια που κατέχει ο χώρος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι το ξύλο, μεταλλικά στοιχεία σε μαύρη απόχρωση, επενδύσεις λευκής λάκας και πλακίδια πορσελάνινα και σε απομίμηση ξύλου.

Το κατάλυμα "Melita" ανακαινίσθηκε πλήρως και μετατράπηκε σε μπαγκαλόου υψηλών προδιαγραφών. Αποτελείται από σαλόνι - κουζίνα, υπνοδωμάτιο, βοηθητικό σαλόνι, που μετατρέπεται σε χώρο διανυκτέρευσης και μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα. Στόχος του σχεδιασμού υπήρξε η δημιουργία ενός λειτουργικού συνόλου, το οποίο θα παρέχει ένα οικείο και γνώριμο περιβάλλον θερινών αναμνήσεων και στιγμών ξεκούρασης και χαλάρωσης. Η απλότητα στο σχεδιασμό, η χρήση φυσικών υλικών και η εισαγωγή μιας ιδιαίτερης χρωματικής παλέτας στο χώρο αποτέλεσαν τα βασικά αρχιτεκτονικά εργαλεία. Η επιλογή του δαπέδου αποτελεί τον ουδέτερο καμβά, επάνω στον οποίο αναπτύσσεται ο σχεδιασμός. Παράλληλα, οι εμφανείς αντηρίδες και τα πέλματα των ξύλινων ζευκτών της οροφής με τη λευκή απόχρωση ενισχύουν την αντανάκλαση του φωτός και δημιουργούν ένα φωτεινό περιβάλλον. Έπιπλα ειδικού εξατομικευμένου σχεδιασμού σε καθαρές απλές ή και καμπύλες γραμμές, από ξύλο και επένδυση λευκής λάκας δίνουν έμφαση στην έννοια του σύγχρονου σε ένα συγκρότημα παραδοσιακών θερινών καταλυμάτων. Την τελευταία πινελιά στο χώρο προσδίδουν οι αποχρώσεις των τοιχοποιιών, του ψυγείου, των πλακιδίων της κουζίνας και του μπάνιου, καθώς και οι χρωματικές επιλογές συγκεκριμένων τμημάτων της επίπλωσης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι συστήματα ξηράς δόμησης, ξύλο και πλακάκι. Με βάση τη μελέτη φωτισμού τοποθετούνται απλίκες, φωτιστικά οροφής και επιτοίχια φωτιστικά, τα οποία προσδίδουν εναλλακτικά σενάρια φωτισμού.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου (σε υφιστάμενο κτίριο)
και επίβλεψη:
ASPASIA TAKA architects creative lab
Tοποθεσία: Νικήτη, Σιθωνία Χαλκιδικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: "Olivia" 30 m², "Melita" 50 m²,
Xρόνος μελέτης - κατασκευής: 2017
Παρουσίαση κτιρίου: Ασπασία Τάκα
Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr