ktirio.gr

Ανακαίνιση δημόσιων χώρων ξενοδοχείου Mitsis Rinela Beach Resort & Spa

Οι Elastic Αrchitects ανέλαβαν τη δεύτερη φάση ανακαίνισης, του ξενοδοχείου Mitsis Rinela Beach Resort & Spa, στην περιοχή Κοκκίνη Χάνη στην Κρήτη. Η μελέτη επικεντρώθηκε στους δημόσιους χώρους του ξενοδοχείου και πιο συγκεκριμένα την παραλία, τον υπαίθριο χώρο του κεντρικού κτιρίου και ενός χώρου καφέ δίπλα από το εστιατόριο.
Στόχος του σχεδιασμού των Elastic Architects υπήρξε η ανάδειξη του ξενοδοχείου σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και φιλοξενίας. Η λιτή σχεδίαση με έντονα ελληνικά στοιχεία συνδιαλέγεται με την λειτουργικότητα των χώρων. Το παιχνίδι του φωτός με την σκιά, η ανεμπόδιστη θέα προς το τοπίο και φυσικότητα των υλικών είναι βασικά στοιχεία που λάβαμε υπόψιν για την εκπόνηση της μελέτης. Η λιτή σχεδίαση, αναδεικνύει την υφή των υλικών που επιλέχθηκαν, με την σκιά που δημιουργείται από τα κλαδιά λυγαριάς να μεταβάλλουν τον χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο σχεδιασμός, αναπόσπαστος από τη λειτουργικότητα των χώρων και την ένταξη στο τοπίο, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας.
Στον χώρο της παραλίας εναλλάσσονται πέντε χωρικές μονάδες, ομπρέλα με ξαπλώστρα, χώρος με καθίσματα, πέργκολα με σχοινιά, πέργκολα με κλαδιά λυγαριάς και τα daybed. Η φυσικότητα των υλικών σε συνδυασμό με τη σύνθεση των παραπάνω μονάδων δημιουργούν ένα μοτίβο στο χώρο που συνδιαλέγεται με το τοπίο. Ο χώρος του καφέ που γειτνιάζει με τον χώρο του εστιατορίου που είχε ανακαινιστεί στην πρώτη φάση επέμβασης, δημιούργησε την ανάγκη συνέχειας των βασικών αρχιτεκτονικών στοιχείων του εστιατορίου. Το  μπαρ τοποθετείται κεντρικά και διαιρεί τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων εκατέρωθεν αυτού, δημιουργώντας συμμετρία σε επίπεδο κάτοψης. Για το πάτωμα επιλέχτηκε η χρήση, πατητής τσιμεντοκονίας, φυσικού χρωματισμού, επιτυγχάνοντας απλότητα και ομοιομορφία.  Το ξύλο, η ανεμπόδιστη θέα, το παιχνίδι της σκιάς που δημιουργεί το πλέγμα της λυγαριάς, είναι στοιχεία που εναρμονίζονται για το τελικό αποτέλεσμα.  Στον υπαίθριο χώρο του κεντρικού κτιρίου τοποθετείται πέργκολα από φυσικό ξύλο καστανιάς, για την σκίασή του. Η κύρια είσοδος του κεντρικού κτιρίου σηματοδοτείται από την υπερύψωση της πέργκολας. Ανάμεσα στον χώρο του κεντρικού κτιρίου και την κεντρική πισίνα του ξενοδοχείου, σχεδιάστηκε στρογγυλή πλατεία με υδάτινο στοιχείο στο κέντρο. Το μάρμαρο της πισίνας τοποθετήθηκε σε όλους τους χώρους περιμετρικά του κεντρικού κτιρίου ως ένα μέσω ενοποίησης και φυσικής συνέχειας των χώρων.  Η ψηλή είσοδος, το κεντρικό σιντριβάνι και ο χώρος με το υπαίθριο τζάκι είναι τα τρία σημεία αναφοράς που επιβάλλονται στο χώρο.
Η θέα στο απέραντο γαλάζιο πρωταγωνιστεί...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Elastic Architects
Lead Architects: Ρία Βογιατζή, Αλέξανδρος Ξένος 
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Βασίλης Μπουντόπουλος 
Interior designer: Βασιλεία Πιριτίδου
Τοποθεσία: Κοκκίνη Χάνι Ηράκλειο, Κρήτη
Ολοκλήρωση: 2018
Εμβαδό: 2500 m² public areas & 4200 m² beach area
Φωτογραφίες: © Pygmalion Karatzas