ktirio.gr

"Villa R" Κατοικία στη Δανία

Η κατοικία Villa R του αρχιτεκτονικού γραφείου C.F. Møller Architects βρίσκεται στην άκρη ενός δάσους στο Aarhus της Δανίας και καταλαμβάνει 300 m2 σε μια γραμμική σύνθεση δύο επιπέδων. Τοποθετήθηκε σκοπίμως όσο πιο κοντά στα δέντρα γινόταν, ώστε το κτίσμα να έρχεται σε άμεση επαφή με τη φύση, να αποτελεί προέκτασή της. Εμπνευσμένη από αυτή τη μοναδική σχέση η κατοικία φέρνει το δάσος μέσα στο εσωτερικό της μέσω των μεγάλων γυάλινων επιφανειών που αποτελούν την πρόσοψη της. Έτσι οι ιδιοκτήτες βιώνουν την εμπειρία ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου εποχιακού σκηνικού.
Ο στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν πρωτίστως ένα φιλικό προς τα παιδιά σπίτι, με πολλούς εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για παιχνίδι, προσπαθώντας παράλληλα να ακολουθήσουν τους τοπικούς κανονισμούς δόμησης που απαγόρευαν καθ ύψος δεύτερο όροφο πέραν του ισογείου και κάλυψη παραπάνω του 20% του οικοπέδου. Οι προκλήσεις συνδυάστηκαν σε ένα γραμμικό διάφανο ισόγειο όγκο που επενδύεται με ένα μεταλλικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί προστατευμένες βεράντες και ημιυπαίθριους χώρους στο επίπεδο του εδάφους.
Στο ισόγειο τοποθετήθηκε το σαλόνι με την ενιαία τραπεζαρία, την κουζίνα και το τζάκι καθώς και η κεντρική κρεβατοκάμαρα με το δικό της μπάνιο, το WC επισκεπτών και ένα μικρό δωμάτιο.
Βάση του κτιρίου αποτελεί ο ημιυπόγειος όροφος, ο οποίος ενσωματώνει και αυτός κύριες χρήσεις δεδομένου ότι φωτίζεται επαρκώς, δωμάτια για παιχνίδι και χώρους μελέτης με άμεση πρόσβαση σε μια βυθισμένη αυλή.
Η διακόσμηση εσωτερικά κινήθηκε σε απλές και λιτές γραμμές, σε πλήρη αντιστοιχία με την καθαρή αρχιτεκτονική φόρμα της κατοικίας. Η επιλογή των χρωματισμών έγινε σε γήινους τόνους ενώ μια αφαιρετική διάθεση στα απολύτως απαραίτητα έπιπλα και αντικείμενα αφήνουν το εσωτερικό να δρα ως ένας λευκός καμβάς, οπού η φύση επεμβαίνει δυναμικά με τις φωτοσκιάσεις της.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: C.F. Møller Architects
Αρχιτεκτονική τοπίου: Kragh & Berglund
Κατασκευή: TriConsult
Τοποθεσία: Aarhus, Δανία
Εμβαδόν κτιρίου: 300 m2
Χρόνος κατασκευής: 2012-2014
Φωτογραφίες: Julien Weyer