ktirio.gr

PORSCHE PAVILION Έκθεση αυτοκινήτων στη Γερμανία

Η οργανική μορφή και οι καμπύλες γραμμές της νέας έκθεσης αυτοκινήτων της Porsche στο θεματικό πάρκο Austostadt στη βόρεια Γερμανία, δίνουν την αίσθηση στους επισκέπτες ότι πρόκειται για μια χωροκατασκευή -"γλυπτό", που αντικατοπρίζει απόλυτα τη δυναμική της εταιρείας. Οι καμπύλες προσομοιάζουν στις στροφές της γρήγορης οδήγησης, η ρευστότητα της δομής στην ενιαία, αδιάκοπη πορεία που χαράσσει το αυτοκίνητο όταν κινείται.
Το εξωτερικό κέλυφος επενδύθηκε με πετάσματα από ματ ανοξείδωτο χάλυβα, ενισχύοντας την εικόνα της μονολιθικής, ομοιογενούς επιφάνειας, η οποία μεταβάλλεται  μέσα στην ημέρα ανάλογα με το ανακλώμενο φως και τις καιρικές συνθήκες.
Στην είσοδο της έκθεσης, ο αυτοφερόμενος πρόβολος που εκτείνεται 25 m  πάνω από τη παρακείμενη λίμνη, δημιουργεί έναν ημιυπαίθριο, στεγασμένο χώρο με ιδιαίτερη ακουστική που μπορεί να φιλοξενήσει έως 100 άτομα.  Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντα χώρου και τα αμφιθεατρικά καθίσματα συναινούν στην ολική αντιμετώπιση της αρχικής ιδέας για μια ρευστή μορφή που ενσωματώνεται αρμονικά στο φυσικό τοπίο.
Εφάμιλλη της τεχνολογίας "monocoque" στα αυτοκίνητα (όπου το σασί είναι ενιαίο με το αμάξωμα), ο φέροντας οργανισμός αποτελεί το ίδιο το κέλυφος του κτιρίου, χωρίς πλήρωση άπο κάποιο άλλο υλικό. Τα  620 φύλλα ανοξείδωτου χάλυβα που χρησιμοποίηθηκαν για την επένδυση, προκατασκευάστηκαν και συγκολλήθηκαν τμηματικά  σε ένα ναυπηγείο ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και συναρμολογήθηκαν στις ακριβείς τους θέσεις "in situ".
Εσωτερικά μια ελλειπτική ράμπα οδηγεί τον επισκέπτη σε μια χαμηλότερη στάθμη όπου εκτείθεται η πρώτη Porsche του 1948 και τα υπόλοιπα 25 μοντέλα που έβγαλε η εταιρεία έκτοτε, υπο μορφή προπλασμάτων σε κλίμακα 1:3 και ασημί απόχρωση. Στον ίδιο χώρο προβάλονται επίσης ταινίες μικρού μήκους για την ιστορία του ιστορικού αυτοκινήτου ενώ υπολογιστές/ tablets ενημερώνουν τους επισκέπτες με περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα οχήματα. Το κτίριο της έκθεσης συνδυάζει την εξέλιξη, τη μηχανική τεχνογνωσία και τη γοητεία της Porsche , την παράδοση και την καινοτομία, τη  λειτουργικότητα και την αποκλειστικότητα, αρχές που χαρακτηρίζουν το σχεδιασμό, τις αξίες και τη φιλοσοφία της εταιρείας.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: ΗΕΝΝ, Prof. Dr. Gunter Henn
Ομάδα μελέτης: Martin Henn, Klaus Ransmayar, Paul Langley
Στατική μελέτη: Schlaich Bergermann und Partner, Prof. Dr. Mike Schlaich, Achim Bleicher, Thomas Schoknecht, Sebastian Linden
Μελέτη φωτισμού: Kardorff Ingenieure Lichtplanung
Αρχιτεκτονική τοπίου: WES Landschaftsarchitekten, Prof. Hinnerk Wenhberg, Michael Kadchke, Maxie Strauch
Χρόνος κατασκευής: 2012
Τοποθεσία: Wolfsburg, βόρεια Γερμανία
Εμβαδόν: 400 m2
Φωτογραφίες: HG Esch