ktirio.gr

“Sliding Chapel” στην αρχαία ακρόπολη της Βύβλου στο Λίβανο

Το "Sliding Chapel" είναι ένας μη-θρησκευτικός χώρος στοχασμού, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας ακρόπολης της Βύβλου, στο Λίβανο.
Σχεδιάστηκε από τον Ιρλανδό αρχιτέκτονα Kieran Donnellan και κατασκευάστηκε από μια ομάδα συμμετεχόντων στο διεθνές φεστιβάλ σχεδιαστών MEDS, το οποίο πραγματοποιήθηκε εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο.
Η κομψή λεπτή μορφή του παρεκκλησίου είναι σχεδιασμένη για να δίνει στο περίπτερο την εντύπωση της ολίσθησης προς την πλαγιά του λόφου. Αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας στην οροφή την ίδια γωνία κλίσης με αυτήν της πλαγιάς πάνω στην οποία εδράζεται.
Αυτός ο σχεδιασμός προσδίδει στο κτίριο την εκκεντρική εμφάνιση της ταυτόχρονης ολίσθησης και αγκύρωσης. Εσωτερικά, η κλίση της οροφής ενθαρρύνει τους επισκέπτες να καθίσουν, δημιουργώντας την αίσθηση της συμπίεσης σε τομή, καθώς διασχίζουν το παρεκκλήσι.
Η αύξηση της διατομής σε κάτοψη σχεδιάστηκε ώστε να ορίζει μια στενή είσοδο και μια γενναιόδωρη θέα, με την οποία ανταμείβονται οι επισκέπτες μόλις καθίσουν.
Παράλληλα, το concept της ξεκάθαρης κίνησης και της συναφούς ενέργειας αυτής νοηματοδοτείται από την οπτική ένταση της καρβουνιασμένης επιδερμίδας.
Αυτή επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή Ιαπωνική τεχνική “shou-sugi-ban” της σύνδεσης 3 σανίδων ξύλου σε σχηματισμό καμινάδας, η οποία καίγεται στο κάτω μέρος της. Όλη η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ανακυκλωμένη, με την περισσότερη από αυτή να προέρχεται από εμπορευματοκιβώτια.
Ακολουθούν ορισμένα σχόλια από την ελληνίδα συμμετέχουσα Ιωάννα Μαρία Βέμμου:
"Η κατασκευή ενός κτιρίου ξεκινώντας ουσιαστικά από το -1 ήταν μια πολύτιμη εμπειρία σε ζητήματα ανακύκλωσης δομικών υλικών, αλλά κυρίως στην καλαισθησία που μπορεί να έχουν τέτοιες πρακτικές ως τελικό αποτέλεσμα. Ξεκινώντας με τη χρονοβόρα αποσυναρμολόγηση παλιών κιβωτίων, εύκολα θα μπορούσε κανείς να αποθαρρυνθεί. Όταν αυτή τελείωσε, ξεκίνησε η καύση της επιφάνειας των ξύλων με την προαναφερθείσα τεχνική, η αισθητική της οποίας μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον από καιρό. Η μεταμόρφωση των πολυκαιρισμένων ξύλων μας ενθάρρυνε στην εργασία και όταν μεταφέραμε τον φέροντα οργανισμό αυτού που έμοιαζε με αδύνατο project στο πεδίο, ενθουσιαστήκαμε απο την εξαιρετική τοποθεσία του. Η ευκαιρία να δουλέψουμε δίπλα σε αυτόν τον χώρο ήταν ανεκτίμητη για όλους και η διαδικασία της συναρμολόγησης μιας κατασκευής 1:1 ένα σημαντικό μάθημα. Τέλος, ο ζήλος με τον οποίο δούλεψε η ομάδα ανταμείφθηκε από ενα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην καταγάλανη Μεσόγειο".

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Kieran Donnellan / Meds Workshop 2018
Συντονιστής Meds 2018: Samer Hayek
Συμμετέχοντες Meds 2018: Alberto Ibanez, Amber Goveas, Cynthia Antablian, Faustas Lasys, Gregorio Tomasillo, Hadir Hanna Mahmoud, Hasan Debes, Ioanna Maria Vemou, Magdalena Storozenko, Matthias Brenner, Rabia Hant, Roisin Leavey, Shpat Ademaj, Shqiprron Jusufi
Χρόνος κατασκευής: Αύγουστος 2018
Τοποθεσία: Βύβλος, Λίβανος
Φωτογραφίες: Conor De Burca & Kieran Donnellan