ktirio.gr

Ναυτικό Μουσείο στη Δανία

Το Ναυτικό Μουσείο της Δανίας ολοκληρώθηκε το 2013 στην πόλη Helsingor και η ανάθεσή του στο αρχιτεκτονικό γραφείο Big έγινε ύστερα από προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Το πιο νευραλγικό σημείο στο σχεδιασμό αποτέλεσε η χωροθέτησή του στο ιστορικό και χωρικό πλαίσιο της περιοχής του λιμανιού, παρακείμενα του πολιτιστικού μνημείου Kronborg Castle και ενός πρόσφατα ανεγερθέντος πολιτιστικού κτιρίου. Οι αρχιτέκτονες πρωτοτύπησαν επιλέγοντας να δημιουργήσουν ένα υπόσκαφο μουσείο σε μια αποβάθρα του λιμανιού, στη θέση ενός παλιού εγκαταλελειμμένου υπόγειου νεώριου, χώρου συντήρησης και φύλαξης πλοίων.
Έτσι το κτίριο ενσωματώνεται σιωπηλά και δημιουργικά στον αστικό ιστό και δρα ως συνδετικός κρίκος των άλλων δύο χρήσεων.
Περιμετρικά της παλιάς τοιχοποιίας από εμφανές σκυρόδεμα βάθους 9 m, τοποθετήθηκαν οι γκαλερί της νέας χρήσης, αφήνοντας το παλιό γοητευτικό κέλυφος να αποτελέσει την εξωτερική όψη του νέου μουσείου, καθιστώντας παράλληλα τον υπαίθριο χώρο στη μέση το επίκεντρο της έκθεσης, όπου οι επισκέπτες βιώνουν την πραγματική κλίμακα ενός πλοίου. H εμπειρία του μουσείου εσωτερικά βιώνεται ως μια συνεχόμενη πορεία παράλληλη της τοιχοποιίας, που ξεκινάει με μια ράμπα ανεπαίσθητης κλίσης από την είσοδο και το σημείο 0 του εδάφους και καταλήγει στο αντίστοιχο σημείο, ακριβώς ένα επίπεδο πιο κάτω. Μ’ αυτόν τον τρόπο η μακρά ιστορία της Δανέζικης Ναυτιλίας εκτυλίσσεται σε μια συνεχή κίνηση μέσα και γύρω από την αποβάθρα, κάτω από το έδαφος.
Τρεις γέφυρες διπλού ύψους, ελαφρώς ανασηκωμένες από τη χαμηλότερη στάθμη της σύνθεσης, τέμνουν αυστηρά την παλιά δεξαμενή και λειτουργούν ως σημεία σύνδεσης διαφορετικών ενοτήτων μέσα στο μουσείο. Συμπληρωματικά, διάφορες ράμπες πρόσβασης στον υπαίθριο χώρο του εξυπηρετούν στην εγκάρσια κίνηση και την ευκολότερη προσπέλαση του μουσείου.
Το κτίριο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, ένα αμφιθέατρο, αίθουσα διδασκαλίας, γραφεία και μία καφετέρια ενώ η ήπια κλίση που έχει δοθεί σ’ όλο το συγκρότημα δημιουργεί μια ευχάριστη διαδοχή από συναρπαστικούς χώρους που ρέουν φυσικά ο ένας μετά τον άλλο στην κοιλότητα της παλιάς δεξαμενής.
Το κτίριο διακρίθηκε ανάμεσα στις 5 καλύτερες υποψηφιότητες για το βραβείο Mies Van de Rohe 2015.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: BIG
Κύριοι αρχιτέκτονες: Bjarke Ingels, David Zahle
Υπεύθυνος έργου: David Zahle
Τοποθεσία: Helsingor, Δανία
Εμβαδόν οικοπεδου: 17.500 m²
Εμβαδόν κτιρίου: 5.000 m²
Κατασκευή: 2013
Φωτογραφίες: Rasmus Hjortshøj