ktirio.gr

Μονοκατοικία στο St Tropez

Ο σύγχρονος, ευθύγραμμος, κυβικός σχεδιασμός της κατοικίας εξετάστηκε προσεκτικά ώστε να συνδυάζεται με τις πιο παραδοσιακές κατοικίες που επικρατούν στην περιοχή. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία του Plage de Pampelonne και σε απόσταση αναπνοής από το Le Club 55 - την ενσάρκωση του τρόπου ζωής του St Tropez. Η τοποθεσία αυτή οδήγησε στοσχεδιασμό για απρόσκοπτη διαβίωση σε εσωτερικό - εξωτερικό περιβάλλον. Με την επικλινή πλευρά του οικοπέδου να αντικρίζει το νότο, ο κήπος σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει ένα υπερυψωμένο καθιστικό και μια τραπεζαρία, ενώ ένα κεκλιμένο φυτεμένο ανάχωμα που οδηγεί στην πισίνα και την ηλιόλουστη βεράντα. Ένα περίπτερο με υπαίθριο σαλόνι και κοκτέιλ μπαρ, που βρίσκεται στο γκαζόν, ενισχύει περαιτέρω την υπαίθρια εμπειρία. Ένα πευκοδάσος περιμετρικά εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια σειρά από οριζόντια επίπεδα - τον πράσινο φράκτη στο επίπεδο του δρόμου, το δρόμο στο μπροστινό μέρος του σπιτιού, τα εσωτερικά επίπεδα που εκτείνονται από ανατολικά προς τα δυτικά, η γραμμική βεράντα, το κεκλιμένο πράσινο "ανάχωμα" και η πισίνα κάτω. Σε όλο το σπίτι, υπάρχει αλληλεπίδραση στερεών τοίχων και μεγάλων ανοιγμάτων που δημιουργούνται από παράθυρα πλήρους ύψους και συρόμενες πόρτες που ανοίγουν σε εσοχές. Τα μεμονωμένα στοιχεία του ανώτερου τμήματος του σπιτιού ενοποιούνται με την εξωτερική αυλή.

Προσεγγίζοντας το μπροστινό μέρος του σπιτιού, οι φοίνικες δίνουν μια τροπική αίσθηση και χρησιμεύουν ως γλυπτά. Η πλευρά του σπιτιού που βλέπει στο δρόμο παρουσιάζει μια συμπαγή πρόσοψη με ευθύγραμμες πλάκες τραβερτίνη και τα αντίστοιχα επίπεδα πανώ γύψου ως σύγχρονη ερμηνεία του χαρακτηριστικού επιχρίσματος των σπιτιών του st Tropez. Λεπτά οριζόντια και κάθετα ανοίγματα δέχονται φως σε συγκεκριμένες περιοχές χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητα.

Οι σκάλες από τραβερτίνη ανεβαίνουν απαλά στην μπροστινή ύψους δύο ορόφων, από μασίφ ξύλο με χάλκινη λαβή. Κατά την είσοδο στην κατοικία, ένας πολυέλαιος πολυεπίπεδο δεσπόζει στο διώροφο χώρο εισόδου. Τα μεγάλα κουφώματα επιτρέπουν την εκπληκτική θέα στην πισίνα και τον κήπο. Μερικά σκαλοπάτια οδηγούν στο επίπεδο διαβίωσης που περιλαμβάνει το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Επίσης σε αυτό το επίπεδο και χωρισμένο από το καθιστικό με έναν κήπο με νερό και μια μεγάλη ελιά, είναι ένα υπνοδωμάτιο για τους επισκέπτες.

Ο πελάτης επέλεξε να σχεδιάσει και να διαμορφώσει το εσωτερικό  διατηρηρώντας μια παλέτα με ουδέτερα χρώματα και με φυσικά, οργανικά υλικά.  Ένας επί παραγγελία πολυέλαιος πάνω από το τραπέζι προσδίδει πολυτέλεια στο χώρο. Τα δάπεδα από τραβερτίνς αντιπαραβάλλονται με τις μαύρες λεπτές συρόμενες πόρτες και επαναλαμβάνονται σε τοίχους με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες.

Ως ιδιοκτήτης μιας φωτογραφικής συλλογής, ο πελάτης διαθέτει μια εκτεταμένη συλλογή έργων τέχνης, έτσι ώστε οι χώροι γκαλερί να συμπεριλαμβάνονται στο αρχιτεκτονικό σχέδιο ώστε να είναι ορατά τά έργο τέχνης όχι μόνο από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό του σπιτιού.

Στοιχεία έργου

Αρχιτέκτονική μελέτη: SAOTA
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Libre Architecture Concept
Ομάδα έργου: Stefan Antoni & Thomas Paturle
Εσωτερικοί χώροι: Ιδιοκτήτης
Τοποθεσία έργου:  St Tropez, Γαλλία`
Φωτογράφος έργου: Adam Letch