ktirio.gr

Λέσχη γκολφ στο Μεξικό

Το κτίριο "Casa Club Bosque Altozano" σχεδιάστηκε από την ομάδα Μεξικανών αρχιτεκτόνων Parque humano, προκειμένου να λειτουργήσει ως λέσχη γκολφ και να καλύψει τις τυπικές ανάγκες ενός γηπέδου γκολφ. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε τη δημιουργία ποικίλων κοινόχρηστων χώρων, όπως χώρων εστίασης και προετοιμασίας φαγητού, εντευκτήριο, αποδυτήρια, κατάστημα πώλησης κτλ.
Το οικόπεδο βρίσκεται στην πόλη Morelia του κεντρικού Μεξικού, έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και ανοιχτή θέα προς την κοιλάδα και τα πευκόφυτα βουνά Montaña Monarca. 
Το σκεπτικό του σχεδιασμού
Η βασική αρχιτεκτονική σύλληψη ήταν η δημιουργία ενός συμπαγούς και αυστηρού γεωμετρικά, όγκου, που δε θα δημιουργούσε παραφωνίες με τον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι, αφενός προτάθηκε η κατασκευή ενός ισόγειου κτίσματος, αφετέρου όλες οι λειτουργίες χωροθετήθηκαν εντός μιας απλής κάτοψης σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου. Οι περιμετρικοί τοίχοι, επιλέχθηκε να κατασκευαστούν από συρμάτινα κιβώτια γεμισμένα με ακανόνιστες πέτρες, ενώ τα ανοίγματα τοποθετήθηκαν προσεκτικά και με φειδώ, έτσι ώστε να μην διασπάται η ομογένεια της πέτρινης μάζας.
Παράλληλα, οι αρχιτέκτονες συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας μιας μεγάλης, ανοιχτής κοιλότητας, που, καθώς εισχωρεί στον κτιριακό όγκο, δημιουργεί έναν ευρύχωρο και  προστατευμένο, ημιυπαίθριο χώρο. Η εσοχή ορίστηκε πλευρικά, από δύο ασύμμετρους, μη παράλληλους τοίχους, που, καθώς συγκλίνουν προς τα μέσα, δημιουργούν τη ψευδαίσθηση της προοπτικής και κατευθύνουν το βλέμμα του επισκέπτη προς το εσωτερικό του κτιρίου. Οι εν λόγω τοίχοι αποτελούνται από μεγάλα υαλοστάσια, έτσι ώστε αφενός να φωτίζουν τον εσωτερικό χώρο, αφετέρου να ενοποιούν, οπτικά και λειτουργικά τον εσωτερικό με τον ημιυπαίθριο χώρο.
Η στεγασμένη εσοχή δεν δημιουργήθηκε μόνο για λόγους εξωτερικής μορφολογίας, αλλά κυρίως για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επισκεπτών της λέσχης, λειτουργώντας ως χώρος ανάπαυσης, επικοινωνίας και συνάντησης των μελών. Ως εκ τούτου κατέλαβε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της κάτοψης, δημιουργώντας έναν ωφέλιμο ημιυπαίθριο χώρο. 
Η μέθοδος δόμησης με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια
Το κτίριο αν και καταλαμβάνει μια μεγάλη επιφάνεια 800 m2, εντούτοις φαίνεται να ισορροπεί με το φυσικό τοπίο, χωρίς να δημιουργεί παραφωνίες. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της εκτεταμένης κατασκευής πέτρινων τοίχων με τη μέθοδο των λιθοπλήρωτων συρματοκιβωτίων, των οποίων το υλικό πλήρωσης προήλθε από την εγγύς περιοχή.
Η θεμελίωση και οι περιμετρικοί τοίχοι του υπόγειου χώρου, κατασκευάστηκαν από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επάνω από τους υπόγειους τοίχους, εδράστηκε το δάπεδο (από μεταλλικές δοκούς και οπλισμένο σκυρόδεμα) και από επάνω ξεκίνησε η περιμετρική και σταδιακή τοποθέτηση των συρματοκιβωτίων, καθώς και το γέμισμά τους με αδρανές υλικό. Για την στέγαση του κτιρίου, κατασκευάστηκε ένα μεταλλικό δικτύωμα, το οποίο εδράστηκε απευθείας επάνω στους εξωτερικούς, φέροντες τοίχους. 
Η μέθοδος δόμησης με συρματοκιβώτια (ζαρζανέτια) λόγω της απλότητας της αλλά και άλλων πλεονεκτημάτων χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, σε πολλές εφαρμογές, όπως σε υδραυλικά έργα, σε κατασκευές προστασίας οχθών, σε προκυμαίες, σε φράγματα ποταμών, στην κατασκευή γεφυρών, σε έργα συγκράτησης και προστασίας από κατακρήμνιση βράχων κτλ.
Τα συρματοκυβώτια είναι ορθογωνικά ή κυλινδρικά καλάθια από γαλβανισμένο μεταλλικό πλέγμα διπλής συστροφής με εξαγωνικούς βρόχους, τα οποία γεμίζουν με πέτρες ή άλλα αδρανή υλικά.
Το βάρος τους εξαρτάται από το μέγεθος τους, καθώς και από το είδος και την πυκνότητα των αδρανών υλικών. Οι τοίχοι από λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια μπορούν να παραμένουν σταθεροί, χωρίς την ύπαρξη άλλου σκελετού.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τρόπου δόμησης είναι:
• Η ευκαμψία: Το μεταλλικό σύρμα, καθώς είναι "πλεγμένο" σε εξαγωνικούς βρόχους, παρουσιάζει μεγάλη ανοχή σε διάφορες δυνάμεις, χωρίς να καταστρέφεται.
• Η μακροβιότητα και η αντοχή: Τόσο το συρματοκιβώτιο, όσο και οι φυσικοί λίθοι έχουν μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Συνδεδεμένα πολλά κιβώτια μεταξύ τους, δημιουργούν μια ισχυρή κατασκευή, ενώ ακόμη και αν κοπεί το πλέγμα, το κιβώτιο δεν αποσυναρμολογείται εύκολα. Λόγω του βάρους της, η κατασκευή παραμένει σταθερή ακόμη και κάτω από την πίεση μεγάλων όγκων νερού και χώματος. 
• Η αφομοίωση με το φυσικό περιβάλλον: Το γέμισμα των συρματοκιβωτίων με πέτρες ή άλλα αδρανή υλικά αφήνει πάντα ελεύθερους πόρους και κενά, επιτρέποντας τη ροή του αέρα αλλά και τη συσσώρευση ποσοτήτων χώματος ανάμεσα στις πέτρες. Αυτή η ιδιότητα είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική στις εφαρμογές διαμορφώσεων εδαφών, καθώς ευνοείται η ανάπτυξη φυτών ανάμεσα από τα συρματοκιβώτια.
• Το χαμηλό κόστος: Η συναρμολόγηση των συρματοκιβωτίων μπορεί να γίνει επιτόπου ακόμη και από μη εξειδικευμένο συνεργείο. Ο χρόνος συναρμολόγησης και τοποθέτησης είναι σχετικά μικρός, ενώ η τελική κατασκευή χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση. Τα υλικά πλήρωσης συνήθως προέρχονται από κοντινά λατομεία ή τοπικούς εμπόρους.
Τέλος, η μέθοδος κατασκευής τοίχων με συρματοκιβώτια που συμπληρώνονται με αδρανή υλικά και συναρμολογούνται επιτόπου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην αξιοποίηση των οικοδομικών μπάζων, καθώς και στην κατασκευή πρόχειρων κατοικιών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.                       

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Parque humano / Jorge Covarrubias + Benjamin, Gonzalez Henze & Said Arias, Omar Martinez.
Μελέτη εσωτερικού χώρου: Celula Arquitectura
Μελέτη φωτισμού: Celula Arquitectura, Arten Luz, Javier Ten
Τίτλος έργου: Casa Club Bosque Altozano
Τοποθεσία: Morelia, Μεξικό
Εμβαδό: 800 m²
Χρόνος κατασκευής: 2007 - 2009
Φωτογραφίες: Paul Rivera, ArchPhoto