ktirio.gr

Κτίριο - γέφυρα επάνω στα νερά τεχνητής λίμνης στον Καναδά

Το κτίριο γραφείων αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο χώρο της πανεπιστημιούπολης  και τεχνολογικού πάρκου της πόλης Manitoba στον Καναδά. Η πρωτότυπη χωροθέτηση του κτιρίου, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του το καθιστούν ένα σύνθετο έργο που συνδυάζει την αρχιτεκτονική με την αρχιτεκτονική του τοπίου, τη διαχείριση του υδάτινου στοιχείου και τη βιωσιμότητα.
Αρχιτεκτονική
Το κτίριο γραφείων είναι ένας καθαρός επιμήκης ορθογωνικός όγκος από γυαλί και μέταλλο, μήκους 100 m και πλάτους 36,5 m που μοιάζει να αιωρείται επάνω από τεχνητή λίμνη (λεκάνη απορροής). Το σχήμα και η παρουσία του υδάτινου στοιχείου συντελούν στο χαρακτηρισμό κτίριο - γέφυρα. Η χωροθέτηση και η μορφολογία του κτιρίου επιτρέπουν τον άπλετο φυσικό φωτισμό και την ανεμπόδιστη θέα προς το περιβάλλον τοπίο. Το μεγαλύτερο τμήμα των όψεων αποτελείται από ανακλαστικούς υαλοπίνακες που αντικατοπτρίζουν το τοπίο και ενσωματώνουν το κτίριο σε αυτό. Τα υαλοπετάσματα πλαισιώνονται από μεταλλικές επενδύσεις, που μεταλλάσσονται ανάλογα με την ποιότητα του εξωτερικού φωτός από γυαλιστερές επιφάνειες σε συνθήκες ηλιοφάνειας ως διακριτικά και κομψά χρωματισμένα πετάσματα κατά το ηλιοβασίλεμα.
Το εσωτερικό του κτιρίου χαρακτηρίζεται από ανοιχτούς και ευέλικτους χώρους, ώστε να ενθαρρύνεται η κινητικότητα και η συνεργασία. Ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου παραμένει εκτεθειμένος και συμπληρώνεται από υλικά σε γήινες ζεστές αποχρώσεις.
Χωροθέτηση στο νερό
Το όραμα των επενδυτών του τεχνικού πάρκου Smartpark είναι να δημιουργήσουν μια "καινοτόμο κοινωνία" και η αρχιτεκτονική του κτιρίου ενισχύει αυτή την επιθυμία, υλοποιώντας το πρωτότυπο και μη αναμενόμενο. Από πολύ νωρίς ήταν σαφές στο σχεδιασμό ότι θα διαφοροποιούνταν οι προϋφιστάμενες αρχές σχεδιασμού του πάρκου και το κτίριο θα πλησίαζε περισσότερο το υδάτινο στοιχείο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο προέκυψε η ιδέα ενός κτιρίου - γέφυρας, ακριβώς επάνω από το νερό.
Στη λήψη της απόφασης συνετέλεσαν και λόγοι πρακτικοί. Υπήρχε έντονη ανάγκη εξοικονόμησης χώρου και η έκταση που καταλαμβάνει η λεκάνη απορροής δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο. Κατά συνέπεια οι Cibinel Architects συνεργάστηκαν με επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων του κατασκευαστικού τομέα, ώστε να βρεθεί η ιδανική λύση που θα καταλαμβάνει τον ελάχιστο δυνατό χώρο και ταυτόχρονα θα οδηγεί και σε ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο.
Η στήριξη του κτιρίου μέσα στο νερό
Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008 και κρίθηκε σκόπιμο από την ομάδα των μηχανικών και των άλλων ειδικών να αποστραγγιστεί η λεκάνη απορροής βάθους περίπου 5 m, ώστε να μην παγώσει το νερό κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Το επόμενο στάδιο της κατασκευής περιλάμβανε την πάκτωση των υποστυλωμάτων. Το κτίριο εδράζεται επάνω σε πλατφόρμα που στα δύο άκρα της έρχεται σε επαφή με τις όχθες της λίμνης και στην υπόλοιπη επιφάνεια, που διασχίζει το νερό, στηρίζεται επάνω σε χαλύβδινα υποστυλώματα. Τα υποστυλώματα πακτώθηκαν μέσα στο έδαφος, σε βάθους που έφτανε μέχρι και τα 20 m με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων. Λόγω του μεγάλου βάρους τους ήταν απαραίτητη η ενίσχυση του υπεδάφους με μεγάλες πέτρες, που διαστρώθηκαν στον πυθμένα της αποστραγγισμένης λεκάνης. Παράλληλα, εξελίσσονταν οι εργασίες κατασκευής της πλατφόρμας, ξεκινώντας ταυτόχρονα από τις δύο όχθες και στις αρχές του 2009 είχε πλέον ολοκληρωθεί η βάση του κτιρίου. Η διαδικασία κατασκευής του κτιρίου ακολούθησε τη συμβατική μέθοδο κατασκευής μεταλλικών κτιρίων. Τα προκατασκευασμένα τμήματα μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο και τοποθετήθηκαν με γερανούς, επάνω στην πλατφόρμα, όπου και συναρμολογήθηκαν μεταξύ τους.
Ενεργειακός σχεδιασμός
Το κτίριο έχει σχεδιαστεί με κριτήρια βιοκλιματικού σχεδιασμού για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Διαθέτει υποδαπέδιο σύστημα αερισμού, θέρμανσης και ψύξης γεγονός που κατέστησε απαραίτητη την επένδυση της πλατφόρμας στήριξης του κτιρίου με θερμομονωτικό υλικό. Οι υαλοπίνακες των όψεων χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αντανάκλασης και πολύ μικρό συντελεστή θερμοπερατότητας, προστατεύοντας το εσωτερικό από την ανεπιθύμητη ηλιακή ακτινοβολία. Οι χώροι φωτίζονται φυσικά, ακόμη και η ανατολική και η δυτική πτέρυγα, παρά την απουσία υαλοστασίου.                            

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Cibinel Architects Ltd
Ομάδα μελέτης: George Cibinel MAA, OAA, MAIBC, MRAIC, Todd White MAA, Markian Yereniuk MAA, LEED AP, MRAIC
Στατική μελέτη: Crosier Kilgour & Partners Ltd
Μηχανολογική μελέτη: EPP Siepman Engineering Inc
Ηλεκτρολογική μελέτη: SMS Engineering
Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων: Cecilia Turner, PIDIM (PROV)
Τοποθεσία: Πάρκο Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο της Manitoba στον Καναδά
Ιδιοκτήτης: Smartpark Development Corporation
Κατασκευή: Concord Projects Ltd
Επιφάνεια δόμησης: 2.290 m²
Ολοκλήρωση κατασκευής: Ιανουάριος 2010
Κόστος: 8,9 εκατομμύρια δολάρια
Φωτογραφίες: Mike Karakas