ktirio.gr

Κατοικία στις ελβετικές Άλπεις

Η κατοικία βρίσκεται έξω από την πόλη Charrat στο καντόνι Valais της Ελβετίας, μια ορεινή περιοχή στις Άλπεις. Οι ιδιοκτήτες ανέθεσαν στο αρχιτεκτονικό γραφείο Clavienrossier architectes, που εδρεύει στη Γενεύη, την ανακαίνιση προϋπάρχουσας πέτρινης κατοικίας και του παρακείμενου επίσης πέτρινου αχυρώνα. Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στη ριζική μεταμόρφωση του παλαιού κτιρίου σε μια ευρύχωρη σύγχρονη μονοκατοικία.
Ο νέος σχεδιασμός συμπεριέλαβε αρκετά στοιχεία της προϋπάρχουσας κατοικίας, που ήταν εφικτό να συντηρηθούν και να διατηρηθούν, όπως το κελάρι και το σκελετό των ορόφων. Ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου κατεδαφίστηκε για να αντικατασταθεί από τη νέα κατασκευή. Η παλιά δίρριχτη στέγη απομακρύνθηκε και στη θέση της προστέθηκαν δύο καινούργιοι κτιριακοί όγκοι από σκυρόδεμα.
Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας γεωμετρικά καθαρής φόρμας, εμπλουτισμένης με στοιχεία που θα επιτείνουν τη λειτουργικότητα του κτιρίου. Οι τοίχοι των νέων κατασκευών στην οροφή του υφιστάμενου κτιρίου είναι κεκλιμένοι, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη μορφολογία της νέας κατοικίας και την επιθυμία για λεπτότερη τοιχοποιία σε σύγκριση με την υποκείμενη. Επιπλέον, οι κλίσεις των τοίχων δημιουργούν ένα ευχάριστο παιχνίδι φωτός και σκιάς. Τα νέα ανοίγματα είναι μεγάλα, επιτρέποντας στο φυσικό φως να εισχωρεί γενναιόδωρα στους εσωτερικούς χώρους και παρέχοντας απεριόριστη θέα στο μαγευτικό τοπίο των Άλπεων.
Εξωτερικά, ο παλαιός κτιριακός όγκος φέρει καινούργια πέτρινη επένδυση, η οποία επεκτείνεται και σε ορισμένες από τις εσωτερικές κατακόρυφες επιφάνειες. Αντίθετα, η προσθήκη στους ορόφους δεν είναι επενδεδυμένη, αλλά έχει ελαφρύ χρωματισμό στο χρώμα της ώχρας.
Η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων έχει σχεδιαστεί εκ νέου.  Στον πρώτο όροφο χωροθετούνται οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως κουζίνα, καθιστικό κ.ά. και στο δεύτερο τα υπνοδωμάτια. Η στρατηγική των αρχιτεκτόνων επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή μείωση των διαδρόμων, περιορίζοντας την κίνηση στην περίμετρο του κτιρίου σε επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους. Ιδιαίτερα στους ορόφους, τα δωμάτια δεν είναι πλήρως διαχωρισμένα, με αποτέλεσμα τη μετάβαση των χρηστών από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Clavienrossier architectes
Τοποθεσία: Charrat, Valais, Ελβετία
Ολοκλήρωση: 2010
Φωτογραφίες: Roger Frei