ktirio.gr

Κατοικία με γυάλινη όψη στο Ρόντερνταμ

Το Casa Kwantes βασίζεται στην επιθυμία των πελατών να απομονωθούν και να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή, ενώ παράλληλα να διαθέτουν το μέγιστο φως της ημέρας στους ανοιχτούς χώρους διαβίωσης. Από το δρόμο, ο γυμνός τοίχος από τούβλα προσφέρει μόνο μια μερική ματιά στην ιδιοκτησία και την οικογενειακή ζωή μέσα από ένα άνοιγμα της λευκής πρόσοψης από πλινθοδομή - μια λεπτή σπηλιά που οδηγεί σε μια αρχικά σκοτεινή και κλειστή είσοδο. Αντίθετα, η πίσω όψη του ακινήτου ανοίγει πλήρως προς τα νότια με καμπύλα παράθυρα μετά από ολόκληρη την πρόσοψη τυλίγματος τυλιγμένη γύρω από μια κεντρική ελιά.
Η κατοικία των 480 m² βρίσκεται στα δυτικά της περιοχής του Ρότερνταμ, σε γωνιακό οικόπεδο του χώρου ενός παλιού νοσοκομείου. Περνώντας μέσα από μια καμπυλωτή εσοχή σε μια κατά τα άλλα επίπεδη και μυστηριώδη πρόσοψη με λεπτομέρεια από τούβλα, οι επισκέπτες οδηγούνται στην είσοδο. Αυτός ο συνεχής τοίχος χρησιμεύει επίσης ως είσοδος στο γκαράζ και στη σκάλα. Το καθιστικό και η βιβλιοθήκη καταλαμβάνουν το υπόλοιπο χώρο, τυλιγμένο γύρω από μια καμπυλωτή και σκαλιστή αυλή που πλαισιώνει το σημείο εστίασης του σπιτιού, το δέντρο. Η σπονδυλική στήλη του σαλόνι είναι μια μακριά ντουλάπα από ξύλο που κρύβει όλες τις οικιακές λειτουργίες την τουαλέτα για τους επισκέπτες, τα ντουλάπια κουζίνας και μια  ντουλάπα. Το δάπεδο από το εσωτερικό συνεχίζει έξω και ουσιαστικά στρέφει την αυλή σε μια προέκταση του σπιτιού δηλαδή ως εξωτερικό δωμάτιο.
Για να διατηρηθεί ένα υπεύθυνο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το σπίτι έχει εγκαταστήσει διακριτικά μια αντλία θερμότητας εδάφους πηγής, σύστημα ανταλλαγής θερμότητας και μια στέγη με ηλιακούς συλλέκτες. Οι ηλιακοί συλλέκτες αντισταθμίζουν την απώλεια ενέργειας από τα τζάμια του σπιτιού και παράγουν αρκετή ενέργεια για να λειτουργούν εξ ολοκλήρου στον ηλεκτρισμό. Το κτίριο έχει τη δυνατότητα να καταστεί απολύτως αυτάρκες. Οι χώροι διαβίωσης απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού φωτός ακόμη για τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν σκίαση από τον ήλιο εξαιτίας ελαφριάς προβολής των δαπέδων.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: MVRDV
Ομάδα μελέτης: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Herman Gaarman, Arjen Ketting and Brygida Zawadzka
Στατική μελέτη: IMd, NL
Κατασκευήr: Villabouw Mattone, NL
Γυάλινη όψη: IFS Building Systems, NL
Μελετη εσωτερικών χώρων: DK Projects, BED
Εμβαδό: 480 m²
Τοποθεσία: Rotterdam, Netherlands
Κατασκευή: 2014 - 2016 
Φωτογραφίες: Ossip van Duivenbode