ktirio.gr

Κατασκευή κελύφους νηπιαγωγείου στην Ισπανία

Το νηπιαγωγείο στο Berriozar, στην περιοχή της Ναβάρα, στην Ισπανία, κατασκευάστηκε το 2012 και διαμορφώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο των ιταλικών δημόσιων σχολείων του Reggio Emilia, όπου οι αίθουσες δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης αναπτύσσονται γύρω από ένα κεντρικό χώρο μεγάλων διαστάσεων, ο οποίος λειτουργεί διττά, ως σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης των χρηστών αλλά και ως χώρος εκδηλώσεων του σχολείου. Αυτός ο χώρος, ο οποίος διαθέτει άπλετο φυσικό φωτισμό, δίνοντας στο χρήστη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, τοποθετείται στο μέσο της επιμήκους κάτοψης, στα άκρα της οποίας βρίσκονται οι δύο αύλειοι χώροι. Έτσι, οι αίθουσες διδασκαλίας και δραστηριοτήτων, συνολικού εμβαδού 1278,01 m2 τοποθετούνται ενδιάμεσα έχοντας πρόσβαση τόσο στην αίθουσα εκδηλώσεων, όσο και στις δύο αυλές, στις πιο απομακρυσμένες πλευρές του κτιρίου με εμβαδό 602 m2, οι οποίες λειτουργούν ως προέκταση των δομημένων χώρων.
Το σχήμα της κάτοψης αλλά και η πτυχωτή οροφή από σκυρόδεμα με τα διάφανα στοιχεία επιτρέπουν το φυσικό αερισμό και φωτισμό όλου του κτιρίου. Σε κάθε χώρο, ανάλογα με τη δραστηριότητα, οι πτυχώσεις της οροφής είναι διαφορετικού σχήματος και κλίσης, καθορίζοντας έτσι διαφορετική γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός, ενώ συγχρόνως προσδίδουν στο κτίριο μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ταυτότητα. Τόσο η οροφή, όσο και οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από οπλισμένο εμφανές σκυρόδεμα με τη χρήση μεταλλότυπων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην προστα- σία των στοιχείων σκυροδέματος, στα οποία συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής. Αυτά προστατεύτηκαν με κατάλληλα μεταλλικά ελάσματα από γαλβανισμένο χάλυβα και υγρομονωτικό υλικό. Οι υαλοπίνακες των φεγγιτών είναι θερμομονωτικοί και ασφαλείας.
Ένα πολύχρωμο δικτυωτό πλέγμα από αλουμίνιο περικλείει το κτίριο, προσδιορίζοντας ευκρινώς το όριο με το δρόμο, λειτουργώντας όμως συγχρόνως και ως στοιχείο ενσωμάτωσης με αυτόν. Η ίδια διαμόρφωση επαναλαμβάνεται και σε μερικές επιφάνειες προς τους αύλειους χώρους. Σε αντίθεση με την πολύχρωμη παλέτα που κυριαρχεί έξω, το εσωτερικό των χώρων, όπου κυριαρχεί η διαφάνεια, προσφέρει μία ουδέτερη αίσθηση γαλήνης, η οποία ενισχύεται από την ομοιόμορφη διάχυση του φυσικού φωτός, που προέρχεται από την οροφή, και τη διακριτική τοποθέτηση των λιγοστών επίπλων και του εξοπλισμού. Για την εσωτερική διαμόρφωση των χώρων λήφθηκαν υπόψη τόσο οι ανάγκες των παιδιών των διαφόρων ηλικιών για αθλοπαιδιές, όσο και η ανάγκη των φροντιστών τους να μπορούν να τα επιτηρούν με ευκολία, γεγονός, που επετεύχθηκε με τη χρήση γυάλινων διαχωριστικών τοίχων.
Το έργο έλαβε για το 2013 το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό COAVN/EHAEO αλλά και στο διαγωνισμό σπουδαστών UN το ίδιο έτος.

Στοιχεία έργου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Javier Larraz, Iñigo Beguiristain and Iñaki Bergera
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Naven Ingeniería de Instalaciones
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: FS Estructuras
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: Δήμος του Berriozar
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Berriozar, Ναβάρα στην Ισπανία
ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2009
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2011 - 2012
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΣΟΣ: 1.308.055 €