ktirio.gr

Κατασκευή γέφυρας στο Παρίσι. Αστικός σχεδιασμός και κοινωνική επανένταξη της περιοχής Choisy-le-Roi

Η νεόδμητη γέφυρα στην περιοχή Choisy-le-Roi του Παρισιού κατασκευάστηκε με στόχο την επανασύνδεση της προσφάτως επανακατοικημένης νότιας περιοχής του Παρισιού με τον υπόλοιπο αστικό ιστό. Η περιοχή παρέμενε επί σειρά ετών αποκομμένη και υποβαθμισμένη λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης, ανάμεσα στην προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή και στον ποταμό Σηκουάνα. Το σχέδιο ανάπλασης είχε ως στόχο την ανεμπόδιστη επανένωση της περιοχής με το κέντρο του Παρισιού, συνδέοντας τα νεόδμητα κτίρια γραφείων, κατοικιών και δημόσιων υπηρεσιών με τους κύριους άξονες και τις λειτουργίες της πόλης.
Η 70 m μήκους εμβληματική γέφυρα αποτελεί την αφετηρία επανένταξης της περιοχής στην αστική ζωή. Η ανάγκη για ανεμπόδιστη ροή ώθησε τους αρχιτέκτονες στο σχεδιασμό μιας ευθύγραμμης μεταλλικής δοκού δύο κατευθύνσεων για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πεζών και οχημάτων. Προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή προσωρινών υποστυλωμάτων που θα εμπόδιζαν τη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου, η συναρμολόγηση των προκατασκευασμένων τμημάτων της μεταλλικής γέφυρας πραγματοποιήθηκε στην αρχή κατά μήκος των γραμμών του τρένου, ενώ όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή μετατοπίστηκε κατά 90° για να γεφυρώσει το άνοιγμα.
Εκατέρωθεν της γέφυρας, αντί προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, τοποθετήθηκαν κελύφη πρισματοειδούς διατομής, ως επένδυση του φέροντος οργανισμού. Τα κελύφη κατασκευάστηκαν από μεταλλικά διάτρητα φύλλα αλουμινίου, ενώ εσωτερικά τοποθετήθηκε τεχνητός φωτισμός φωτοδιόδων, πράσινου χρώματος. Εμπνευσμένα από μια άλλη γέφυρα του Παρισιού, το έργο "The Pont Neuf Wrapped " (1985) των Christo και Jean - Claude, τα κελύφη δίνουν την αίσθηση ενός αέρινου όγκου που ίπταται επάνω από την πόλη, αποκαλύπτοντας διακριτικά τη μεταλλική κατασκευή. Η γραμμικότητα της πορείας, καθώς και η περιορισμένη διαπερατότητα των κελυφών, κατευθύνουν το βλέμμα προς τα δύο ισχυρά κάδρα, από και προς την πόλη, ισχυροποιώντας έτσι τη σημειολογία της ένωσης των δύο πλευρών.
Η δυναμική μορφή χαρακτηρίζεται από τους μελετητές ως μια έκφανση της σχεδιαστικής προσέγγισης της "ποιητικής στα χρήσιμα αντικείμενα", αποτελώντας παράλληλα ένα ισχυρό τοπόσημο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σηματοδοτώντας την επανένταξη της περιοχής στην αστική πραγματικότητα.

 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή: Jacques Ferrier Architectures
Ομάδα μελέτης: Stephane Vigoureux, Katrin Wagner, Corentin Lespagnol, Lea Duverge, Harold Chaveneau
Συνεργάτες: Eiffage TP, Eiffel et Secoa
Ιδιοκτήτης: Sadev94
Τοποθεσία: Choisy-le-Roi, Παρίσι, Γαλλία
Προϋπολογισμός: 6,1 εκ. ευρώ
Κατασκευή: 2008 - 2010
Φωτογραφίες: Jacques Ferrier Architectures, Luc Boegly