Η πλατεία CoFuFun στο σταθμό τρένων του Tenri, Ιαπωνία

Ίσως η καλύτερη θέση στον κόσμο να καθυστερήσει κανείς για ένα τρένο, η πλατεία CoFuFun στο σταθμό Tenri της Ιαπωνίας, σχεδιασμένη από τον Nendo, είναι μια ασυμβίβαστη αστική παρέμβαση και ένα νέο κοινοτικό κέντρο για το Tenri City στο νομό Νάρα. Η πλατεία 6000 τ.μ. διαθέτει μια σειρά από λευκές κυκλικές κατασκευές, που λειτουργούν ως πολυλειτουργικά περίπτερα που φιλοξενούν ένα καφέ, καταστήματα, περίπτερο πληροφοριών, ενοικίαση ποδηλάτων, χώρο παιχνιδιού, υπαίθρια σκηνή και χώρο συσκέψεων. Οι ορμητικές μορφές σκυροδέματος ενημερώνονται επίσης ιστορικά, αναφέροντας τις αρχαίες ιαπωνικές ταφικές δομές «cofun», κοινές στη Νάρα, οι οποίες μπορούν να βρεθούν διακεκομμένες γύρω από την ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη.
Ο στόχος του έργου ήταν να ενθαρρύνει την αναζωογόνηση της τοπικής κοινότητας παρέχοντας χώρο για εκδηλώσεις, διάχυση τουριστικών πληροφοριών και εγκαταστάσεις αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής.
Η τεχνική κατασκευής που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των στρογγυλών δομών της πλατφόρμας ήταν η συναρμογή τεμαχίων προκατασκευασμένου σκυροδέματος ώστε να μοιάζει με τεράστια πίτσα. Επειδή τα προκατασκευασμένα καλούπια κατασκευάζονται στο εργοστάσιο και στη συνέχεια συναρμολογούνται επιτόπου, οι δομές που προκύπτουν είναι ακριβείς και το ίδιο καλούπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, εξασφαλίζοντας εξαιρετική απόδοση κόστους. Τα προ-διαμορφωμένα μέρη συναρμολογούνται σαν δομικά στοιχεία χρησιμοποιώντας τους ίδιους γερανούς που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γεφυρών. 

Για το εσωτερικό έγιναν λεπτομερή σχέδια , για να διασφαλιστεί ότι τα υλικά και ο χρωματισμός των εσωτερικών χώρων ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτά της πλατείας. Τα έπιπλα και τα φωτιστικά που κατασκευάζονται με ξύλο από το νομό Νάρα και σχεδιάζονται γύρω από το θέμα cofun ώστε να δημιουργούν μια αίσθηση ομοιομορφίας με την πλατεία.

Το όνομα της πλατείας, το CoFuFun, συνδυάζει το κύριο μοτίβο του σχεδιασμού, το cofun, με διακριτικές ιαπωνικές εκφράσεις. Ο "Fufun" αναφέρεται σε ευτυχισμένη, ασυνείδητη βουητό: ο σχεδιασμός για την πλατεία θα πρέπει να προσφέρει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που οδηγεί ασυνείδητα τους επισκέπτες σε βουητό, ευτυχώς, ενώ είναι εκεί.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Nendo
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Iwataya Architects
Σχέδια αίθουσας συναντήσεων και καταστήματος: Kokuyo
Μελέτη φωτισμού: Izumi Okayasu Lighting Design
Μελέτη φύτευσης: Izumi Okayasu Lighting Design
Φωτογραφίες: Takumi Ota, Daichi Ano, Tadashi Endo

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ενυδρείο στη Δανία

Ενυδρείο στη Δανία

Η ιστορία του θεσμού του εθνικού ενυδρείου της Δανίας ξεκίνησε το 1939 με ιδρυτή τον Knud Hojgaard. Έπειτα από 73 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας και εφόσον η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας…
Ανάγλυφη όψη σκυροδέματος σε μουσείο αρχιτεκτονικού σχεδίου στο Βερολίνο

Ανάγλυφη όψη σκυροδέματος σε μουσείο αρχιτεκτονικού σχεδίου στο Βερολίνο

Το Μουσείο Αρχιτεκτονικού Σχεδίου βρίσκεται στη συνοικία Prenzlauer Berg του Βερολίνου, μια περιοχή με επιβλητικά ιστορικά κτίρια του 19ου αιώνα στα οποία φιλοξενούνται studio καλλιτεχνών, γκαλερί και άλλες πολιτιστικές χρήσεις.…
Ενεργειακά αυτόνομη κατοικία στη Νότια Ιταλία

Ενεργειακά αυτόνομη κατοικία στη Νότια Ιταλία

Στην ύπαιθρο της πόλης Ostuni στη νότια Ιταλία, επέλεξε να εγκατασταθεί ένα ζευγάρι Γερμανών, επιθυμώντας μια κατοικία, η οποία θα αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο εργασίας και έμπνευσης. Το γήπεδο, στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.