ktirio.gr

Γεωμετρική ανάδειξη κατοικίας μέσα από τη διαφοροποίηση των υλικών

Το iA_house, σχεδιασμένο από την ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο L2G, χωροθετείται σε ένα προάστιο της Μαδρίτης, όπου κυριαρχούν οι μονοκατοικίες. Η κατοικία είναι προσβάσιμη από τη δυτική και ανατολική πλευρά του οικοπέδου, τα όρια του οποίου συνθέτουν σχηματικά μία ακανόνιστα επιμηκυμένη κάτοψη. Πρωταρχική πρόθεση του σχεδιασμού αποτέλεσε η επιθυμία των ιδιοκτητών να διασφαλιστεί η συνέχεια του εσωτερικού με τον ελεύθερο εξωτερικό χώρο. Το στοιχείο αυτό καθόρισε τόσο τη διάταξη προσανατολισμού όσο και τη σχέση που αναπτύσσει το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο.
Η κατοικία αναπτύσσεται ως αναπόσπαστο τμήμα της περίφραξης του οικοπέδου, διατρέχοντας κατά μήκος τα όριά του. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία στους αρχιτέκτονες να διαμορφώσουν μια ενοποιημένη σύνθεση ως προς τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν: από την είσοδο που δημιουργείται στην ανατολική πλευρά, προκειμένου να συνδέσει την κατοικία με το γειτονικό δρόμο, μέχρι το στεγασμένο υπαίθριο χώρο στη δυτική πλευρά. Η έννοια της συνέχειας υπογραμμίζεται κατασκευαστικά από στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, όπως η δοκός και οι εξωτερικοί τοίχοι, που αναδεικνύουν τόσο τη γεωμετρία όσο και την κλίμακα του κτιρίου. Η εμφανής τοιχοποιία, σε αντίστιξη με την επένδυση από λευκό γυαλιστερό τούβλο, χρησιμοποιείται για να επισημάνει σχεδιαστικά το επίπεδο του ισογείου, ενώ παράλληλα ενισχύει οπτικά το ρόλο του ως θεμέλιο του ανώτερου όγκου.
Οι τοίχοι από τούβλα, παραδοσιακά κατασκευασμένοι με ασβεστοκονίαμα, δημιουργούν ένα χρωματικά ουδέτερο καμβά στον εσωτερικό χώρο, που χαρακτηρίζεται από την καθαρή δομή των εξωτερικών τοίχων και τις δοκούς εμφανούς σκυροδέματος. Στον όροφο διατάσσονται τα υπνοδωμάτια, καθώς και μια περιοχή μελέτης και παιχνιδιού. Τα κυκλικά ανοίγματα υπογραμμίζονται γεωμετρικά από επιφάνειες μαύρου χάλυβα, δημιουργώντας μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο.
Μέσα από τη σχεδιαστική τους προσέγγιση, οι Landinez και Rey ενοποιούν το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίον εντάσσεται. Η έννοια της συνέχειας διατυπώνεται στο έργο τους ως βασική συνθετική αξία, που αρθρώνεται πολυεπίπεδα: διαμορφώνει την κίνηση του κατοίκου στο χώρο της κατοικίας του, ενώ παράλληλα ενισχύει την οπτική σύνδεση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Σε κατασκευαστικό επίπεδο, η επιλογή των υλικών χρησιμοποιείται ως ένα ακόμα στοιχείο ανάδειξης της γεωμετρίας του κτιρίου.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Landínez+Rey, Equipo L2g Arquitectos
Συνεργάτης: Ana Alfonso Corzo
Κατασκευή: Uriel Y Del Valle Interiorismo
Έτος Κατασκευής: 2013 -2016
Τοποθεσία: Pozuelo De Alacrón, Μαδριτη, Ισπανια
Επιφάνεια: 260,45 M2
Φωτογραφίες: Raúl Del Valle