ktirio.gr

Βιβλιοθήκη πολυμέσων και αίθουσα εκδηλώσεων

Το έργο αφορά στην ανακατασκευή παλαιού κτιρίου γραφείων διοίκησης και στην κατασκευή νέων χώρων, στους οποίους φιλοξενούνται συνολικά μία βιβλιοθήκη πολυμέσων για διάφορες ηλικίες, μία αίθουσα εκδηλώσεων, χώρος εκθέσεων και υποδοχής, βοηθητικοί χώροι και καμαρίνια για τους ηθοποιούς. Λόγω απαιτήσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έπρεπε να διατηρηθεί κάποιο τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο τελικά προσδιορίστηκε περίπου στο 10% του συνολικού έργου. Η σύνδεση του αρχιτεκτονικού γίγνεσθαι του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και των στοιχείων της διακόσμησης και της επίπλωσης ήταν βασική απαίτηση του κυρίου του έργου, οπότε έπρεπε να ληφθεί υπόψη ο άριστος συνδυασμός των λειτουργικών και αισθητικών απαιτήσεων των δύο κτιρίων.
Η είσοδος του κοινού στο συγκρότημα γίνεται από μία πεζογέφυρα, που τοποθετείται ανάμεσά τους και διακοσμείται με μεταλλικά πλέγματα και πετάσματα από ανοξείδωτο χάλυβα με έντονη λάμψη, στοιχεία που βρίσκονται και στις όψεις των κτιρίων.
Η αίθουσα εκδηλώσεων των 300 θέσεων βρίσκεται στο τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο επιλέχθηκε να διατηρηθεί. Επίσης προστέθηκε και ένας χώρος επιδείξεων. Βρίσκεται στην "αθέατη" όψη του συγκροτήματος και γι’ αυτό προτιμήθηκε να περικλειστεί από μία συμπαγή μεταλλική επένδυση. Οι μεγάλου μεγέθους κεκλιμένοι μεταλλικοί τοίχοι που περικλείουν το κτίριο καθρεφτίζουν και "παραμορφώνουν" συγχρόνως την εικόνα του περιβάλλοντος χώρου, ενσωματώνοντας το κτίριο στο τοπίο της περιοχής. Πίσω από αυτή τη συμπαγή όψη διαμορφώνονται η εξέδρα και οι βοηθητικοί χώροι της αίθουσας, ενώ στη στέψη του κτιρίου διαμορφώνονται τα καμαρίνια, τα οποία έχουν θέα στον ποταμό Loing.
Kατασκευή όψεων
Για την κατασκευή των νέων όψεων χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικοί στύλοι, οι οποίοι "περιέκλεισαν" το κτίριο. Μπροστά από τον τοίχο της δυτικής κεκλιμένης όψης, που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο κτίρια, τοποθετήθηκαν στύλοι ανά 4-5 m, ενώ οριζόντιες, ορθογωνικές δοκοί στηρίχθηκαν σ' αυτές ανά 2,52 m. Σ' αυτό το μεταλλικό κάνναβο στερεώθηκαν διατομές αλουμινίου, επί των οποίων τοποθετήθηκαν τα πετάσματα του ανοξείδωτου χάλυβα διαστάσεων 1,40 x 2,60 (m).
Η ίδια φιλοσοφία κατασκευής χρησιμοποιήθηκε και για την κατασκευή των κελυφών και των υπόλοιπων όψεων του κτιρίου. Στη νότια κεκλιμένη όψη οι στύλοι τοποθετήθηκαν ανά 2.80 m και στηρίχθηκαν στο δάπεδο και σε στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος του υφιστάμενου κτιρίου. Στα ανατολικά οι στύλοι τοποθετήθηκαν σε πιο αραιό κάνναβο (ανά 4-6 m) λόγω ιδιαιτεροτήτων της κατασκευής.
Η νέα βιβλιοθήκη πολυμέσων κατασκευάστηκε από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοποθετήθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση από την αίθουσα θεάτρου. Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σ' αυτή έχουν ποικίλη θεματολογία και απαιτήσεις σε χώρους, ενώ απευθύνονται και σε διαφορετικές ηλικίες. Γι' αυτό το λόγο προτιμήθηκε η διαμόρφωση των χώρων να είναι αρκετά ευέλικτη. Σ' αυτό βοήθησε και η κατασκευή της ψευδοροφής, στην οποία τοποθετήθηκαν τα καλώδια χαμηλής και υψηλής τάσης, από όπου μπορεί να τροφοδοτηθεί ο εξοπλισμός της έκθεσης από οποιοδήποτε σημείο του χώρου. Οι αίθουσες της βιβλιοθήκης πολυμέσων διαμορφώθηκαν γύρω από έναν ανοιχτό αίθριο χώρο, ο οποίος έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να ενισχύει τη ροή του αέρα σε όλο το κτίριο και να βελτιώνει τις συνθήκες ευεξίας το χειμώνα και το καλοκαίρι. Οι τοίχοι επενδύθηκαν σε μεγάλο ποσοστό με πολυκαρβονικό πέτασμα και φωτίστηκαν από πίσω με ένα επαναλαμβανόμενο εύρος τεσσάρων χρωμάτων: κόκκινο, κίτρινο, μπλε και πράσινο, με δυνατότητα να φέρουν και πληροφοριακό υλικό για τους επισκέπτες.
Κατασκευή όψεων με τρία  διαφορετικά υλικά
Εξωτερικά, κατά μήκος του ποταμού, στη νότια όψη, διαμορφώθηκε μία πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονικά όψη με τρία διαφορετικά υλικά. Αποτελείται από μία εξωτερική επένδυση συνολικού πάχους 80 cm με μεταλλικό πλέγμα σκίασης με κλίση 2%, εντεταμένες μεμβράνες σε τυχαίες θέσεις και σχήματα και ένα υαλοπέτασμα αλουμινίου. Η διαδοχική τοποθέτηση αυτών των τριών στοιχείων δημιουργεί ένα μοναδικό παιχνίδισμα χρωμάτων στο εσωτερικό του κτιρίου, εξασφαλίζοντας συγχρόνως άριστο επίπεδο φωτεινότητας. Τη νύχτα η εναλλαγή των σκιών των αιωρούμενων στοιχείων και ο φωτισμός του κτιρίου δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Η συνέχεια του μεταλλικού πλέγματος διακόπτεται από δύο οπές ακανόνιστου σχήματος, που περικλείονται από ένα μεταλλικό πλαίσιο, από ανοξείδωτο χάλυβα με έντονη λάμψη, προσφέροντας απρόσκοπτη θέα στην αίθουσα για παιδιά του ισογείου και στην αίθουσα συσκέψεων του 1ου ορόφου.
Κατασκευή νέας όψης επάνω σε κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα
Για τη διαμόρφωση της όψης, αρχικά επάνω στο κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα κατασκευάζεται ένα υαλοπέτασμα αλουμινίου με διπλό υαλοπίνακα σε κανονικό κάνναβο ανά 1,50 m. Σ' αυτούς τους 28 συνολικά στύλους του πετάσματος, οι οποίοι στηρίζονται στο ύψος του ορόφου στην πλάκα σκυροδέματος, καθώς και στις αντίστοιχες τραβέρσες, στερεώνονται και τα υπόλοιπα στοιχεία της όψης. Στο ύψος του ορόφου στηρίζονται επίσης μεταλλικές δοκοί, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του μεταλλικού διαδρόμου, που χρησιμεύει για το καθάρισμα των υαλοπινάκων και την τοποθέτηση του Η/Μ εξοπλισμού.
Το εξωτερικό μεταλλικό πλέγμα σκίασης από ανοξείδωτο χάλυβα στηρίζεται ανά 3 m, που είναι το πλάτος του κάθε μεμονωμένου στοιχείου, με ένα μεταλλικό γωνιακό στο ύψος του κάθε ορόφου και σε μία ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή στο ύψος του δώματος, η οποία αποτελείται από κοιλοδοκούς διαφόρων μηκών, ανάλογα με τη θέση τους στο κτίριο, σε κατάλληλη διάταξη (τριγωνική) και ένα συρματόσχοινο, το οποίο παρέχει την ικανή και αναγκαία ένταση στο πλέγμα. Υπάρχει επίσης σύστημα ρύθμισης της έντασης στο πλέγμα (ελατήριο), που τοποθετείται στο ύψος του κάθε ορόφου και στηρίζεται στην πλάκα του ορόφου.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: NEGRONI ARCHIVISION
Συνεργάτες: CARRE D’ARCHE, B.E.T.: IOSIS CENTRE, GABRIEL CALLADINE
Κατασκευή:
Φέρων οργανισμός: Construction Moderne
Υαλοπέτασμα: Ste Athema
Μεταλλική κατασκευή: Normacadre
Ιδιοκτήτης: AGGLOMERATION MONTARGOISE & RIVES DE LOING
Tοποθεσία: Montargis
Συνολικό εμβαδό:  4.500 m²
Συνολικό κόστος: 8,5 εκ. ευρώ (1900 ευρώ/m²)
Κατανάλωση ενέργειας: 152 kWh/m²