ktirio.gr

Ανακαίνιση μουσείου κεραμικής στην Ολλανδία

Η επέμβαση αφορά την ανακαίνιση του Εθνικού Μουσείου Κεραμικής Princessehof στο Leeuwarden, στην Ολλανδία, με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας και της προσβασιμότητάς του από τους επισκέπτες. Το Leeuwarden είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2018, ενώ το μουσείο γιορτάζει τα 100α του γενέθλια.
Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα εκπληκτικά μοντέρνο εσωτερικό στα μνημειώδη κτίρια, τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.
Η κύρια πρόκληση ήταν να δημιουργηθεί ένας φιλόξενος και σύγχρονος χώρος εισόδου στα μάλλον κλειστά μνημειακά κτίρια. Επιπλέον, το μουσείο θέλησε να αναδιοργανώσει την ολοκληρωμένη συλλογή του.
Για να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους και να προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στην καφετέρια και στο κατάστημα του μουσείου, ο χώρος εισόδου ανοίγει εντελώς και η πρόσβαση στο μουσείο γίνεται από την μπροστινή και από την πίσω είσοδο. Η ευρύχωρη φωτεινή αίθουσα υποδοχής συνδέει επίσης το μουσειακό κατάστημα, το χώρο του ταμείου και ττην καφετέρια σε ένα.
Για να δημιουργηθεί μια έντονη εμπειρία στους διάφορους χώρους, προστέθηκαν σαφείς αντιθέσεις, για παράδειγμα, η καφετέρια διαθέτει ζωντανά φρέσκα χρώματα, ενώ το μουσειακό κατάστημα, αντίθετα, έχει ήσυχους γκρίζους τόνους, έτσι ώστε όλη η προσοχή εστιάζεται στα προϊόντα. Επίσης, η μετάβαση από τη σύγχρονη είσοδο στη μνημειακή πλατεία του μουσείου είναι μια εκπληκτική μεταμόρφωση
Οι τοίχοι της πλατείας του μουσείου διαθέτουν ταπετσαρία ζωγραφισμένη στο χέρι. Άλλες αίθουσες ανακαινίστηκαν με τα αρχικά χρώματα, μετά από ιστορική έρευνα. Για την αίθουσα "μαζικής παραγωγής", έγινε μια εγκατάσταση όπου  φαίνονται απλά στοιβαγμένα, φωτεινά λευκά κιβώτια και οι επισκέπτες είναι πλήρως περικυκλωμένοι από κεραμικά. Αυτή η εγκατάσταση οδηγεί στην αίθουσα "art nouveau", όπου η εμπειρία είναι ακριβώς το αντίθετο. Η αίθουσα "art nouveau", είναι εντελώς σκοτεινή, απομονώνοντας τα εκθέματα αντικείμενα και κάνοντάς τα να μοιάζουν σαν να επιπλέουν στον αέρα.
Η απλότητα των επεμβάσεων έρχεται σε αντίθεση με το μνημειώδες κέλυφος. Οι αντιθέσεις μεταξύ παλαιού / νέου και μνημειώδους / σύγχρονου αλληλοσυμπληρώνονται και μαζί σχηματίζουν ένα ισχυρό και εκπληκτικό σύνολο. τοποθετεί το μνημείο εδώ και τώρα, όχι μόνο με τη λειτουργική έννοια. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του γραφείου i29 ότι ένα εμπνευσμένο περιβάλλον δεν εξαρτάται από ακριβά υλικά, το έργο ολοκληρώθηκε με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό.

Στοιχεία έργου

Μελέτη εσωτερικού χώρου: i29 interior architects: Jaspar Jansen, Jeroen Dellensen, Begona Masia, Shyla Rietveld, Egle Jacinaviciute.
Πελάτης: The Princessehof Museum
Concept/communications: The Ambassadors of Aesthetics, Menno Landstra
Εμβαδό: 1,200 m²
Τοποθεσία: Leeuwarden
Project management: FMXXL
Κατασκευή: bouwbedrijf Van Marrum bv
Εσωτερικές κατασκευές: Zwartwoud bv
Φωτογραφίες: Ewout Huibers