ktirio.gr

"Svart" - Μελέτη ξενοδοχείου με θετικό ενεργειακό ισοζύγιο στον Αρκτικό Κύκλο

Μια καινοτόμα πρόταση παρουσίασε το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta στις αρχές του 2018, που σχεδίασε το "Svart", ένα ξενοδοχείο με θετικό ενεργειακό ισοζύγιο επάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Πρόκειται για το πρώτο κτίριο που θα κτιστεί σε τόσο βορινό σημείο σύμφωνα με το πρότυπο "Powerhouse", μια πιστοποίηση που δίνεται σε βιώσιμα κτίρια, τα οποία σε ένα χρονικό ορίζοντα 60 ετών θα έχουν παράγει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από ότι θα έχουν καταναλώσει για την κατασκευή, τη λειτουργία και την κατεδάφισή τους.
Το ξενοδοχείο προβλέπεται να ανεγερθεί σ’ ένα πολύ ευαίσθητο τοπίο, στους πρόποδες του παγετώνα Svartisen, που διατρέχει το δήμο Melόy στη βόρεια Νορβηγία. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας, η ομάδα εστίασε στο σχεδιασμό ενός κτιρίου με θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που σέβεται τη φυσική ομορφιά, την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, ενώ προωθεί το βιώσιμο τουρισμό. Μάλιστα το όνομα που επιλέχθηκε, σημαίνει “μαύρο” στα νορβηγικά, αποτελώντας ένα φόρο τιμή στο βαθύ μπλε του παγετώνα και στην πλούσια φυσική κληρονομιά της τοποθεσίας.  
Το κυκλικό κέλυφος του ξενοδοχείου, που είναι εμπνευσμένο από παραδοσιακές νορβηγικές αρχιτεκτονικές δομές, εκτείνεται από την ακτογραμμή στους πρόποδες του βουνού Almlifjellet και στα καθαρά νερά του φιόρδ Holandsfjorden, παρέχοντας πανοραμική θέα και μια εκπληκτική εμπειρία γειτνίασης με τη φύση. Το κτίριο στηρίζεται σε μια σειρά από ανθεκτικούς ξύλινους πάσσαλους, κάτι που διασφαλίζει το μικρό αντίκτυπο της κατασκευής στο τοπίο και ταυτόχρονα του χαρίζει μια αίσθηση αιώρησης, βοηθώντας το να ενταχθεί ακόμη πιο ομαλά στο τοπίο. Ανάμεσα στα υποστυλώματα προβλέπεται η κατασκευή μιας ξύλινης εξέδρας, που χρησιμεύει ως χώρος περιπάτου το καλοκαίρι και ως χώρος αποθήκευσης για βάρκες και καγιάκ το χειμώνα. 
Για να επιτευχθεί η πιστοποίηση "Powerhouse", η ομάδα προχώρησε σε μια σειρά από καινοτόμους σχεδιαστικές επιλογές. Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση των λειτουργιών έγιναν έπειτα από προσεκτική χαρτογράφηση της συμπεριφοράς της ηλιακής ακτινοβολίας στο ορεινό τοπίο, ώστε να επιτυγχάνεται μέγιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και προστασία τους θερινούς μήνες. Η οροφή επενδύθηκε με φωτοβολταϊκά πετάσματα, που θα παράγουν μια σημαντική ποσότητα ηλιακής ενέργειας, ενώ τα υλικά επιλέχθηκαν με γνώμονα την εμπεριεχόμενη ενέργειά τους. Τέλος, για τη θέρμανση προβλέφθηκε η χρήση αντλιών θερμότητας που λειτουργούν μέσω γεωθερμίας, μειώνοντας τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι το ξενοδοχείο όχι μόνο να έχει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, γύρω στο 85% σε σύγκριση με αντίστοιχα σύγχρονα ξενοδοχεία της Νορβηγίας, αλλά και να παράγει τη δική του ενέργεια. 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: SNØHETTA
Τοποθεσία: Νορβηγία
Χρόνος μελέτης: 2018
Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: SNØHETTA/PLOMPMOZES