ktirio.gr

Μελέτη βιοκλιματικής εκκλησιάς στη Φλόριντα

Το νέο εκκλησιαστικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Φλόριντα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των γραφείων Brooks + Scarpa και KZF και ο προτεινόμενος κτιριακός όγκος φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κοινό τόπο διαλογισμού και αυτοσυγκέντρωσης των φοιτητών, σημείο τέλεσης θρησκευτικων μυστηρίων και χώρος φιλοξενίας παρουσιάσεων και ομιλιών. Η ιδιαίτερη συνθετική επίλυση του κτιριακού όγκου αποφεύγει την αναφορά σε τυπικές θρησκευτικές μορφές, επιχειρώντας να επικεντρωθεί στη μοναδικότητα του ατόμου, την ελευθερία της σκέψης και τη δυνατότητα να συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε ελεύθερη κάτοψη, ενώ η παραμετρική του μορφολογία αποτελεί αναφορά στην κίνηση των εκκλησιαστικών ενδυμάτων κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετουργιών. Η κυματοειδής κατασκευή ανασηκώνεται, ορίζοντας εισόδους και ανοίγματα που επιτρέπουν την ανεμπόδιστη είσοδο του φυσικού φωτισμού, ενώ παράλληλα κατευθύνουν το βλέμα προς "τα επάνω". Η οροφή του κτιρίου κλιμακώνεται σταδιακά καταλήγωντας σε ένα φεγγίτη. Το φως που εισέρχεται αντανακλάται και ταυτόχρονα φιλτράρεται διαμέσω μιας ξύλινης σπείρας που σχηματίζει το σύμβολο του απείρου, μια μεταφυσική αναφορά. Ο παραμετρικός κτιριακός όγκος στηρίζεται σε ένα σύνθετο δικτύωμα από επεξεργασμένη ξυλεία lamella, ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικά κτίρια λόγω της μεγάλης αντοχής και του χαμηλού κόστους του.
Από το κέντρο του ιερού διαμέσω κεκλιμένου ανοίγματος διακρίνεται ο βόρειος πολικός αστέρας, ένα σημείο αναφοράς τόσο στην αστροφυσική και τη ναυσιπλοία όσο και σε πλήθος θρησκειών ανά τον κόσμο. Συχρόνως, η διαχείριση των υπολοίπων ανοιγμάτων σχεδιάστηκαν βάσει του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου, επιτρέποντας την ελεγχόμενη διάχυση του φυσικού φωτός στον κεντρικό χώρο μόνο κατά την ανατολή και δύση του ηλίου και ενισχύοντας το φυσικό αερισμό του χώρου. 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - κατασκευή: Brooks + Scarpa, KZF
Τοποθεσία: Βόρεια Φλόριντα, Η.Π.Α.
Επιφάνεια κτιρίου: 2.133 m²