ktirio.gr

Το μουσείο της Πέλλας

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι ένα σύγχρονο έργο, που προσαρμόζεται στη μορφολογία του εδάφους, αποτυπώνει την ιστορία του και προβάλλεται στο μέλλον. Μορφολογικά, σκόπιμα προσδόθηκε στο έργο ένας χαρακτήρας ήπιος που επιτρέπει στο κτίριο να μην ανταγωνίζεται τον αρχαιολογικό χώρο μιας και είναι ενταγμένο μέσα σ' αυτόν, απλά να στεγάζει, να αναδεικνύει τα ευρήματα που εκτίθενται. Από το υπόστεγο της υποδοχή και μέσω ενός συνόλου 4 δίφυλλων θυρών με ανεμοφράκτες εισερχόμαστε στο χολ της εισόδου, στα αριστερά του οποίου βρίσκεται το εκδοτήριο εισιτηρίων. Στα δεξιά του χολ βρίσκεται το ιματιοφυλάκιο και ο χώρος ενοικίασης των οπτικοακουστικών μέσων. Ο χώρος είναι δυνατόν να διατεθεί και για άλλου είδους χρήσεις, όπως περιοδικές εκθέσεις ή ό,τι άλλο απαιτηθεί. Απέναντι από αυτούς τους χώρους είναι το κατάστημα του μουσείου. Από το χολ έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε προς το αναψυκτήριο, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αυτονομείται και να βγούμε στη βεράντα. Ο πρώτος χώρος έκθεσης είναι αυτός που θα τοποθετήσει τον επισκέπτη γενικά στο χώρο της Πέλλας. Αμέσως μετά βρίσκεται ο κυρίως εκθεσιακός χώρος, ο οποίος περιλαμβάνει όλο τον κύριο όγκο του κτιρίου, σε μία ενιαία αίθουσα διαιρεμένη με αναβαθμούς σε τρεις υποενότητες. Η ενοποίηση τους γίνεται με ράμπες. O εκθεσιακός χώρος του εξώστη αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Πρώτον, τα δύο τμήματα από σκυρόδεμα, δεύτερον, το μεταλλικό πατάρι και τρίτον, τη μεταλλική γέφυρα. 
Oι δομικοί φορείς του έργου κατασκευάστηκαν από οπλισμένο σιδηροπαγές σκυρόδεμα. Mετά τη γεωτεχνική έρευνα και την αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε η θεμελίωση του μουσείου να γίνει με πέδιλα και πεδιλοδοκούς σε ενιαία στάθμη. Για να επιτευχθούν τα μεγάλα ανοίγματα στον εκθεσιακό χώρο κατασκευάστηκε η οροφή της αίθουσας μεταλλική. Ο τελικός σχεδιασμός (βιοκλιματικός) του κτιρίου η βύθισή του και ο σχεδιασμός του κελύφους επιτρέπει την επίτευξη θερμικής άνεσης, την επίτευξη οπτικής άνεσης και βελτιστοποίησης του φυσικού φωτισμού στο κτίριο, την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου τόσο κατά τη χειμερινή, όσο και κατά τη θερινή περίοδο, την ποσότητα και ποιότητα φωτισμού κυρίως των εκθεσιακών χώρων, στους οποίους αποτρέπεται ο απευθείας ηλιακός φωτισμός και αυτό αποτελεί ιδιαίτερο παράγοντα της μελέτης.

Στοιχεία έργου
 

Αρχιτεκτονική μελέτη: K. ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ - Α.ΒΙΚΕΛΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ο.Ε.
Εκπρόσωπος ομάδας - υπεύθυνος αρχιτεκτονικής μελέτης - συντονισμός μελετών: Kων/νος Σκρουμπέλος
Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης: Θάνος Θεοδωράτος, Constanza Romero, Σοφία Βλαχάκη, Θεόδωρος Φίλλης, Φοίβος Σκρουμπέλος, Μαρία Κροκίδη
Στατική μελέτη: ΕΥΡΩΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε. - Α.Μ. ΣΚΟΥΤΕΡΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε., Άννα - Μαρία Σκουτεροπούλου, Ανδρέας Γιαννακάς, Νικόλαος Μαργάρης
Μελέτη φωτισμού: L + DG - Θωμάς Μ. Γραβάνης
Η/Μ μελέτη: Π-Ι ΖΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε., Παύλος Ζαννής, Ιωάννης Ζαννής, Στέργιος Ράπτης, Νικόλαος Μητσόπουλος
Γεωτεχνική μελέτη: Nίκη Λαμπά - Παπασπύρου
Περιβαλλοντική μελέτη: MARNET A.T.E. Nίκος Φλώριος, Βασιλική Τσανετάτου
Επίβλεψη μελετών: Διεύθυνση Μελετών Μουσείων & Πολιτιστικών Κτιρίων Υπ. Πο.
Εκτέλεση έργου κατασκευής μουσείου: Κοινοπραξία Κ/Ξ ΑΡΧΙΤΕΧ Α.Τ.Ε. - EDRACO A.T.E. - ΩΡΙΩΝ Α.Τ.Ε.
Διευθυντές έργου: Βασίλης Πεΐτσης, Σπύρος Στέφος, Απόστολος Χαρίτος
Εργοταξιάρχης: Δημήτριος Τζελέπης
Χρόνος μελέτης: 1999 - 2002
Χρόνος κατασκευής: 2006 – 2009
Φωτογραφίες: Ευθύμιος Ευθυμίου, Ντίμης Αργυρόπουλος, Kωνσταντίνος Σκρουμπέλος

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία