ktirio.gr

Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους εξωτερικών ιατρείων στην παιδιατρική κλινική του Ιασώ

Οι παρεμβάσεις έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία του Α’ υπογείου της παιδιατρικής κλινικής του ΙΑΣΩ, η μελέτη του οποίου έχει εκπονηθεί από το γραφείο Κ. Κυριακίδης + Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε.. Η καλή συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κ. Κυριακίδη, τη διοίκηση και την τεχνική υπηρεσία του ΙΑΣΩ βοήθησε στην ομαλή εξέλιξη του έργου.
Το έργο αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη παρεμβάσεων σε εσωτερικό χώρο επιφάνειας 450 m² που αποτελεί τμήμα των κοινόχρηστων χώρων των κτιριακών εγκαταστάσεων της παιδιατρικής κλινικής.
Σκοπός του έργου είναι η λειτουργική διευθέτηση του χώρου και η δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος για την υποδοχή του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών.
Η μελέτη περιλαμβάνει επίλυση γύρω από μια κεντρική ιδέα. Η "καθαρότητα" του διαμορφωμένου περιβάλλοντος, καθώς και η ιδιαίτερή του χρήση οδήγησαν σε μια "επέμβαση - οργανισμό" στο εσωτερικό του κελύφους. Η παρέμβαση με το χρώμα εισάγεται με τη βοήθεια ρευστών και ευέλικτων σχημάτων, "ρέει" στον εσωτερικό χώρο, δημιουργεί χώρους στάσης και σηματοδοτεί τις κινήσεις, βοηθώντας στην οργάνωση της παιδιατρικής. Θα έλεγε κανείς, καθώς παρατηρεί την κάτοψη, πως φλέβες και αρτηρίες πάλλονται και ζωντανεύουν τον ορθολογικό κάνναβο του κτιρίου σε ένα περιβάλλον χωρίς οπτικές φυγές και φυσικό φως.
Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν ο νοσοκομειακός χώρος, που συνοδεύεται τις περισσότερες φορές, με συναισθήματα φόβου, αμηχανίας, μουδιάσματος, να γίνει οικείος, ευχάριστος, παιγνιώδης, πόσω μάλλον, όταν στην προκειμένη περίπτωση οι χρήστες είναι κυρίως παιδιά. Ταυτόχρονα όμως θα έπρεπε να διατηρηθεί μέτρο και ρυθμός, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του. Τα ρευστά καμπύλα σχήματα, που εισάγονται από το δάπεδο, γίνονται τρισδιάστατα αντικείμενα, αναπόσπαστα στοιχεία της σύνθεσης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η ασφάλεια και η ροϊκότητα στην κίνηση παιδιών και ενηλίκων. Πρόθεση, που τελικά δεν υλοποιήθηκε, ήταν να επεκταθούν αυτά τα σχήματα σε τοίχους και οροφή.
Το καθιστικό, που προορίζεται κυρίως για παιδιά, δημιουργεί πολλαπλές δυνατότητες χρήσης όπως τραπέζια, φορητά καθίσματα - σκαλάκια, τσουλήθρα, παιχνίδια αφής στον τοίχο, ενώ η πρόσβαση σε διαφορετικές ηλικίες διευκολύνεται με τα ανάλογα ύψη στην κατασκευή. Οι καναπέδες, έχοντας πτυσσόμενα χωρίσματα στην πλάτη, διευκολύνουν το χρήστη να αναπαυθεί και να ορίσει τον "προσωπικό" του χώρο.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Πολυάννα Παρασκευά + Συνεργάτες
Επίβλεψη και επιμέλεια κατασκευής: Πολυάννα Παρασκευά + Συνεργάτες
Τοποθεσία: Μαρούσι, Αθήνα
Παρουσίαση: Πολυάννα Παρασκευά
Φωτογραφίες: Πολυάννα Παρακευά, Λάζαρος Τηλιάκος

Περιφέρεια: 
Αττική