Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Α.Π.Θ.,Θεσαλονίκη

Το πανεπιστήμιο επιθυμούσε ένα κτίριο σε επτά στάθμες, με μία νεωτερική και καινοτόμο αρχιτεκτονική, καθώς και ένα σύγχρονο οικολογικό - ενεργειακό σχεδιασμό.
Συνοπτικά οι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί του σχεδιασμού και της μελέτης εφαρμογής είναι οι εξής: η αναγωγή του κτιρίου σε τοπόσημο παρά τη διακριτική ένταξη του νέου κτιρίου στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο, ο σύγχρονος οικολογικός - ενεργειακός σχεδιασμός, η ταύτιση των αρχιτεκτονικών μορφών με τις λειτουργικές ενότητες ("δημόσιοι χώροι" και "εσωτερικό σύγχρονο τοπίο εργασίας"), οι σαφείς γεωμετρίες και μορφές σε μεγάλης έκτασης επιφάνειες και κατασκευές, η ομαλή και αρμονική κλιμάκωση των κατασκευών από τη μεγάλη κλίμακα μέχρι τη μικροκλίμακα του εξοπλισμού και της κατασκευαστικής λεπτομέρειας, καθώς και ο μικρός αριθμός των υλικών της κατασκευής και των χρωμάτων.
Το νέο κτίριο συγκροτείται από δύο ενότητες: τους "δημόσιους χώρους" προβολής και διάδοσης των αποτελεσμάτων της πανεπιστημιακής ερευνητικής δραστηριότητας (ισόγειο, πρώτο υπόγειο και ημιώροφος) και από το "εσωτερικό σύγχρονο τοπίο εργασίας" με τα γραφεία του προσωπικού (πρώτος, δεύτερος και τρίτος όροφος).
Η πρόταση της αρχιτεκτονικής μορφής στο νέο κτίριο, με το εξωτερικό κόκκινο πτυχωτό αναρτημένο διάτρητο πέτασμα στη βορειοδυτική πλευρά του, με τις οριζόντιες περσίδες ηλιοπροστασίας στη νοτιοανατολική πλευρά του και με τους κύριους όγκους του κτιρίου με μικρά ανοίγματα και με επένδυση από λευκό μάρμαρο στη βάση και στην κεντρική κατακόρυφη επικοινωνία συνιστά ένα ιδιαίτερα εκφραστικό, οικολογικό - ενεργειακό και εικαστικό - αισθητικό σχόλιο στην περιοχή και στον περιβάλλοντα πανεπιστημιακό χώρο. Επιδιώκεται η διάτρηση του αναρτημένου κόκκινου πετάσματος με τη δομή εικονοστοιχείων να είναι μία έμμεση αναφορά στην έντονα δυναμική ερευνητική δραστηριότητα, που διεξάγεται στο πανεπιστήμιο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Επανασχεδιασμός κτιρίου - αρχιτεκτονική οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής: Πόλις Α.Ε.Ε. Αρχιτεκτονικός & Αστικός Σχεδιασμός- Γ. Παπακώστας, Ι. Βλάχος, Κ. Πρώιος, Μ. Κυριαφίνη, Σ. Βουλγαράκη
Μελέτη φέροντος οργανισμού οπλισμένου σκυροδέματος: Χρ. Ιγνατάκης, καθηγητής Α.Π.Θ., Κ. Α. Στυλιανίδης, καθηγητής Α.Π.Θ., Φ. Κανδύλας, Πολ. Μηχ.
Μελέτη μεταλλικών κατασκευών: Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε.
Η/Μ μελέτη: Θ. Ξενος, Γ. Θεοφιλογιαννάκος
Μελέτη περιβάλλοντος χώρου: Γ. Τσαλικίδης
Επίβλεψη: Διεύθυνση Προγραμματισμού, Μελετών Και Εκτέλεσης Έργων, Τμήμα Εκτέλεσης Έργων Α.Π.Θ.
Συνεργάτες: Π. Σκαρλατος Αρχιτέκτων Μηχ.
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ΕΡΓΚΟΤΕΛ Α.Ε. (2006-2009) - ΦΟΡΕΑΣ ΑΤΕΒΕ Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρεία (2009-2011)
Συνολικό εμβαδό: 5.420,00 m²
Χρόνος μελέτης: Φεβρουάριος 2009
Χρόνος κατασκευής: 2006-2011
Φωτογραφίες: Κώστας Ευαγγελίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κλινική γονιμότητας στη Θεσσαλονίκη

Κλινική γονιμότητας στη Θεσσαλονίκη

Το οικόπεδο βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, έχει σημαντική κλίση προς τη δύση, όπου και η θέα, και η προσπέλασή του βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του. Η γενική διάταξη και…
Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο στη Μύκονο

Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο στη Μύκονο

Το ειδικό αυτό κτίριο, μοναδικό ως λειτουργία στο νησί της Μυκόνου, θα έπρεπε όχι μόνο να ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα των ειδικών διαταγμάτων, αλλά παράλληλα να αποκτήσει μια ιδιομορφία, ώστε η…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.