ktirio.gr

Ιατρικό διαγνωστικό κέντρο στην Αθήνα

Το κτίσμα έχει εννέα υπέργεια επίπεδα και τέσσερα υπόγεια. Το οικόπεδο είναι γωνιακό με χαρακτηριστικές ιδιομορφίες, όπως το οξυγώνιο τριγωνικό σχήμα του και η μεγάλη κλίση κατά μήκος της οδού Παπαδά. Λόγω της θέσης του αυτής υπάρχει η δυνατότητα ισόγειας πρόσβασης σε τρεις θέσεις. Στην όψη της οδού Παπαδά τα τρία πρώτα επίπεδα μορφώνουν μία ισχυρή βάση, η γωνία διαφοροποιείται και "ντύνεται" με υαλοστάσια και τα τρία τελευταία επίπεδα διαμορφώνουν τη στέψη μιας τριμερούς οργάνωσης. Στο κέντρο της οικοδομικής μάζας δημιουργείται μια υποχώρηση, η οποία εξασφαλίζει τη φωτεινότητα σε όλους τους χώρους των ορόφων και μειώνει το βάρος της όψης επί της οδού Παπαδά, ενώ η ενοποίηση του συνόλου επιτυγχάνεται με τη γεφύρωση στους τελευταίους ορόφους.
Καρδιά του κτιρίου αποτελεί το αίθριο, ένας χώρος με πολυγωνική κάτοψη και έντονη κατακόρυφη διάσταση, ο οποίος εξασφαλίζει το φωτισμό των εσωτερικών γραφείων και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων. Γύρω από το αίθριο και επί των δύο εξωτερικών όψεων αναπτύσσονται οι χώροι των γραφείων. Το σχήμα του αίθριου είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερης γεωμετρίας του οικοπέδου που σε συνδυασμό με την τριγωνική του κάτοψη και την έντονη κλίση, επηρεάζει έντονα τη μορφολογία του κτιρίου.
Το προκήπιο εξασφαλίζει τη μετάβαση από το πεζοδρόμιο προς τα διαμορφωμένα επίπεδα των δύο ισογείων. Η φύτευση εντείνει τον ενδιάμεσο χαρακτήρα του προκηπίου. Οι ιδιομορφίες του οικοπέδου, ο βορειοδυτικός προσανατολισμός της κύριας όψης του κτιρίου επί της λεωφόρου Κηφισίας, η εσωτερική λειτουργία, η ιδιαίτερη σήμανση του κτιρίου από το δρόμο και παράλληλα η εναρμόνισή του με ομόλογα κτίρια της λεωφόρου Κηφισίας επηρέασαν τη μορφολογική επίλυση των όψεων και την επιλογή των υλικών.
Οι όψεις του κτιρίου σχεδιάστηκαν με την εναλλαγή δύο υλικών, της πέτρας και του γυαλιού, συνδυασμένων με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη γωνία. Το κτίριο έχει δύο κύριες όψεις, επί της λεωφόρου Κηφισίας και της οδού Παπαδά και ένα ανάπτυγμα δευτερευουσών όψεων γύρω από το αίθριο. Για τη διαμόρφωση των όψεων εναλλάσσονται δύο διαφορετικά υλικά, ο πωρόλιθος και το τζάμι. 

Στοιχεία Έργου
Παρουσίαση: Ναταλία Εφραίμογλου, Αρχιτέκτων
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ν. Εφραίμογλου
Μελέτη Εφαρμογής Αρχιτεκτονικών: Ν. Εφραίμογλου, Γ. Ανδρεάδης & Συνεργάτες,
Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικών Χώρων: Θ. Ταλαντίνης - Αρχιτέκτονες Συνεργάτες
Αρχιτεκτονική Τοπίου: Α. Γρυντάκη
Στατική Μελέτη: Π. Καρανικόλας
Η/Μ Μελέτη: Ν. Πράσινος & Συνεργάτες
Εδαφοτεχνική Μελέτη: ΓΕΩΔΟΜΗΣΗ Ε.Π.Ε. - Δρ. Κ. Σαχπαζής
Επιμέλεια διακόσμησης Γραφείων Διοίκησης: Β. Ανδρέου
Επίβλεψη: Ν. Ψιλόπουλος, Θ. Ταλαντίνης, Α. Καρανικόλας, Ν. Πράσινος
Κατασκευή: Κ/Ξ J & P DEVELOPMENT A.E., ΔΙΟΛΚΟΣ, J & P ΑΒΑΞ Α.Ε.
Σύμβουλοι Ακινήτων: Α.Κ.Τ.Ε., J & P ΑΒΑΞ                        
Ιδιοκτήτης: Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ                          
Τοποθεσία: Λ. Κηφισίας 132 & Παπαδά, Αμπελόκηποι
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: Ανωδομή: 6.100 m² - Υπόγειο: 4.000 m²
Θέσεις Στάθμευσης: 118
Συνολικό Εμβαδό Οικοπέδου: 1.690 m²
Χρόνος Μελέτης: 2003, 2005 - 2006
Χρόνος Κατασκευής: 2004 – 2007
Φωτογραφίες: Studio Kontos

Περιφέρεια: 
Αττική