ktirio.gr

Επέκταση Δικαστικού Μεγάρου Πάφου

Στόχος του έργου ήταν η ανέγερση ενός νέου κτιρίου, δίπλα στο υφιστάμενο επαρχιακό δικαστήριο της Πάφου, με επιπλέον δικαστικές αίθουσες και σχετικούς χώρους για γραφεία.
Η επέκταση χωροθετήθηκε σε όμορο οικόπεδο, το οποίο λειτουργούσε ως χώρος στάθμευσης. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός δημιουργεί μια συνέχεια στην πρόσοψη του δρόμου μεταξύ του υφιστάμενου μεγάρου και του νέου κτιρίου επέκτασης. Στόχος της πρότασης ήταν η ένταξη του κτιρίου, ως ένα ένθετο, αφηρημένο αντικείμενο, στη μεγάλη αστική κλίμακα του δρόμου και της περιοχής, και η παράλληλη διατήρηση της ανθρώπινης κλίμακας. Το νέο κτίριο εκτείνεται σε βάθος κατά μήκος του οικοπέδου, χρησιμοποιώντας κεντρικά αίθρια για να εισάγει φυσικό φως στο εσωτερικό του συγκροτήματος.

Καθοριστική παράμετρος του σχεδιασμού ήταν η κυκλοφορία των χρηστών, η οποία επηρέασε τη μορφή και διαμόρφωσε δυναμικά την κάτοψη του κτιρίου. Το λειτουργικό πρόγραμμα απαιτούσε τη δημιουργία χώρων αποκλειστικής κυκλοφορίας για τους δικαστές και τα μέλη του προσωπικού, ανεξάρτητων από τους χώρους για το κοινό. Επίσης, απαραίτητη ήταν η σύνδεση των δύο κτιρίων με στεγασμένο διάδρομο.
Η αρχιτεκτονική του κτιρίου διαχειρίζεται όλες τις παραμέτρους του σχεδιασμού. Καταφέρνει να διατηρήσει μια καθαρή σύνθεση όγκων, με σαφή οργάνωση των λειτουργιών  και λιτά υλικά, ενώ παράλληλα χειρίζεται δημιουργικά τα διαφορετικά επίπεδα λεπτομέρειας με εκφραστικά ανοίγματα.

ΠEPIΓPAΦH ΚΤΙΡΙΟΥ

Στο επίπεδο του ισόγειου βρίσκεται ενας μεγάλος χώρος υποδοχής με πρόσβαση από τον κύριο δρόμο. Ο  νότιος προσανατολισμός και τα συνεχή ανοίγματα στην πρόσοψη προσφέρουν  φυσικό φωτισμό και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το μεγάλο ύψος της αίθουσας υποδοχής και η μνημειακή σκάλα - “γλυπτό” συντελούν στη δημιουργία μιας επιβλητικής αίσθησης στο χώρο, ανάλογης με το κύρος του θεσμού, τον οποίο αντιπροσωπεύει το κτίριο. Ο εξωτερικός διάτρητος τοίχος λειτουργεί ως ένα δεύτερο κέλυφος, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό του κτιρίου από τον ήλιο. Παράλληλα, τα διάσπαρτα, μικρά ανοίγματα δημιουργούν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι φωτός.
Οι δικαστικές αίθουσες είναι χωροθετημένες κατά μήκος του κεντρικού διαδρόμου στα δύο επίπεδα του κτιρίου. Κάθε αίθουσα διαθέτει ανεξάρτητα γραφεία με ιδιωτικούς χώρους υγιεινής για το δικαστή και για το γραμματέα. Οι χώροι είναι εξοπλισμένοι με ειδικές κατασκευές επίπλων, σχεδιασμένες από τον αρχιτέκτονα σύμφωνα με τις λειτουργικές προδιαγραφές και τη λιτή αισθητική του κτιρίου. Τα πλευρικά ανοίγματα προσφέρουν στους χώρους  φυσικό φωτισμό. Διάδρομοι προς τις εξωτερικές πλευρές του κτιρίου επιτρέπουν στους δικαστές, στους γραμματείς και στο υπόλοιπο προσωπικό να κινούνται ανεξάρτητα από το κοινό.
Δύο κεντρικά αίθρια συμβάλλουν στο φυσικό φωτισμό του διαδρόμου. Στο εσωτερικό τους δημιουργούνται μικροί κήποι, οι οποίοι λειτουργούν ως δημόσιοι χώροι πρασίνου για τους χρηστες του κτιρίου.
Κατασκευάστηκαν επίσης δύο επίπεδα υπόγειων με χώρους στάθμευσης για το προσωπικό του δικαστηρίου και το κοινό. Η είσοδος τους βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του οικοπέδου, ενώ η είσοδος για τους πεζούς βρίσκεται στη νότια πλευρά, στον κύριο δρόμο πρόσβασης του κτιρίου.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ

Η κατασκευή του κτιρίου είναι συμβατική, με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατασκευασμένο σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κώδικες, τοιχοποιία από οπτόπλινθους με σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης, και εσωτερικές τοιχοποιίες με σύστημα ξηρής δόμησης με γυψοσανίδα.
Η χρήση εξωτερικής θερμομόνωσης και η τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου με χαμηλή θερμοδιαπερατότητα συμβάλλουν στην υψηλή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Στην πρόσοψη του συγκροτήματος προς το δρόμο, αποκαλύπτεται ο μονολιθικός όγκος από εμφανές σκυρόδεμα πίσω από τη διάτρητη λευκή “επιδερμίδα” του ισογείου. Τα χαρακτηριστικά ανοίγματα του ισογείου αναπαράγονται σημειακά στους ορόφους.
Ένας μεταλλικός στεγασμένος διάδρομος συνδέει το νέο κτίριο με το υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο και τα ενοποιεί συνθετικά. Ο διάδρομος είναι υπερυψωμένος πάνω από την επιφάνεια του εδάφους και στηρίζεται σε κεκλιμένα μεταλλικά υποστυλώματα. Οι κάθετες μεταλλικές περσίδες ολοκληρώνουν την αίσθηση της ημιυπαίθριας στοάς.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη: Vardas Studio, Ανδρέας Βάρδας, Birute Varda
Παρουσίαση:  Γιώργος Χριστοδούλου
Φωτογραφίες: Μαρία Ευθυμίου
Στατική μελέτη και επίβλεψη: Ανδρέας Αντωνίου
Η/μ μελέτη και επίβλεψη: Χαράλαμπος Καντας, Αρίστος Σοφοκλέους
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: A. Ioannou constructions ltd
Toπoθεσiα: Πάφος, Κύπρος
Ιδιοκτήτης: Κυπριακή Δημοκρατία
Εμβαδό:  2148 m² και 3548 m² (σε δύο υπόγεια)
Χρόνος μελέτης: Ιουλ. 2016 – Δεκ. 2016
Χρόνος κατασκευής: Ιαν. 2017 - Ιουν. 2018