ktirio.gr

Γενικό Τμήμα Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Ακρωτηρίου στα Χανιά

Το συγκρότημα του Γενικού Τμήματος (ή Τμήματος Επιστημών) του Πολυτεχνείου Κρήτης άρχισε να σχεδιάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η μελέτη εφαρμογής, μετά από αλλαγές και προσθήκες, ολοκληρώθηκε το 1998. Η κατασκευή καθυστέρησε περαιτέρω για οικονομικούς λόγους, με αποτέλεσμα το κτίριο να είναι έτοιμο προς χρήση το 2008, δηλαδή περίπου δύο δεκαετίες μετά τη διατύπωση της πρώτης κεντρικής ιδέας. Οι αρχιτέκτονες σ' αυτό το ενδιάμεσο διάστημα δεν επεχείρησαν να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της λύσης και τα χρησιμοποιούμενα υλικά –εκτός ειδικών περιπτώσεων–, θεωρώντας ότι το κτίριο πρέπει να εκφράζει την εποχή της αρχικής σύλληψής του, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που συνέβησαν εν τω μεταξύ στις ιδέες, στα πρότυπα, στα υλικά και στους τρόπους απεικόνισης της αρχιτεκτονικής.
Το κτίριο προορίζεται να στεγάσει το σύνολο των διδακτικών, ερευνητικών και διοικητικών λειτουργιών του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με συνολική επιφάνεια της τάξης των 14.000 m² και επιπλέον προστατευόμενους χώρους στάθμευσης και άλλους συμπληρωματικούς χώρους. Ζητήθηκε, ωστόσο, από τους μελετητές να προβλέψουν και το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του τμήματος σε αυτοτελές τμήμα ομοίου χαρακτήρος προς τα λοιπά τμήματα του Πολυτεχνείου. Μ' αυτήν την έννοια, το τελικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε προβλέπει πλήρεις χώρους διδασκαλίας και έρευνας σε σχετικώς ευέλικτη, πάντως, μορφή.
Το κτίριο του Γενικού Τμήματος είναι ένα γραμμικό κτίριο που χαρακτηρίζεται από έναν ισχυρό κεντρικό πυρήνα με κυλινδρικό αίθριο μεγάλου ύψους. Οι δύο πτέρυγες στεγάζουν γραφεία και εργαστήρια των τομέων του τμήματος και αποτελούνται από δύο καμπύλες ζώνες η κάθε μια, οι οποίες απομακρύνονται μεταξύ τους, καθώς πλησιάζουν προς τον κεντρικό πυρήνα, δημιουργώντας εσωτερικούς εξώστες προς ένα ενδιάμεσο μεγάλου ύψους κενό χώρο, φωτιζόμενο με φυσικό φως από την οροφή.
Ο κεντρικός πυρήνας στεγάζει τα μεσαίου μεγέθους αμφιθέατρα του τμήματος, χώρους διοίκησης και κοινόχρηστους χώρους, ενώ η συνολική σύνθεση πλαισιώνεται από την κυκλικού σχήματος λίμνη στη νότια πλευρά (της εισόδου), το μεγάλο αμφιθέατρο στη βορειοδυτική πλευρά, καθώς και άλλα μικρότερα στοιχεία (στέγαστρα, ημιυπαίθριους χώρους, στεγασμένο χώρο στάθμευσης κ.ά.). Το κτίριο έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να εντάσσεται στο σύστημα πεζοδρόμων και οδικών αξόνων της πανεπιστημιούπολης και είναι προσβάσιμο τόσο από τη βορειοδυτική, όσο και από τη νοτιοανατολική πλευρά του.
 

Στοιχεία έργου

Οριστική αρχιτεκτονική μελέτη: Α. Κωτσιόπουλος, Ν. Αρβανιτοπούλου, Δ. Δακή, Β. Καραλάζος, Ε. Σπάρτση, Γ. Χορόζογλου
Αναθεώρηση οριστικής μελέτης & αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής: Α. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α. Πάνου, Ε. Χαλκιοπούλου)
Οριστική στατική μελέτη: Π. Δ. Παναγιωτόπουλος, Ε. Κολτσάκης, Ε. Μυστακίδης, Ο. Παναγούλη
Στατική μελέτη εφαρμογής: Συνεργάτες Γ. Γκρος
Οριστική μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων: Κ. Μπουζάκης, Α. Στεργιάννης, Ι. Τσελεπίδης
Μελέτη εφαρμογής Η/Μ εγκαταστάσεων: Λ.Δ.Κ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, Συνεργάτης: Τ.Ε.Η.Μ. Ε.Π.Ε.
Κατασκευή: Α' φάση (οπλισμένο σκυρόδεμα και κύριες μεταλλικές κατασκευές επικάλυψης): Λ. Μπατάκης,
Β' φάση (συμπληρώσεις και τροποποιήσεις στο έργο της Α' φάσης, υπόλοιπο έργο): ΕΔΡΑΣΗ - ΨΑΛΛΙΔΑΣ
Έλεγχος μελετών & επίβλεψη: Τεχνική Υπηρεσία Πολυτεχνείου Κρήτης (Σ. Οικονομάκης, Μ. Βαγιωνάκη, Χ. Ακρωτηριανάκη, Γ. Καπετανάκης, κ.ά.)
Συνολική επιφάνεια: 20.000 m² (μαζί με τους στεγασμένους χώρους στάθμευσης)
Χρόνος μελέτης: 1991 - 1998 (σε δύο φάσεις),
Χρόνος κατασκευής: 2004 - 2008
Φωτογραφίες: Κ. Κοντός, Α. Κωτσιόπουλος