Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Λαμία

Το κτίριο της βιβλιοθήκης κατασκευάστηκε για να αποτελεί το σημείο αναφοράς του κτιριακού συγκροτήματος του Tεχνολογικού Eκπαιδευτικού Iδρύματος (ΤΕΙ). Αποτελεί το σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας και μελέτης των σπουδαστών. Μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου αναλώνεται στις αίθουσες του βιβλιοστασίου και του αναγνωστηρίου καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Η θέση του κτιρίου στο νότιο άκρο του τριγωνικού οικοπέδου, δημιούργησε ένα κτίριο “όριο” και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της κτιριακής μάζας.
Oι πλευρές του κτιρίου ακολουθούν τις συγκλίνουσες πλευρές του οικοπέδου ανοίγοντάς το προς την πλευρά του υπόλοιπου συγκροτήματος.
Το ανοικτό σχήμα της κάτοψης υποδέχεται και ταυτόχρονα εκπέμπει. Συσπειρώνεται και επεκτείνεται δυναμικά στο ευρύτερο συνθετικό πεδίο.
Η κεντρική είσοδος-πρόσβαση είναι στη βόρεια πλευρά και υποδέχεται τους σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος. Η ανατολική είσοδος προς την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας αφορά στους επισκέπτες και δίνει στο κτίριο τη δυνατότητα αυτόνομης και ανεξάρτητης λειτουργίας. Η αλληλοτομία των αξόνων των εισόδων αυτών καθώς και της νότιας βοηθητικής, συντελείται σε κλειστό εσωτερικό αίθριο φωτιζόμενο από την οροφή.
Εκτός του βιβλιοστασίου, του αναγνωστηρίου και του αμφιθεάτρου, στο κτίριο βρίσκονται και γραφεία της διοίκησης.
Τα επιχρίσματα των εξωτερικών επιφανειών των όψεων είναι από τσιμεντομαρμαροκονίαμα με πρόσμειξη ψηφίδας (artificiel) και προσθήκη τσιμεντοχρώματος. Το γαιώδες ύφος του τελικού αποτελέσματος συνάδει με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον και διαφοροποιεί το κτίριο της βιβλιοθήκης από τα υπόλοιπα κτίρια του συγκροτήματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Β. Τριανταφύλλου
Στατική μελέτη: Χ. Ζώης
H/M μελέτη: Β. Κρικέλλα
Eπίβλεψη: Τζ. Πανοπούλου, ΔΤΥ Νομού Φθιώτιδας
Tεχνική εταιρία κατασκευής: Λ. Κίτσος ΑΤΕ
Xρόνος κατασκευής έργου: 1999-2001
Φωτογραφίες: Α. Πιπέλιας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο στη Μύκονο

Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο στη Μύκονο

Το ειδικό αυτό κτίριο, μοναδικό ως λειτουργία στο νησί της Μυκόνου, θα έπρεπε όχι μόνο να ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα των ειδικών διαταγμάτων, αλλά παράλληλα να αποκτήσει μια ιδιομορφία, ώστε η…
Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη

Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη

Ένας ισόγειος χώρος μιας πολυκατοικίας, μπροστά από έναν υπαίθριο παιδότοπο, αποτέλεσε το ιδανικό μέρος για τη δημιουργία ενός κέντρου δημιουργικής απασχόλησης, σε μια ήσυχη γειτονιά της Θεσσαλονίκης.Η μελέτη βασίστηκε στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.