ktirio.gr

Kτίριο γραφείων & καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη

Το κτίριο “Atrina Center” βρίσκεται σε μια παλαιά βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία άρχισε να αναβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια. Στόχος του σχεδιασμού ήταν να ενταχθεί το κτίριο στις συνθήκες και στο περιβάλλον της περιοχής και να δημιουργήσει ένα τοπόσημο.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη: η εμπορική ζώνη στο ισόγειο, τα γραφεία στους ορόφους και ο σταθμός αυτοκινήτων στο υπόγειο, κάτω από ολόκληρο το οικόπεδο. Το επιτρεπόμενο ύψος περιορίζεται στα 24 m και απαιτείται στοά στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Tο ισόγειο αναπτύσσεται παράλληλα με την κεντρική οδό αφήνοντας ένα ελεύθερο τρίγωνο στην πίσω πλευρά, το οποίο διαμορφώθηκε ως χώρος πράσινου. H είσοδος του κτιρίου βρίσκεται στο πλάι, σε υποχώρηση μπροστά από τη ράμπα εισόδου, ώστε να διατηρηθεί η κάτοψη του ισογείου ενιαία. O όγκος του κτιρίου - πύργου των γραφείων είναι οργανωμένος γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Η είσοδος στα γραφεία γίνεται από το διάδρομο περιμετρικά του αιθρίου. H κατακόρυφη κίνηση εξυπηρετείται μέσω πυρήνα με 3 ανελκυστήρες και 2 σκάλες. Oι δύο βασικοί όγκοι του κτιρίου διακρίνονται μεταξύ τους από τα ανοίγματα και από τα υλικά επένδυσης. Ο πρώτος όγκος αντιμετωπίζεται με οριζόντιες λωρίδες ανοιγμάτων, ενώ ο δεύτερος με συμπαγή τοιχοποιία που διασπάται από ανοίγματα. Υαλοπετάσματα τοποθετήθηκαν στις ενώσεις των δύο όγκων, ώστε ο ένας να αντικατοπτρίζεται επάνω στον άλλο. Η όψη προς τον κεντρικό δρόμο επενδύθηκε με γκρι γρανίτη και οι ζώνες των παραθύρων διακόπτονται από κατακόρυφα στοιχεία λευκού μαρμάρου. Στο πίσω μέρος χρησιμοποιήθηκε λευκό επίχρισμα. Mια βάση από γρανίτη περιβάλλει τις επιχρισμένες επιφάνειες και τις συνδέει με την κύρια όψη.
Tο γυάλινο στέγαστρο υποκαθιστά την κλασική στοά στο ισόγειο, χωρίς να διασπά τη συνέχεια της όψης. Στο αίθριο, συμπαγή πετάσματα εναλλάσσονται με τις κουπαστές των διαδρόμων. Τα υαλοστάσια του εσωτερικού διαδρόμου, με ξύλινο σκελετό, δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα και επιτρέπουν την είσοδο του φωτός και από τις δύο πλευρές των γραφείων.

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ν. Γεωργίου & Συνέταιροι
Εσωτερική Διακόσμηση: Ρ. Γεωργίου, Φ. Γρηγόρε
Στατική Μελέτη-Επίβλεψη: Γ. & Α. Μεντεκίδης
Η/Μ Μελέτη: Α. Στυλιανός
Συνεργάτης: Κ. Αρναούτογλου
Κατασκευή – Ιδιοκτήτης: Ι. Γ. Α. Μεντεκίδης
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 14.200 m²
Χρόνος Κατασκευής: 2005
Φωτογραφίες: Π. Φωτιάδης

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία