ktirio.gr

Τα γραφεία taxibeat στο Κολωνάκι

Η ανάθεση του έργου είχε ζητούμενο εκτός από την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της εταιρείας, σε χώρους γραφείων, την ταυτόχρονη παρουσία της στο επίπεδο της πόλης. Διέθετε ήδη γραφεία σε ορόφους του ίδιου κτιρίου, αλλά η ύπαρξή της δεν γινόταν αντιληπτή. Επίσης ζητήθηκε ο χώρος υποδοχής - εξυπηρέτησης πελατών να μεταφερθεί στο ισόγειο (ανεξάρτητα από τους εργαζόμενους).
Ο υπό διαμόρφωση εσωτερικός διώροφος νέος χώρος γραφείων βρίσκεται στο ισόγειο της συμβολής των οδών Σίνα και Καπλανών και περιλαμβάνει πατάρι με διπλού ύψους κενό. Οι όψεις του προς αυτούς τους δρόμους είναι μεγάλα υαλοστάσια καθώς η αρχική χρήση του ήταν κατάστημα. Επιπροσθέτως η υψομετρική διαφορά της οδού Σίνα με την Καπλανών δημιουργεί στη συμβολή τους και στο επίπεδο του ισογείου κήπο, ο οποίος οπτικά προστίθεται στο χώρο του διώροφου κενού.
Η σύνθεση οργανώνεται γύρω από αυτό το διώροφο κενό δίνοντάς του μια κεντρική θέση, αφού ενοποιεί οπτικά όλους τους επί μέρους / διαμερισματοποιημένους χώρους, προσανατολίζοντάς τους προς τον κήπο ως μόνιμο πράσινο σκηνικό, που μεσολαβεί με τη γειτνίαση με την πόλη και τον πυκνοδομημένο ιστό που περιβάλλει το κτίριο.
Στην ισόγεια στάθμη του δημιουργείται κενός πολυχρηστικός χώρος, ο οποίος εξυπηρετεί μικρές συενδριάσεις ή τη συγκέντρωση των εργαζομένων με αφορμή ομιλίες ή άλλες δραστηριότητες. Εξαιτίας της μπλε - πράσινης μοκέτας που σαρώνει το χώρο αλλά και της γειτνίασης με τον κήπο δημιουργεί μια αίσθηση πισίνας ή αυλής. Στο επίπεδο του παταριού το κενό καλύπτεται από ένα δίχτυ, στο οποίο κανείς μπορεί να ξαπλώσει, αιωρούμενος επάνω από τον πολυχρηστικό χώρο, από τον κήπο αλλά και επάνω από τη συμβολή των οδών. Εκεί μπορεί να ξεκουραστεί στα διαλείμματά του, να συζητήσει, να διαβάσει ή να χαζέψει τους περαστικούς και τη δραστηριότητα της πόλης.
Οι τεθλασμένες γραμμές τοίχων, διαφανών και αδιαφανών και στα δυο επίπεδα υλοποιούν την αναφορά όλων των επι μέρους χώρων των γραφείων προς τον κεντρικό διώροφο, ενώ ταυτοχρόνως ενεργοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες του χώρου. Με αυτόν τον τρόπο στο ισόγειο ένας τεθλασμένος τοίχος διαχωρίζει τον πολυχρηστικό κεντρικό χώρο από το χώρο υποδοχής, ο οποίος περιλαμβάνει περιοχή καθιστικού και υποδοχή. 'Ετσι διασφαλίζεται η οπτική επαφή των επισκεπτών με τον κήπο. Στο πατάρι η τεθλασμένη φτιάχνει το διάδρομο γύρω από τον οποίο οργανώνονται οι χώροι. Στο επίπεδο αυτό αναπτύσσονται τα γραφεία, μια αίθουσα συνεδριάσεων και οι βοηθητικοί χώροι της κουζίνας και των WC. Ο διάδρομος "αγκαλιάζει" το κεντρικό μεγάλο γραφείο, το οποίο φιλοξενεί το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας. Ένας χώρος που απασχολούνται δέκα άτομα σε ένα κοινό τραπέζι. Άλλοτε συμπαγής, άλλοτε γυάλινος, δημιουργεί οπτική εκτόνωση προς τον κήπο και τον πεζόδρομο της οδού Καπλανών για όλα τα γραφεία αλλά και επικοινωνία μεταξύ τους προσφέροντας επάλληλες φυγές και μια αίσθηση διαρροής προς όλες τις κατευθύνσεις. Το μεγάλο, ειδικής κατασκευής τραπέζι δέκα θέσεων εργασίας παρακολουθεί τις τεθλασμένες γραμμές της κάτοψης. Εκτός από την εκμετάλλευση του χώρου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι θέσεις εργασίας προσανατολίζονται προς διαφορετική θέα.
Η τεθλασμένη γραμμή του διαδρόμου τονίζεται και μέσω της συνεχόμενης φωτεινής γραμμής, η οποία την διατρέχει. Ο διάδρομος και όλοι οι βοηθητικοί χώροι έχουν ουδέτερο γκρι χρώμα, ενώ ο κάθε χώρος γραφείου εκατέρωθέν του αποκτά ξεχωριστή χρωματική ταυτότητα σε μια παλέτα του πρασινομπλέ. Η ανοιχτή κουζίνα - τραπεζαρία έχει υπαίθρια εκτόνωση με σχεδιασμένο κυκλικό τραπέζι από σκυρόδεμα για το μεσημεριανό φαγητό των εργαζομένων ή το διάλειμμα.
Oι γυάλινες όψεις του γωνιακού κτιρίου ντύνονται με το χάρτη της Αθήνας από ημιδιάφανη μεμβράνη αμμοβολής, φιλτράροντας τη θέα προς το εσωτερικό. Η παρουσία του κτιρίου στην πόλη γίνεται πιο έντονη. Για τους περαστικούς αποκτά ένα επιπλέον ενδιαφέρον. Στη στοά προς την οδό Σίνα στήνεται ένα παιχνίδι στην επιφάνεια του κτιρίου με περιστρεφόμενα ξύλινα τετράγωνα - ψηφίδες. Οι περαστικοί, καθώς και οι εργαζόμενοι παίζουν, αλληλεπιδρώντας με την όψη των γραφείων και τη μεταβάλλουν, γράφοντας λέξεις, γυρνώντας τα ξύλινα τετραγωνάκια.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: hiboux ARCHITECTURE
H/M μελέτη: Κλιματιστική Ε.Τ.Ε., Ε. Πολιτόπουλος
Eπίβλεψη: hiboux ARCHITECTURE
Tοποθεσία: Οδός Σίνα, Κολωνάκι
Συνολικό εμβαδό: 210 m²
Xρόνος μελέτης: 2016
Xρόνος κατασκευής: 2016
Φωτογραφίες: Μαριάννα Μπίστη, Πάνος Κοκκινιάς