ktirio.gr

Συγκρότημα μεικτής χρήσης στην Πάτρα

Η γενική ιδέα ανάπτυξης του συγκροτήματος είναι η απομόνωση της χρήσης της κατοικίας από τη χρήση των καταστημάτων και των γραφείων, με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ιδιωτικότητας του χώρου. Γι' αυτό το λόγο η οργάνωση του συγκροτήματος αναπτύσσεται σε δύο ζώνες. Οι εμπορικές χρήσεις και οι χρήσεις γραφείων, έχοντας ένα περισσότερο "δημόσιο χαρακτήρα", χωροθετούνται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, στην οποία η προσπέλαση είναι άμεση και από τις τρεις οδούς που το ορίζουν.
Η χρήση της κατοικίας, ως πιο "ιδιωτικής", χωροθετείται στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, σε γειτνίαση με τη ρυμοτομούμενη ζώνη, που προορίζεται να διαμορφωθεί μελλοντικά ως πλατεία.
Για την περαιτέρω διαφοροποίηση των δύο αυτών διακριτών χρήσεων δημιουργήθηκε ένας συμπαγής κτιριακός όγκος (τριώροφος), ο οποίος θα στεγάσει τα καταστήματα στο ισόγειο και τα γραφεία στους ορόφους, καθώς και ένα μικρότερο μεμονωμένο κτίριο γραφείων (τετραώροφο), ενώ οι κατοικίες κατανέμονται σε τρεις μικρότερες κτιριακές μονάδες, πλησιέστερες στην ανθρώπινη κλίμακα και την κλίμακα του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής. Ο γενικός στόχος της διαφοροποίησης των κτιρίων καταστημάτων - γραφείων από τα κτίρια των κατοικιών ακολουθείται και στο σχεδιασμό των όψεων του συγκροτήματος.
Κτίριο γραφείων
Στο μεγάλο κτίριο γραφείων - καταστημάτων και στο μικρότερο κτίριο γραφείων το κυρίαρχο στοιχείο μορφολογίας των όψεων είναι οι μεταλλικές περσίδες που αναπτύσσονται σε ζώνες  περιμετρικά του κτιρίου σε συνδυασμό με επιφάνειες υαλοστασίων, τονίζοντας ιδιαίτερα την οριζόντια διάσταση.
Στους ορόφους, στις στάθμες που στεγάζονται τα γραφεία, οι μεταλλικές περσίδες συμβάλλουν στην ηλιοπροστασία και στο δροσισμό των χώρων.
Στα τμήματα των όψεων που κατασκευάζονται οι περσίδες υπάρχουν ενιαία υαλοπετάσματα, με προβαμμένες διατομές αλουμινίου, σύμφωνα με τα σχέδια των όψεων. Τα υαλοπετάσματα διαφοροποιούνται σε ζώνες διαφανών και αδιαφανών επιφανειών. Οι αδιαφανείς επιφάνειες καλύπτουν τα δομικά στοιχεία του κτιρίου, ενώ τα διαφανή υαλοπετάσματα συμβάλλουν στο φυσικό φωτισμό των χώρων γραφείων και το φυσικό αερισμό με προβαλλόμενα τμήματα.
Στα τμήματα των πλάγιων όψεων των  κτιρίων, όπως και στην όψη προς την πλευρά των κατοικιών που δεν κατασκευάζονται περσίδες, προβλέπονται οριζόντιες λωρίδες επενδύσεων με στραντζαριστά φύλλα αλουμινίου σε συνδυασμό με οριζόντιες σειρές υαλοστασίων με προβαλλόμενα τμήματα. Ανάλογη μορφολογική αντιμετώπιση υπάρχει και στις όψεις του εσωτερικού αιθρίου του κτιρίου γραφείων - καταστημάτων. Στη ζώνη του ισογείου κυριαρχούν οι προθήκες των καταστημάτων και οι ιδιαίτερες διαμορφώσεις των εισόδων τους.
Κτίρια κατοικιών
Τρία κτίρια κατοικιών, όμοια μεταξύ τους, τοποθετούνται ελεύθερα στο οικόπεδο, ώστε οι χώροι εισόδου τους να βρίσκονται στην περιοχή ενός εσωτερικού πεζοδρόμου, που διαμορφώνεται μεταξύ των κτιρίων.
Τα κτίρια κατοικιών χαρακτηρίζονται από μικρότερο κάνναβο όψεων, σε συνέπεια με το μικρότερο μέγεθός τους. Ο διαχωρισμός των ιδιωτικών εξωστών των διαμερισμάτων στις κύριες όψεις σε συνδυασμό με τα κατακόρυφα ανοίγματα στις πλάγιες όψεις αναδεικνύει τον κατακόρυφο άξονα των κτιρίων.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των όψεων αποτελεί και η αντίθεση που δημιουργούν οι επιχρισμένες επιφάνειες και τα στοιχεία των εξωστών που προβάλλουν σημειακά από τον κύριο όγκο στις πλάγιες όψεις.
Το κυρίαρχο υλικό των επιφανειών των όψεων είναι το επίχρισμα σε συνδυασμό με μεταλλικές περσίδες, που τοποθετούνται στο ανώτερο τμήμα των όψεων των εξωστών, καθώς και στις κατακόρυφες εγκοπές των πλάγιων όψεων.
Οι γυάλινες επιφάνειες των στηθαίων στους εξώστες προσδίδουν ελαφρότητα και διαφάνεια στην κατασκευή των όψεων και συντελούν στην καθαρότητα της αρχιτεκτονικής έκφρασης των κτιρίων.
Η μορφολογική αντιμετώπιση των όψεων των κτιρίων του συγκροτήματος ανταποκρίνεται εν γένει σε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο αισθητικής, κάτι που αποτέλεσε ζητούμενο από την πλευρά των μελετητών και υπαγορεύθηκε τόσο από τις απαιτήσεις που θέτει η ποικιλία των χρήσεων και η λειτουργία των κτιρίων, όσο και από την παρατηρούμενη τάση αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής. 

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη : ΑΕΤΕΡ - ΧΑΡΡΥ Κ. ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Α.Ε.
Στατική μελέτη : Α. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.
H/M μελέτη: ΤΕΑΜ Μ-Η Ε.Π.Ε.
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΜ. ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ
Tοποθεσία: Ακρωτηρίου - Παρμενίωνος - Σκύρου και Φιλίππου Ολυμπιάδος, περιοχή Ταραμπούρα, Πάτρα
Ιδιοκτησία: Ο.Τ.Ε. ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.
Κατασκευή: J & P ΑΒΑΞ Α.Ε.
Xρόνος μελέτης: 2009
Ολοκλήρωση κατασκευής: Ιανουάριος 2011
Φωτογραφίες: Κώστας Κοντός