Συγκρότημα κτιρίων γραφείων στην Αττική

Το τριώροφο συγκρότημα γραφείων, συνολικού εμβαδού 2.000 m², καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο και σχηματίζεται από δύο οικόπεδα που ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες.
Αντικείμενο της μελέτης ήταν η κατασκευή τριών κτιρίων γραφείων από τα οποία το ένα (Β2) προορίζονταν για τη στέγαση της ιδιοκτήτριας κατασκευαστικής εταιρίας και τα άλλα δύο (Β1, Β3) για εμπορική εκμετάλλευση.
Στόχος του όλου έργου ήταν, αφενός μεν το συγκρότημα να μην αποτελεί αυστηρά απροσπέλαστο ιδιωτικό χώρο, αλλά μάλλον έναν εργασιακό πυρήνα σε άμεση σχέση με το περιβάλλον του, αφετέρου τα υλικά να τονίζουν τη γραφειακή του ταυτότητα.
Oι βασικές επιλογές κατά το σχεδιασμό του συγκροτήματος ήταν συνοπτικά οι εξής:
• Η ενοποίηση των δύο κτιρίων (Β1, Β3) ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν είτε ω ς δύο κτίρια, είτε ως ένα ενιαίο.
• Η ανάπτυξη των κτιριακών μαζών περιμετρικά του οικοπέδου, ώστε ο “υποχρεωτικά ακάλυπτος” χώρος να ενοποιηθεί και να σχηματίσει εσωτερική πλατεία.
• Η γραμμική διάταξη των όγκων με διαπλάτυνση στα τμήματα των εισόδων και η επιλογή καννάβου μήκους 6,70 m, ώστε να υπάρχει ευελιξία στην τοποθέτηση των εσωτερικών χωρισμάτων.
• Η χρήση μεγάλων υαλοστασίων στην ανατολική και νότια πλευρά, ώστε να αξιοποιείται η θέα και να είναι δυνατή η ηλιοπροστασία με απλές μεταλλικές κατασκευές.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και χαρακτηρίζουν το συγκρότημα είναι εμφανές σκυρόδεμα, μεταλλικές επενδύσεις από κυματοειδή λαμαρίνα και φύλλα ανοδιωμένου αλουμινίου, υαλοπετάσματα ανοδιωμένου αλουμινίου, σιδηρές κατασκευές και κυβόλιθοι, μάρμαρα και βιομηχανικά δάπεδα στους εξωτερικούς χώρους.

Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη-επίβλεψη: MOB APXITEKTONEΣ
Ομάδα μελέτης: B. Mπασκόζος, Δ. Tσαγκαράκη, X. Mαυραγάνη, Γ. Mπακουλής
Στατική μελέτη: Π. Mαλανδράκης, Α. Κουζέλης
H/M μελέτη: HΛMME
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ATTIKH ΔIOΔOΣ ATE
Χρόνος κατασκευής έργου:1999-2001

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο

Διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο

Στην Πλατεία Συντάγματος, σε ένα εμβληματικό κτίριο γραφείων της δεκαετίας του 1960, που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Εμμανουήλ Βουρέκας, στους ορόφους όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, επέλεξε…
Κτίριο γραφείων στο Κρυονέρι Αττικής

Κτίριο γραφείων στο Κρυονέρι Αττικής

Η εταιρία δραστηριοποιείται στον εκδοτικό χώρο με πολλές εκδόσεις περιοδικών και εφημερίδων. Η επιθυμία της να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις την οδήγησαν στην αγορά ενός οικοπέδου 10 στρεμμάτων περίπου, στη βιομηχανική…
Κτίριο γραφείων και καταστημάτων στο Μαρούσι

Κτίριο γραφείων και καταστημάτων στο Μαρούσι

Το οικόπεδο έχει κλίση από βορρά προς νότο, με υψομετρική διαφορά περίπου τέσσερα μέτρα. Έτσι, όλο το συγκρότημα απέκτησε μια κλιμάκωση καθ’ ύψος.Βασική ιδέα στη σύνθεση αποτέλεσε η οργάνωση γύρω…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.