Συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση συγκροτήματος γραφείων στην είσοδο του Δήμου Aμαρουσίου, δόθηκε η ευκαιρία στους μελετητές να εκφράσουν τις απόψεις τους τόσο σχετικά με τη μορφή που πρέπει να έχουν τα κτίρια γραφείων, όσο και με τον τρόπο που τα κτίρια αυτά πρέπει να δομούν το δημόσιο χώρο και να μπορούν να λειτουργούν προσφέροντας άνετες συνθήκες εργασίας.
Kύριο μέλημα στη χωροθέτηση των κτιρίων υπήρξε η συγκρότηση δημόσιου χώρου που θα αποτελέσει ζωντανό τμήμα της πόλης και θα ενθαρρύνει τη χρήση του χώρου αυτού από τους περαστικούς, η δημιουργία μιας δημόσιας πλατείας και όχι ενός νεκρού χώρου για την αποκλειστική χρήση των εργαζομένων.
Tα κτίρια είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα, με βασικό μέλημα να μην παρεμβάλλονται υποστυλώματα στο εσωτερικό, παρά να υπάρχουν μόνο περιμετρικά τοιχία, γεγονός που εξασφαλίζει ευελιξία στην οργάνωση του εσωτερικού χώρου. Όλα τα γραφεία έχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό από τα ανοιγόμενα παράθυρα. Έχουν χρησιμοποιηθεί ηλεκτροκίνητα εξωτερικά σκίαστρα για τον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας και θερμότητας. Aυτό προϋποθέτει ότι όλοι οι χώροι γραφείων βρίσκονται στην περίμετρο των κτιρίων και οι τυχόν εσωτερικοί χώροι χρησιμοποιούνται είτε για αποθήκευση είτε ως αίθουσες συσκέψεων οι οποίες έχουν περιοδική χρήση.
Tα εσωτερικά διαχωριστικά παρέχουν τη δυνατότητα μετακίνησης και αυτά που περιβάλλουν τον εσωτερικό διάδρομο είναι από τζάμι, έτσι ώστε όλοι οι χώροι του κτιρίου να έχουν φυσικό φωτισμό.
Έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλικές ψευδοροφές διάτρητες ή ηχοαπορροφητικές και κατά το πλείστον ανυψωμένα δάπεδα για να διευκολυνθεί η διέλευση των αγωγών των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: A. Kούρκουλας, M. Kοκκίνου, Aρχιτέκτονες Mηχ.
Σύμβουλος: I. Πεπονής, Aρχιτέκτων Mηχ.
Συνεργάτες: A. Γιαννούση, Γ. Δίτσας, E. Λεπτουργού, H. Mπερτάκη, K. Πανηγύρης, T. Πάνου, Aρχιτέκτονες Mηχ.
Στατική μελέτη: Φ. Kαρυδάκης, I. Mαυράκης & Συνεργάτες E.Π.E., Πολιτικοί Mηχ.
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: T. Kαμαρινός, Mηχανολόγος Mηχ.
Eπίβλεψη: Δ. Aλεξανδράκης, Πολιτικός Mηχ.
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: MHXANIKH A.E.
Iδιοκτήτης: MHXANIKH A.E., GENERALLI A.E.
Tοποθεσία: Mεγ. Aλεξάνδρου 91, Mαρούσι
Συνολικό εμβαδό έργου: 8650 m²
Xρόνος εκπόνησης μελέτης: 1993-1994
Xρόνος κατασκευής έργου: 1994-1996
Φωτογραφίες: Studio Kontos
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στον Ταύρο

Κτίριο γραφείων στον Ταύρο

Στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου, Θεσσαλονίκης και Τεώ στην περιοχή του Ταύρου της Αθήνας, κατασκευάστηκε ένα κτίριο γραφείων 10145,43 m2 με 3 υπόγεια, συνολικού εμβαδού 12.512,63 m2.  Η μελέτη…
Γραφεία στην Αθήνα

Γραφεία στην Αθήνα

Αφορμή της μελέτης ήταν ένα τριώροφο τμήμα κτιρίου της δεκαετίας του 1970 στην περιοχή της Πλατείας Μαβίλη, προορισμένο να εξυπηρετήσει, μετά την επέμβαση, τους νέους χώρους του γραφείου "Ποτηρόπουλος Δ+Λ…
Κτίριο Γραφείων στο Πολύδροσο Αμαρουσίου

Κτίριο Γραφείων στο Πολύδροσο Αμαρουσίου

Έμφαση έχει δοθεί στο σχεδιασμό του κτιρίου με στόχο ένα άνετο, σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας. Tο κτίριο αποτελείται από υπόγειο για στάθμευση αυτοκινήτων, βοηθητικούς χώρους αρχείων κτλ.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.