ktirio.gr

Οκταόροφη πολυκατοικία στην Αθήνα

Ο στενός και ψηλός παραλληλεπίπεδος όγκος του κτιρίου που αναγκαστικά προέκυψε από την εκμετάλλευση του συντελεστή, χωρίστηκε σε τρεις οριζόντιες ζώνες, βάση, κορμό και στέψη, ώστε να δοθεί έμφαση στην οριζόντια. Την βάση αποτελούν η pilotis με τους δύο πρώτους ορόφους που μορφολογούνται με οριζόντιες σκοτίες και συμπαγείς εξώστες με κλωστρά. Οι επόμενοι τέσσερις όροφοι αποτελούν το σώμα του κτιρίου και διαχωρίζονται από τα υπερκείμενα και υποκείμενα τμήματα με ευμεγέθη κυμάτια. Τέλος ο έβδομος με τον όγδοο όροφο αντιμετωπίζονται σαν μία ενότητα. Μορφολογικά αυτό εκφράζεται με τα «ανάλαφρα» μεταλλικά στοιχεία στα  μπαλκόνια καθώς και τον ψευδότοιχο – πέργκολα στον έβδομο όροφο και στο δώμα, που με την ρυθμική επανάληψη των ανοιγμάτων του αποτελεί την στέψη του κτιρίου. Οι τρεις αυτές ζώνες διαφοροποιούνται και χρωματικά, κεραμιδί για την βάση, ώχρα-σιένα για την ενδιάμεση και λουλακί για την τελευταία. Η βάση της πυλοτής, τα κυμάτια και οι εξώστες είναι ανοιχτό γκρι. Τέλος όλα τα μεταλλικά στοιχεία βάφτηκαν σε χρώμα μεταλλικό γκρι – ανθρακί .
Ο ρόλος του χρώματος είναι οργανικός, ώστε να ξεχωρίζουν από τη μια οι διαφορετικές ενότητες και από την άλλη να διαφοροποιούνται ή να τονίζονται  στοιχεία και υλικά. Η χρωματικές επιλογές είναι συνειδητά αρκετά «τολμηρές», ώστε  το κτίριο να έχει μια σημαντική παρουσία σε ένα πολυφωνικό περιβάλλον (προσφυγικές πολυκατοικίες διαφόρων εποχών, ύφους και ύψους, καθώς και ένα σύγχρονο μεγάλο ξενοδοχείο). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές αυτές, που δεν έγιναν εύκολα αποδεκτές από τους οικοπεδούχους, δικαιώθηκαν λίγο αργότερα με την αναβάθμιση των όψεων των προσφυγικών λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, που ακολούθησαν μιαν αντίστοιχη χρωματική επιλογή.
 

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Μελέτης Λούκος, αρχιτέκτων,
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Μαρίνος Αποστόλου
Στατική μελέτη: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός
H/M μελέτη: Γεώργιος Μέτης, μηχανολόγος μηχανικός
Eπίβλεψη: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Μέτης, Γιάννης Μπιρδιμίρης
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Β.Ν. Παπαϊωάννου & ΣΙΑ Ο.Ε.
Xρόνος εκπόνησης μελέτης: 2003
Xρόνος κατασκευής έργου: 2004-2005