ktirio.gr

Μετατροπή σχολής χορού σε αρχιτεκτονικό γραφείο - εργαστήριο

Η ιδέα αφορά στην επανάχρηση ενός υπάρχοντος κελύφους, μιας πρώην σχολής χορού. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού γραφείου και εργαστηρίου σε δυο επίπεδα. Η εν λόγω διάταξη αφορά σε ένα διαχωρισμό που σχετίζεται σημαντικά με την προϋπάρχουσα δομή και λειτουργία.
Στο ισόγειο επίπεδο οργανώνεται το αρχιτεκτονικό γραφείο. Σ' αυτόν τον κεντρικό χώρο, άλλοτε αίθουσα διδασκαλίας, επιδιώκεται η διατήρηση του υφιστάμενου χαρακτήρα, με το ξύλινο δάπεδο και τους καθρέφτες. Η ισόγεια θέση του προσφέρει άμεση οπτική επαφή με το δημόσιο πέρασμα. Σχεδιάζεται εκ νέου ο εξοπλισμός όπως η κεντρική τράπεζα. Η βιβλιοθήκη διατάσσεται επίσης στον κεντρικό χώρο, αποτελώντας προέκτασή του, ενώ η ύπαρξη WC και κουζίνας τον ολοκληρώνουν λειτουργικά.
Στο κάτω επίπεδο δημιουργείται ένας ενιαίος ευέλικτος χώρος εργαστηρίου. Ο χώρος αυτός, άλλοτε αποδυτήρια της σχολής, αποκτά ένα βιομηχανικό ύφος, με την αποκάλυψη της πλάκας από σκυρόδεμα και το βιομηχανικό νέο δάπεδο. Δημιουργείται επίσης αποθήκη εργαλείων και βοηθητικοί χώροι. Κύριο ρόλο λαμβάνει η εκτόνωση του εργαστηρίου σε έναν ημιυπαίθριο, απ´ όπου γίνεται και ο φωτισμός του.
Χαρακτηριστικό της σύνθεσης αποτελούν οι δυο αλληλοσυμπληρούμενες και διακριτές λειτουργίες, γραφείο - εργαστήριο, που καλούνται να συνυπάρξουν σε ένα ενιαίο σύνολο. Ο σχεδιασμός, αφενός μεν λαμβάνει υπόψη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πρώην σχολής χορού διατηρώντας τη μνήμη του χώρου. Αφετέρου, επιδιώκεται να τονιστεί ο χαρακτήρας της νέας επέμβασης με την αναδιάρθρωση της κάτοψης, την υλικότητα και τη διαχείριση του φωτός. 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιάννης Γιαννούτσος Αρχιτέκτων / Εικαστικός
Τοποθεσία: Αθήνα
Συνολική επιφάνεια: 125 m²
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2015
Φωτογραφίες: Σίλια Ράντου

Περιφέρεια: 
Αττική