Κτίριο εμπορικής χρήσης στην Αθήνα

Tο κτίριο της οδού Σόλωνος 9 στο Kολωνάκι, σχεδιάστηκε για να στεγάσει ενιαία εμπορική δραστηριότητα διαφορετικών οίκων μόδας. Η οργάνωση ανά όροφο των επιμέρους τομέων υποστηρίζεται από κυλιόμενες και συμβατικές σκάλες καθώς επίσης και από ημιδιαφανείς ανελκυστήρες. Έτσι η μετάβαση από όροφο σε όροφο υπερβαίνει την απλή λειτουργία της κατακόρυφης μετακίνησης και εξελίσσεται σε μία “πορεία” με διαφορετικές εικόνες και παραστάσεις. Αυτό αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού, ώστε η μετακίνηση μέσα στο κτίριο να μετατρέψει την εμπορική συναλλαγή σε ψυχαγωγική βιωματική εμπειρία.
Η εξωτερική όψη του κτιρίου συνίσταται σε μία λιτή γεωμετρική ογκοπλαστική σύνθεση. Δύο ενωμένα μεταξύ τους κεκλιμένα επίπεδα υαλοπετασμάτων σε αντίθετη κλίση, ορίζονται από δύο αντίστοιχα ξύλινα πλαίσια και συνθέτουν ένα λιτό, αλλά σαφή πρισματικό όγκο.
Η τριγωνική διατομή των ξύλινων πλαισίων φιλοξενεί εσωτερικά στοιχεία Η/Μ εγκαταστάσεων, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στη δημιουργία διεισδυτικού οπτικού πεδίου στο εσωτερικό του κτιρίου.
Τα κεκλιμένα υαλοπετάσματα και το διαφανές δάπεδο στους ορόφους επί της όψης, δημιουργούν την αίσθηση της συνέχειας του μέσα με το έξω και του επάνω με το κάτω σε όλους τους ορόφους, αλλά και την αίσθηση του μετέωρου στην εσωτερική πλευρά της όψης. Έτσι η ατμόσφαιρα του “shopping”, που χαρακτηρίζει γενικότερα τη συγκεκριμένη περιοχή, “εισβάλλει” στους ορόφους μέσα από τη διαφάνειά τους, όπως επίσης και η εσωτερική ατμόσφαιρα προβάλλεται προς τα έξω.
Εξασφαλίστηκε η δυνατότητα προβολών, στον οργανωμένο ακάλυπτο, έτσι ώστε να γίνονται ορατές από το ισόγειο του καταστήματος, αλλά και από το δρόμο.
Η εξωτερική αισθητική του κτιρίου, αυστηρά λιτή αλλά και συγχρόνως σαφώς διακριτή, αποτελεί τη διακοπή του αισθητικού μετώπου των πολυκατοικιών των δεκαετιών του ’60 και του ’70 που χαρακτηρίζουν την οδό Σόλωνος. Η αναγνωρισιμότητα και η ταυτότητα του κτιρίου προκύπτει βασικά από την απλή σύνθεση δύο ορθογώνιων ξύλινων πλαισίων.
Εσωτερικά οι χώροι χαρακτηρίζονται από τα περιστρεφόμενα stands και τη “διάτρητη” μεταλλική επένδυση των διαφανών ανελκυστήρων σε όλους τους ορόφους, συμβολική αναφορά στην έννοια της ύφανσης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη & μελέτη εσωτερικών χώρων: Θ. Mπομπότης Aρχιτέκτονες E.Π.Ε.
Ομάδα μελέτης: Θ. Μπομπότης, E. Τσόκα, Λ. Μπομπότης, Ρ. Καλοξύλου
Στατική μελέτη: ERGOSYSTEM Ε.Π.Ε.
Η/Μ μελέτη: J.E.P.A. - Ι. Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες
Κατασκευή: ΕΡΓΟΤΕΧΝΗ Ε.Π.Ε.
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 2.361,09 m²
Xρόνος μελέτης - κατασκευής: 2006
Φωτογραφίες: Μ. Aλχανάτης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

To κτίριο βρίσκεται επάνω σε μια φαρδιά και πολυσύχναστη λεωφόρο ενός προαστίου της Αθήνας. Αποτελείται από χώρους εργασίας, χώρους κίνησης και χώρους επαγγελματικών συσκέψεων. Οι χώροι εργασίας, που επιζητούν συγκέντρωση…
Κτίριο γραφείων & καταστημάτων στην Καλλιθέα

Κτίριο γραφείων & καταστημάτων στην Καλλιθέα

Το κτίριο, ιδιοκτησίας της “Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας”, βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού 166, μετά το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει πρόσωπο επί των οδών Βαλέστρα και Καλαφάτη, οι οποίες βρίσκονται 14,00 m…
Εμπορικό & επιχειρηματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Εμπορικό & επιχειρηματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Tο νέο Eμπορικό & Eπιχειρηματικό Kέντρο βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα οικοδομικά τετράγωνα της Θεσσαλονίκης. Tο κτίριο αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο διατηρητέων όψεων του συγκροτήματος αποθηκών καπνού της Aυστροελληνικής…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.