ktirio.gr

Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Η στέγαση ενός οράματος και όχι απλώς ενός αρχιτεκτονικού γραφείου, ήταν η αρχική κινητήρια ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου στο Μαρούσι, με την ονομασία workshop. Βασικό στοιχείο για την υλοποίηση αυτής της ιδέας αποτέλεσε η προσπάθεια να συνυπάρξουν η αρχιτεκτονική, η τέχνη και το design. Στόχος ήταν η μελέτη των χαρακτηριστικών αυτής της διαλεκτικής σχέσης, αλλά και η μετεξέλιξη του χώρου μέσα από μια διαρκή επαφή με το ειδικό αλλά και το ευρύτερο κοινό, που καλείται ως αποδέκτης αλλά και διαμορφωτής αυτής της πρότασης.
Η εισαγωγή στο workshop ξεκινά από την εικαστική εγκατάσταση “Phonopolis II” του καλλιτέχνη Πάνου Χαραλάμπους, μια σύνθεση από 18.000 σπασμένους δίσκους βινυλίου, ήχους και μουσικές που “υποδέχονται” τον επισκέπτη.
Το κτίριο διαμορφώνεται σε έξι επίπεδα, τα οποία συνδιαλέγονται μεταξύ τους, αλλά συγχρόνως αποτελούν ανεξάρτητους, αυτόφωτους χώρους με διαφορετικές χρήσεις.
Το ισόγειο επίπεδο ορίζεται από ένα διώροφο χώρο υποδοχής, εκτείνεται μέχρι το βάθος του κτιρίου και καταλήγει στο café, χώρο συνάντησης και ανάγνωσης βιβλίων, με θέα και πρόσβαση στον πίσω διαμορφωμένο υπαίθριο κήπο. Στον υπαίθριο χώρο, η εικαστική κατασκευή του Θανάση Τότσικα. Στο πρώτο επίπεδο παρουσιάζονται έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα που αντιπροσωπεύει η εταιρεία στην Ελλάδα. Στο χώρο κυριαρχεί το εμφανές σκυρόδεμα στους τοίχους και η ακατέργαστη φυσική δρυς στο δάπεδο. Βοηθητικοί χώροι ανάδειξης και έκθεσης αντικειμένων, διαμορφωμένοι ως ορθογώνιοι όγκοι, είναι ανυψωμένοι σε αναβαθμούς με κρυφό φωτισμό. Στο δεύτερο επίπεδο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής. Οι δύο αυτοί χώροι διακόπτονται και ταυτόχρονα ενώνονται από ένα εσωτερικό αίθριο, από το οποίο διαχέεται φυσικό φως, ενώ διαμέσου ενός δεύτερου κλιμακοστασίου υπάρχει άμεση πρόσβαση στον πίσω υπαίθριο χώρο. Στον πρώτο όροφο στεγάζεται ο κυρίως χώρος εργασίας, το αρχιτεκτονικό τμήμα των γραφείων του Διονύση Σοτοβίκη. Aυτός αποτελείται από έναν ορθογώνιο ενιαίο χώρο υποδοχής γύρω από τον οποίο οργανώνονται τέσσερα επιμέρους κλειστά γραφεία. Χαρακτηριστικά αυτού του επιπέδου είναι το ακατέργαστο δρύινο πάτωμα και τα λευκά χωρίσματα, μέσα στα οποία ενσωματώνονται βιβλιοθήκες και αποθηκευτικοί χώροι.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Δ. Σοτοβίκης
Ομάδα μελέτης: Χ. Σκιαδά, Γ. Φραδέλλου, Κ. Mαριολοπούλου, Κ. Μωροπούλου, E. Tσούνη
Συνεργάτες: Φ. Τερζάκης, Κ. Ωραιόπουλος, Θ. Γιαμάς
Στατική μελέτη: Ν. Καμπουνιάς
Η/Μ μελέτη: Β. Μπούρχας
Κατασκευή: Δ. Σοτοβίκης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1.600 m²
Χρόνος κατασκευής: 2003 - 2004
Φωτογραφίες: Ε. Αττάλη

Περιφέρεια: 
Αττική