ktirio.gr

Κτίριο γραφείων στον Ταύρο

Στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου, Θεσσαλονίκης και Τεώ στην περιοχή του Ταύρου της Αθήνας, κατασκευάστηκε ένα κτίριο γραφείων 10145,43 m2 με 3 υπόγεια, συνολικού εμβαδού 12.512,63 m2.  Η μελέτη βασίστηκε στη δημιουργία ενός κτιρίου με δυναμική μορφή, παρακείμενα στις γραμμές των τρένων αλλά και στον αστικό ιστό της περιοχής.
Το κεντρικό χαρακτηριστικό της σύνθεσης είναι ο σχηματισμός δύο βασικών κτιριακών όγκων - ενός μεγάλου κατά μήκος των γραμμών και ενός μικρότερου στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου.
Οι δύο κτιριακοί όγκοι περικλείονται από έναν ενιαίο κεκλιμένο τοίχο που έχει την ιδιότητα του κελύφους και είναι από εμφανές μπετόν.
Ο κεκλιμένος τοίχος περιβάλλει το κτίριο εξωτερικά με μείωση του ύψους του στην νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου, τονίζοντας έτσι την προοπτική  και αποκαλύπτοντας τμήματα των επάνω ορόφων, ενώ αφήνει εντελώς ελεύθερη την βορειοδυτική όψη του μεγάλου όγκου αποκαλύπτοντας έναν διαφανή όγκο, κατευθύνοντας τον επισκέπτη στην κεντρική είσοδο του κτιρίου.
O κεκλιμένος τοίχος του περιβλήματος καταλήγει μειούμενος στη συμβολή Θεσσαλονίκης και Τεώ σε μια τριγωνική μύτη δημιουργώντας έναν προστατευμένο υπαίθριο χώρο. H είσοδος στο κτίριο γίνεται στον κενό καθ΄ ύψος χώρο, που λειτουργεί ως κατακόρυφη τομή, ανάμεσα στους δύο κτιριακούς όγκους. Η λειτουργική σύνδεση των όγκων στο σημείο της εισόδου, επιτυγχάνεται με μια γέφυρα σε όλους τους ορόφους.
Το κτίριο στο σύνολο του έχει μελετηθεί ενεργειακά ώστε να επιτυγχάνει σωστές συνθήκες φωτισμού και αερισμού για τους εργαζόμενους.
Στα γυάλινα τμήματα των ορόφων περιμετρικά του κτιρίου χρησιμοποιείται μεταλλικό πλέγμα που λειτουργεί ως σκίαστρο. Στη νοτιοδυτική όψη η σκίαση επιτυγχάνεται επίσης με κατακόρυφα σκίαστρα σε εγκάρσια τοποθέτηση.
Η κατανομή των ημιυπαίθριων χώρων στους ορόφους σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εναλλάσσονται με τους κλειστούς χώρους των γραφείων δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα σχέση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Οι όψεις του κτιρίου αποκτούν μ’αυτόν τον τρόπο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δημιουργείται ένας κάνναβος με κενά και πλήρη. Ο ακάλυπτος χώρος διαμορφώνεται από φύτευση με δέντρα και θάμνους σε ζώνες. Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου αποτελεί ένα θεματικό πάρκο αρωματικών φυτών που προσφέρει στην γειτονιά του Ταύρου ένα ενδιαφέρον σημείο πράσινου χώρου. Στην βορειοδυτική - κύρια όψη του κτιρίου προτείνεται ένα ελαφρύ μεταλλικό πλέγμα για να υποστηρίξει αναρριχητικά φυτά και σκοπός είναι αυτά να σχηματίσουν μελλοντικά μια δεύτερη "πράσινη" όψη. 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Σύμβουλος αρχιτέκτων: Γ. Πεπονής
Υπεύθυνοι μελέτης: Χ. Καραγιώργη, Ν. Παπλωματάς
Υπεύθυνος μελέτης εφαρμογης: Α. Χάλαρη
Υπεύθυνος περιβάλλοντος χώρου: Α. Ζωγραφάκη
Συνεργάτες: Μ. Αθανασιάδου, Γ. Ηλιάδης, Κ. Κούρκουλα, Δ. Λαφαζάνη, Μ. Λιζάρδου, Γ. Νικόπουλος, Τ. Ρίγκας
Στατική μελέτη: Τ. ΤΣΙΚΝΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ.Τ.Ε.
Η/Μ μελέτη: TEAM M-H  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. Στ. Λιβαδάς - διπλ. μηχ/γος-ηλ/γος μηχ.
Συνεργάτες: Α. Σταματοπούλου - ηλ/γος μηχ., Στ. Τσολάκη μηχ/γος μηχ., Φ. Μπαρουτάκης μηχ/γος μηχ.
Κατασκευή: ΑΚΤΩΡ, ARCON
Τοποθεσία: Ταύρος, Αθήνα
Επιφάνεια: 10145,43 m²
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μητσόπουλος

Περιφέρεια: 
Αττική