ktirio.gr

Κτίριο γραφείων στην Κηφισιά

Ιδιαίτερο βάρος κατά το σχεδιασμό δόθηκε στο λοξό τοίχο της νoτιοανατολικής όψης, ο οποίος αποτελεί το πρώτο στοιχείο του κτιρίου που αντικρίζει κάποιος εξερχόμενος από την εθνική οδό προς το Ολυμπιακό Χωριό. Επίσης στόχος του σχεδιασμού, δεδομένου του μεγάλου μήκους και του χαμηλού ύψους του κτιρίου, ήταν η διάσπαση του όγκου στη μακρόστενη πλευρά του οικοπέδου. Αυτό επιτεύχθηκε διατηρώντας ένα ρυθμό εναλλαγής των μεγάλων γυάλινων επιφανειών (οι οποίες εξασφαλίζουν τη φωτεινότητα σε όλους τους χώρους των ορόφων και μειώνουν το "βάρος" των όψεων) με τα υπόλοιπα τμήματα των όψεων, που είναι επενδυμένα με μάρμαρο. Επιπροσθέτως, τα κατακόρυφα στοιχεία από τιτανιούχο ψευδάργυρο, ιδιαίτερα φωτισμένα, ενισχύουν αυτόν το ρυθμό. Επιδίωξη επίσης ήταν η διαφοροποίηση του ύψους δύο ορόφων αντί τριών σε ένα τμήμα του κτιρίου, καθώς και ο τονισμός αυτού του διαχωρισμού των όγκων από ένα μεταλλικό στοιχείο που πλαισιώνει την κεντρική είσοδο του κτιρίου. Αυτή, με σκοπό την έντονη παρουσία της στην όψη, καθορίζεται ξεκάθαρα από ένα γυάλινο στέγαστρο και βρίσκεται τοποθετημένη κεντροβαρικά, οδηγώντας τον επισκέπτη σε ένα αίθριο. Ο χώρος υποδοχής και αναμονής, με κεντρικό κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες φωτίζεται με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας από τη γυάλινη οροφή του αιθρίου. Η βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν να ενώσει όλες αυτές τις περιβαλλοντικές, αισθητικές, αλλά και λειτουργικές παραμέτρους, με σκοπό την αποτελεσματική χρήση γης σε ένα ενιαίο σύνολο, δημιουργώντας ένα ισχυρό αλλά και εξατομικευμένο σχεδιασμό.
Στο κτίριο εφαρμόστηκαν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή, ενεργειακοί υαλοπίνακες, φυτεμένο δώμα, νυκτερινός δροσισμός, ύπαρξη συστήματος διαχείρισης ενέργειας BMS, συλλογή βρόχινου νερού για την άρδευση των κήπων. Μ' αυτόν τον τρόπο μειώνεται η τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 51%, κατατάσσοντάς το στην κατηγορία ενεργειακής κλάσης Α.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: DRGF Architects
Dino Georgiou, Rouxandra Georgiou, Florin Grigore
Στατική μελέτη: Α. Καρανικόλας & Συνεργάτες Α.Ε.
H/M μελέτη: Νικόλαος Πράσινος, Αλέξανδρος Καμαρινός
Μελέτη πυρασφάλειας: Αλέξανδρος Καμαρινός
Eπίβλεψη: Florin Grigore (γενική επίβλεψη), Αναστάσιος Καρανικόλας (επίβλεψη στατικών), Νικόλαος Πράσινος (επίβλεψη Η/Μ εργασιών)
Συνεργάτες: Δημήτρης Σπανάκης (Άδεια έκδοσης λειτουργίας Η/Ζ)
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Διολκός Αστικές Αναπτύξεις Α.Ε.
Iδιοκτήτης: Διολκός Αστικές Αναπτύξεις Α.Ε.
Διεύθυνση κατασκευής: Αλέκος Αλευρίδης
Εργοταξιάρχης: Νίκος Βεϊσάκης
Eμβαδό κτιρίου: 7.618 m² ανωδομή και 3.207 m² υπόγειο
Xρόνος μελέτης: 2007
Xρόνος κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες: Γιώργος Φακάρος

Περιφέρεια: 
Αττική