ktirio.gr

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Το νέο κτίριο γραφείων ανεγείρεται σε μικρό στενομέτωπο οικόπεδο της οδού Ιπποκράτους με έντονη ανωφέρεια προς το βάθος του, προς την κατεύθυνση δηλαδή του λόφου του Λυκαβηττού. Το κτίριο καλείται να ενταχθεί στο συνεχές κτιστό μέτωπο μιας πυκνοδομημένης περιοχής και να προεκτείνει την υποχρεωτική στοά.
Η μία του πλευρά εφάπτεται σε πολυώροφο μέτωπο πολυκατοικιών με τους τυπικούς οριζόντιους προβόλους, ενώ η άλλη μεσοτοιχία βρίσκει τον κλειστό όγκο ενός τριώροφου κτιρίου με έρκερ του 1950. Τα προγραμματικά δεδομένα προέβλεπαν για το ισόγειο και τον ημιώροφο ένα κατάστημα, για τους ορόφους (1ο έως 5ο) γραφεία και για τον 6ο όροφο, που βρίσκεται σε υποχώρηση, ένα μικρό διαμέρισμα κατοικίας.
Κύριος στόχος της μελέτης υπήρξε η δημιουργία ανοικτών, ενιαίων και ευέλικτων χώρων εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση της περιοχής κινήσεων και των βοηθητικών χώρων στο άκρο και βάθος της κάτοψης, αφήνοντας ελεύθερο προς την πρόσοψη ένα τετραγωνισμένο περίγραμμα κύριου χώρου. Ο ελεύθερος αυτός χώρος αναπτύσσεται σε όλο το μήκος της πρόσοψης και έχει διέξοδο και προς τον ακάλυπτο. Επιτυγχάνεται έτσι και ένας διαμπερής φωτισμός και αερισμός.  Η περιοχή κινήσεων στο βάθος της κάτοψης προεκτείνεται εν μέρει και προς το εμπρόσθιο τμήμα του κτιρίου.
Στο μεν ισόγειο λόγω της εισόδου, στους δε ορόφους με την κλίμακα κινδύνου. Προκύπτει έτσι στους ορόφους, μπροστά από τη δευτερεύουσα κλίμακα, ένα ξεχωριστό τμήμα κύριου χώρου που μπορεί να είναι η διευθυντική θέση. Ο διαχωρισμός αυτός σε επίπεδο λειτουργιών επισημαίνεται και κατασκευαστικά με το κεντρικό υποστύλωμα και την κατά μήκος δοκό. Η διττή αυτή λειτουργική και κατασκευαστική δομή εκφράζεται στην κύρια όψη με μία διττή ασύμμετρη σύνθεση. Επάνω από το επίπεδο της υποχώρησης της εισόδου και των υποστυλωμάτων της στοάς η όψη προβάλλεται προς το δρόμο με προβόλους, από τους οποίους αναρτώνται δύο ξεχωριστές μεταλλικές επιφάνειες με ελαφριά κλίση προς τα μέσα. Η μεγαλύτερη, προς την πολυκατοικία, τονίζει με τα στηθαία των προβόλων και τις περσίδες προστασίας από το δυτικό φωτισμό την οριζοντιότητα των τυπικών αθηναϊκών προβόλων της περιόδου 1960 και 1970. Η μικρότερη, προς το τριώροφο, είναι περισσότερο ελεύθερη σε μορφή και τονίζει την κατακόρυφη ανάπτυξη της σύνθεσης. Το παιχνίδι με τις σταδιακές υποχωρήσεις των προβόλων διασκεδάζει μέχρι ένα ύψος την υποχρεωτική κλιμακωτή υποχώρηση και συντελεί στην ενιαία ανάπτυξη των κάθετων επιφανειών.  Το κτίριο ενοποιείται στην πρόσοψή του με οριζόντιες ζώνες στη βάση και στην κορυφή.
Yλικά - κατασκευή
Τα υλικά της πρόσοψης επιλέγονται να είναι στη φυσική τους μορφή, χωρίς ανάγκη για χρωματικές επιστρώσεις. Έρχονται να τονίσουν την κεντρική σύνθεση των δύο ασύμμετρων σε πρόβολο επιφανειών.
Ο κορμός αυτός του κτιρίου αποτελείται από μεταλλικά στοιχεία, παίζοντας μεταξύ δομικού στοιχείου και στοιχείου επένδυσης, μεταξύ εμφανούς σκυροδέματος και μεταλλικών επενδύσεων.
Η βάση του κτιρίου διαχωρίζεται από μία οριζόντια ζώνη στο άνω τμήμα της στοάς και χαρακτηρίζεται από την αδρή επιφάνεια του κοπανιστού μαρμάρου στα υποστυλώματα και στις πλευρικές επιφάνειες. Η στιβαρή αυτή βάση κυριαρχείται από το υποκίτρινο του μαρμάρου και αποτελεί αναφορά στις πελεκητές επιφάνειες της μεταπολεμικής οικοδόμησης. Τα κουφώματα αλουμινίου συνθέτουν κυρίως τη δεύτερη στρώση της όψης και προβάλλουν ένα διακριτικό χρωματισμό στο γκρι χρώμα των επιφανειών από μέταλλο και σκυρόδεμα.
Η κατασκευή είναι συμβατική, με φέροντα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι τοίχοι πλήρωσης είναι από διπλή οπτοπλινθοδομή με ενδιάμεση μόνωση. Τα εσωτερικά χωρίσματα είναι από δρομική τοιχοποιία, ενώ οι χώροι εργασίας διαχωρίζονται με κινητά ελαφρά διαχωριστικά. Το δώμα είναι από πλάκα σκυροδέματος, επικαλυμμένη με μονωτικές και στεγανοποιητικές στρώσεις και με τελική επίστρωση κεραμικά πλακίδια. Τα δάπεδα είναι από πλάκες σκυροδέματος και επιστρώνονται στο μεν ισόγειο με πλάκες μαρμάρου, στους δε ορόφους με επιφάνειες συνθετικής ξυλείας. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου βαρέος τύπου με διπλούς υαλοπίνακες. Τα εσωτερικά κουφώματα είναι πρεσαριστά με καπλαμά οξιάς. Τα επιχρίσματα, εσωτερικά και εξωτερικά είναι τριών στρώσεων τριπτά. Οι χρωματισμοί εξωτερικά είναι με ψυχροπλαστικό χρώμα και εσωτερικά σπατουλαριστά με πλαστικό.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Μανώλης Αναστασάκης
Στατική μελέτη: Νικολέττα Βεκύρη, Μάριος Κρητικός
H/M μελέτη: Χαράλαμπος Αργυρός
Συνεργάτες: Μαίρη Δρογκάρη, Αγγελική Τωμαδάκη
Iδιοκτήτης: Μεταίχμιο εκδοτική Α.Ε.
Tοποθεσία: Ιπποκράτους 118, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 950 m²
Xρόνος μελέτης: 2003
Xρόνος κατασκευής: 2004 - 2006
Φωτογραφίες: Hλίας Aναγνωστόπουλος, Mανώλης Aναστασάκης

Περιφέρεια: 
Αττική