ktirio.gr

Κτίριο γραφείων στα Μελίσσια Αττικής

Η μελέτη αφορούσε στη διαμόρφωση υπάρχοντος κτιρίου στην περιοχή Μελισσίων Αττικής για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου γραφείων, κατάλληλου να φιλοξενήσει την εταιρεία Data Communication. Οι υπάρχουσες όψεις του κτιρίου αναδιαμορφώθηκαν έτσι, ώστε το σύνολο του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εσωτερικής διαμόρφωσης του κτιρίου, κάνοντας χρήση λιτού αρχιτεκτονικού "λεξιλογίου".
To κέλυφος
Για την απλοποίηση του κελύφους αφαιρέθηκαν διάφορα διακοσμητικά στοιχεία των υπαρχουσών όψεων, όπως κυκλικές κολόνες, εξώστες με οδοντωτή κατάληξη, κυκλικά παράθυρα, πέργκολες στο δώμα και άλλα. Διατηρήθηκε η εξωτερική επένδυση του κτιρίου από φύλλα αλουμινίου, ενώ αντικαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των υαλοπινάκων σύμφωνα με τις ηλεκτρομηχανολογικές απαιτήσεις. 
Δύο μεγάλα γυάλινα πετάσματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά και φέρουν το λογότυπο της εταιρείας, ντύνουν τις δύο βασικές όψεις του κτιρίου, σηματοδοτώντας το κτίριο μέρα και νύχτα.
Η είσοδος
H είσοδος του κτιρίου ορίζεται από το ένα εκ των δύο γυάλινων πετασμάτων (σχήματος "V"), το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως στέγαστρο.  Η πρόσβαση στο κτίριο επιτυγχάνεται είτε μέσω ξύλινης γέφυρας, για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, είτε μέσω εξωτερικής κλίμακας. Ο αναλημματικός τοίχος μεταξύ κεντρικής εισόδου και δρόμου μεταμορφώθηκε σε επιφάνεια κίνησης κατακόρυφων τρεχούμενων νερών, τα οποία εξέρχονται από ειδικά διαμορφωμένη σχισμή.
Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων
Γίνεται εκτενής χρήση νερού στον περιβάλλοντα χώρο είτε ως τρεχούμενου (σιντριβάνι εισόδου) είτε με τη μορφή λιμνών, τόσο στην είσοδο των καταστημάτων, όσο και στον ιδιωτικό χώρο της εταιρείας. Ο περιβάλλων χώρος προκύπτει ως αποτέλεσμα κινήσεων και στάσεων.  Ο χώρος κίνησης των επισκεπτών οριοθετείται στο δάπεδο με ειδικά διαμορφωμένες πορείες (ξύλινα ντεκ) και ο χώρος στάσης με επιφάνειες πλακοστρωμένες με μάρμαρο pietra serena.  Αυτό το παιχνίδι των κινήσεων είναι ορατό ακόμη και τη νύχτα, αφού φωτεινές λωρίδες, τοποθετημένες στο δάπεδο παρακολουθούν τις κινήσεις των διαδρόμων, ενώ ιστάμενα φωτιστικά οριοθετούν τις περιοχές στάσεις. Η φύτευση συμπληρώνει το παιχνίδι πορείας και στάσης είτε με τη μορφή θάμνων της ελληνικής φύσης είτε με την επιλεκτική τοποθέτηση δέντρων.  Η κίνηση στη φύτευση επιτυγχάνεται με την σταδιακή χρωματική αλλαγή των φυτών.
Οργάνωση εσωτερικών χώρων
Η εσωτερική οργάνωση των γραφείων έγινε σε τρία επίπεδα συνολικής έκτασης 2.500 m². Ο υπόγειος χώρος του κτιρίου φιλοξενεί μηχανολογικούς χώρους και χώρους στάθμευσης. Στο πρώτο επίπεδο, το οποίο είναι σε άμεση επαφή με τον κήπο, χωροθετήθηκε η αίθουσα συσκέψεων 50 ατόμων, η αίθουσα εκπαίδευσης - σεμιναρίων,  καπνιστήριο, η κουζίνα και οι χώροι υγιεινής.
Η αίθουσα συσκέψεων είναι κυκλική και είναι επενδεδυμένη εσωτερικά και εξωτερικά με ηχοαπορροφητικά πετάσματα με γραμμική διάτρηση.  Σε ειδικά διαμορφωμένες σχισμές στην οροφή τοποθετούνται τα φωτιστικά σώματα και τα γραμμικά στόμια κλιματισμού.
Ο χώρος συνάθροισης κοινού χωροθετείται μεταξύ της αίθουσας συσκέψεων και του κήπου.  Στόχος ήταν η δημιουργία ενός ευχάριστου χώρου για διάλειμμα ή μεσημεριανό γεύμα, ο οποίος επιτυγχάνεται τόσο με τη χρήση των υλικών επένδυσης (ξύλο - γυψοσανίδα), όσο και με την επιλογή των χρωμάτων λευκό και λαχανί, το δεύτερο εκ των οποίων προέρχεται από το λογότυπο της εταιρείας.
Ο χώρος του καπνιστηρίου είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος ωοειδούς κάτοψης.  Οι καμπύλες επιφάνειες των τοίχων διαμορφώνονται από υάλινες λωρίδες.
Πρώτος όροφος
Στον πρώτο όροφο χωροθετείται τμήμα της εταιρείας, καθώς και στο δεύτερο όροφο, ο οποίος ταυτόχρονα φιλοξενεί και τα γραφεία της διεύθυνσης.  Η οργάνωση των χώρων γραφείων είναι ελεύθερης κάτοψης. Ανεξάρτητοι όγκοι ωοειδούς σχήματος χωροθετούνται μεταξύ των χώρων γραφείων, οι οποίοι ορίζουν μικρότερους χώρους συσκέψεων. Αυτοί επενδύονται εσωτερικά με διάτρητα ξύλινα ηχοαπορροφητικά πετάσματα και εξωτερικά βάφονται σε διαφορετικές αποχρώσεις.
Δεύτερος όροφος
Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται ο κεντρικός χώρος υποδοχής της εταιρείας. Στο κέντρο του χώρου έχει χωροθετηθεί το έπιπλο της υποδοχής, την τοποθέτηση του οποίου οριοθέτησε η ύπαρξη δύο υπαρχόντων κυκλικών υποστυλωμάτων. Οι χώροι γραφείων, καθώς και οι αίθουσες συσκέψεων οριοθετούνται από τους κοινόχρηστους χώρους υποδοχής και το διάδρομο κίνησης μέσω ενός καμπυλόμορφου τοίχου (από γυάλινες λωρίδες), o οποίος ως κορδέλα "ξετυλίγεται" και ενσωματώνει τις διαφορετικές λειτουργίες. Στους ανεξάρτητους χώρους, στα γραφεία και στις αίθουσες συσκέψεων επιλέγεται ο ένας εκ των δύο καθέτων προς την γυάλινη επιφάνεια τοίχων και επενδύεται με ξύλινα ηχοαπορροφητικά πετάσματα για την ενίσχυση της ηχοαπορροφητικότητας του χώρου. Στην ψευδοροφή τοποθετήθηκε διάτρητη γυψοσανίδα. Τα φωτιστικά σώματα ενσωματώθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες σχισμές, σε χαράξεις που εναρμονίζονται ή έρχονται σε αντίθεση με τις γενικές χαράξεις του χώρου.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ - Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε. - Α. Ν. Τομπάζης, αρχιτέκτων έργου, Δ. Μπελεγράτη, αρχιτέκτων, υπεύθυνη μελέτης, D. Bosch, αρχιτέκτων, Ε. Σαμούρκα, τεχνολόγος, υπεύθυνη μελέτης εφαρμογής
Στατική μελέτη: Σπ. Τζιβανάκης, πολιτικός μηχ.
Η/Μ μελέτη: INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε.
Μελέτη φωτισμού: Lights International - Ε. Ντεκώ και Συνεργάτες
Ακουστική μελέτη: Dr G. Schubert
Μελέτη φύτευσης: Ε. Σπαντιδάκη
Κατασκευή έργου: Κλουκίνας - Λάππας
Χρόνος μελέτης: 1/2007 - 7/2007
Χρόνος κατασκευής: 11/2007 - 12/2008
Συνολικό εμβαδό: 2.435 m² ανωδομή, 622 m² χώρος στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι
Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης

Περιφέρεια: 
Αττική