ktirio.gr

Κτίριο γραφείων ναυτιλιακής εταιρείας στο Φάληρο

Το κτίριο αποτελείται από πέντε ορόφους συνολικού εμβαδού 4.350 m² και ένα επίπεδο υπόγειου χώρου στάθμευσης. Βασικό συστατικό της κεντρικής συνθετικής ιδέας υπήρξε η υποχώρηση και ταυτόχρονη στροφή του νότιου μετώπου του κτιριακού όγκου, με την οποία μεγιστοποιείται η επιφάνεια του κτιρίου προς τη θάλασσα. Ο συμπαγής λιτός όγκος του κτιρίου από τούβλο παραμένει παράλληλος προς την ακτή σχηματίζοντας ένα Π, το οποίο αφενός εντάσσει αρμονικά το κτίριο στον υπάρχοντα αστικό ιστό και αφετέρου τονίζει δυναμικά την απότμηση της γυάλινης επιφάνειας.
Η συμβολή των δύο κυρίαρχων υλικών, του τούβλου και του γυαλιού, δημιουργεί μία καμπύλη απόληξη στο σημείο τομής του λοξού γυάλινου επιπέδου με το ανατολικό όριο του κτιρίου. Η έντονα δυναμική γυάλινη επιφάνεια (και λόγω της υφής αλλά κυρίως λόγω της διεύθυνσής της) παρασύρει το μανδύα του κτιρίου, παραμορφώνοντάς τον, τονίζοντας την ένταση στο σημείο εκείνο και δίνοντας την αίσθηση της κίνησης. Η είσοδος των γραφείων μαζί με τις κατακόρυφες κινήσεις οργανώθηκαν από την ανατολική πλευρά, αφήνοντας αναπόσπαστη τη νότια όψη και προσφέροντας καθαρούς χώρους γραφείων προς τη θάλασσα. Μια σειρά από γυάλινα στέγαστρα επάνω σε μεταλλικούς φορείς inox (ο σχεδιασμός των οποίων παραπέμπει στο θαλασσινό υπόβαθρο της εταιρείας) κάθετα προς το παραλιακό μέτωπο σηματοδοτεί και παράλληλα προστατεύει την πορεία προς την είσοδο. Το λειτουργικό σχήμα της εταιρείας οδήγησε στην οργάνωση ενός μεικτού συστήματος διαμόρφωσης των χώρων εργασίας: ανοικτά γραφεία για ορισμένα τμήματα της εταιρείας και αυτόνομοι χώροι γραφείων για τα διευθυντικά στελέχη.
Εσωτερικά η εκτενής χρήση του ξύλου υπαγορεύτηκε από την εικόνα και το χαρακτήρα που ήθελε να προσδώσει η εταιρεία στους χώρους της. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εξωτερικά είναι τούβλο και γυαλί με επιμέρους χρήση inox στους φορείς των στεγάστρων και στα κιγκλιδώματα.
Ο ακάλυπτος χώρος στο δυτικό όριο του οικοπέδου και μεταξύ των δύο κτιριακών όγκων έχει αξιοποιηθεί με τη δημιουργία ενός χώρου αναψυκτηρίων / εκδηλώσεων. 

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Parthenios architects+associates
Αρχιτεκτονική ομάδα: Σ. Παρθένιος, Π. Παρθένιος, Μ. Σαζακλή, Β. Θωμάς, Γ. Τσαγκαράκης
Interior designer: Φ. Παπαδοπούλου
Μελέτη φωτισμού: Θ. Κοντορήγας & Συνεργάτες
Στατική μελέτη: Δ. Μπαϊρακτάρης
H/M μελέτη: LDK consultants
Kατασκευή: ΓΝΩΜΩΝ Κατασκευές
Iδιοκτήτης: POLEMBROS Shipping Ltd.
Tοποθεσία: Λ. Ποσειδώνος 57α, Φάληρο
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 4.350 m²
Xρόνος μελέτης: 2005
Xρόνος κατασκευής: 2006-2007
Φωτογραφίες: Κ. Κοντός

Περιφέρεια: 
Αττική