ktirio.gr

Κτίριο γραφείων και κατοικίας στην Καλλιθέα

Η θέση του κτιρίου σε ένα προνομιακό αλλά μικρής κάλυψης γωνιακό οικόπεδο επέβαλε τον  καθ΄ ύψος σχηματισμό του, μέσα από μια κίνηση διάρθρωσης τριών περιοχών, δυναμικά συσχετισμένων με τη λειτουργική του ανάπτυξη. Η τριμερής σύνθεση δημιουργεί διαδοχικά, από το ισόγειο προς τους ορόφους και την ανοιχτή θέα του Φαληρικού όρμου, χώρους έκθεσης, γραφειακούς και κατοικίας. Η ανοικτή, εκθεσιακή λειτουργία στις δύο πρώτες στάθμες αποτελεί μια ήρεμη, σαφή βάση για την ανάδειξη του κυρίως χώρου εργασίας της εταιρείας, ο οποίος πήρε το σχήμα του με την καθαρότητα ενός κύβου. Η διώροφη μικρή κατοικία αποτελεί την απόληξη του δεύτερου επιπέδου επεξεργασίας, το οποίο προβάλλει την κυβική ενότητα για να καταλήξει ως μια ελαφριά, αιωρούμενη αγκύρωση στο πρόσωπο της παραλιακής λεωφόρου. Η κατασκευή αυτή, σε αντίθεση με τα άλλα δύο κτιριακά μέρη, είναι μεταλλική. Η όψη από την οποία απελευθερώνεται είναι επίσης μεταλλική, ένα κατακόρυφο ημιδιάφανο πέτασμα αλουμινίου πίσω από το οποίο γίνεται η κίνηση μεταξύ των δύο επιπέδων. Η δύναμη που εκλύεται από τη μονοχρωμία του κύβου εγκαθιστά με έγκυρο τρόπο το μικρό, εύθραυστο αυτό κτίριο στο ετερόκλητο περιβάλλον του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Στοιχεία έργου: 

Αρχιεκτονική μελέτη:  A – team   Μελέτη Ε.Π.Ε., (Γεώργιος Σταματακης – Κατερίνα Καρανικου) Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Κουριδακης
Η / Μ μελέτη:  Παναγιώτης  Κωνσταντίνου
Επίβλεψη: A – team   Μελέτη Ε.Π.Ε., (Γεώργιος Σταματακης – Κατερίνα Καρανικου)Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Τεχνιγκον - Τεχνική κατασκευαστική Ε.Π.Ε.
Ιδιοκτήτης: Κωνσταντίνου  Α.Ε.
Τοποθεσία: Δήμος Καλλιθέας , Αττική
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 480 m²
Χρονολογία μελέτης: 2001
Χρονολογία κατασκευής: 2003 - 2004