ktirio.gr

Κτίριο γραφείων, έκθεσης & παραγωγής της AS Company στη Θεσσαλονίκη

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της εμπορικής-βιομηχανικής εταιρείας Η/Υ και παιχνιδιών AS COMPANY Α.Ε. υλοποιήθηκαν με στόχο τη μετεγκατάσταση της έδρας της εταιρείας και τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου διανομής (logistics center). Το κτίριο συνολικού εμβαδού 14000 m², επί οικοπέδου 45 στρεμμάτων στα όρια της βιομηχανικής περιοχής Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς γίνεται αντιληπτό από μεγάλη απόσταση και διαφορετικές κατευθύνσεις της ευρύτερης περιοχής.

Το φθινόπωρο του 2002, και ενώ ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είχε ήδη ολοκληρωθεί, αποφασίσθηκε ο πλήρης επανασχεδιασμός του, καθώς η αρχική μελέτη θεωρήθηκε βεβιασμένη και ανεπαρκής. Οι νέοι μελετητές  βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα βασικά συνθετικά προβλήματα (ογκοπλαστικά, μορφολογικά, λειτουργικά) της ανύπαρκτης ουσιαστικά μελέτης που υλοποιείτο ήδη στο χώρο, με τις δεσμεύσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας που επέβαλαν τη διατήρηση του περιτυπώματος και του όγκου του κελύφους και με την πρόκληση του σχεδιασμού ενός κτιρίου πού εξ ορισμού όφειλε να ενσωματώσει σύγχρονη τεχνολογία, καινοτομίες και νεωτερισμούς. Στόχος της παρέμβασης η δημιουργία ενός διακριτού-ελκυστικού κτιρίου και η ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της εγκατάστασης (πώληση, συναρμολόγηση παιχνιδιών, παιχνιδότοποι-funparks), σε αντίθεση με το συνήθη απρόσωπο ισοπεδωτικό τρόπο αντιμετώπισης κτιρίων αυτής της κατηγορίας στη χώρα μας.

Το κτίριο, ορθογώνια σύμμικτη κατασκευή μεγάλων διαστάσεων (150Χ75 m), με μια ελάχιστη αναλογικά (άστοχη) κυκλική προεξοχή στο ΝΑ της άκρο, περιλαμβάνει τμήμα διοίκησης, έκθεσης και προβολής προϊόντων (1800 m²), τμήμα συναρμολόγησης (800 m²), τμήμα αποθήκευσης οργανωμένο με σύστημα logistics (8300 m²) και καινοτόμους για την ελληνική πραγματικότητα τομείς, όπως το OUTLET (1400 m², τμήμα λιανικής πώλησης), και τα FUNPARKS (1000 m²), χώροι εστίασης και αναψυχής, κλειστοί και υπαίθριοι), μια ποικιλία δηλαδή διαφορετικών δραστηριοτήτων που οφείλουν να στεγασθούν και να λειτουργήσουν σε ένα ενιαίο μονομπλόκ κέλυφος, λόγω ειδικών όρων δόμησης.

Επιχειρήθηκε η διάσπαση της μεγάλης κτιριακής μάζας σε επιμέρους ενότητες/όγκους, η διευθέτηση των κινήσεων και η επισήμανση των συνδέσεων των διαφόρων τμημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τη δομή της εταιρείας, τις ανάγκες των εργαζομένων, τις απαιτήσεις της γραμμής παραγωγής και τη φιλοσοφία της διεύθυνσης για τον επιθυμητό τρόπο λειτουργίας της μονάδας.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν δύο ανεξάρτητες είσοδοι, μια πύλη για το τμήμα διοίκησης και μία ενιαία είσοδος για την επισήμανση και σύνδεση του εμπορικού τμήματος με τους χώρους αναψυχής και παιχνιδιού. Μια μεγάλη ημιδιαφανής επιφάνεια με έγχρωμα υαλοστάσια, ένα πάζλ χρωμάτων που μεταβάλλει όψη ανάλογα με το φως, διαμορφώνει την πρόσοψη του OUTLET, υπογραμμίζοντας τη λειτουργία που στεγάζει ο χώρος. Ένα εύκαμπτο μεταλλικό πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα, εν είδει πετάσματος, τεντωμένο σε ύψος δύο ορόφων, σε αυτοφερόμενο μεταλλικό  πλαίσιο με ειδικές στηρίξεις, λειτουργεί ως φίλτρο σκιασμού των χώρων εργασίας με τα εκτεταμένα υαλοστάσια, και ως φίλτρο συγκάλυψης του ανεπιθύμητου (κυκλική απόληξη).

Στο σχεδιασμό των γραφείων και λοιπών εσωτερικών χώρων εφαρμόστηκε η φιλοσοφία που εδραιώθηκε κατά την επεξεργασία του φλοιού του κτιρίου. Το εύπλαστο σύμμικτο κέλυφος επιτρέπει το φωτισμό από την οροφή κλειστών εσωτερικών διαδρόμων και τη μετατροπή τους σε ευχάριστα κανάλια επικοινωνίας. Γυάλινα αμμοβολημένα χαμηλά πετάσματα ορίζουν περιοχές χωρίς να εμποδίζουν οπτικές και φως.

Φώς, χρώμα, διαφάνεια, λεία ανακλαστικά υλικά, σε απροσδόκητη εναλλαγή, στο εσωτερικό και την επιδερμίδα του κτιρίου, συνθέτουν ένα κορμό με ζωηρό παλμό , ένα αντισυμβατικό κτίριο, ένα κτίριο-παιχνίδι.

 

Στοιχεία έργου                                            
                                                          
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ζ. Κωστοπούλου - Μ. Μακρή
Στατική μελέτη: Β. Βασίλας
Η/Μ μελέτη: Δ. Σαμαράς
Κατασκευή: ΜΑΚ  ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.
Επίβλεψη - διαχείριση έργου: TREDIT A.E., Yπεύθυνος: Κ. Χρήστου
Μελέτη – κατασκευή: 2002 - 2003
Προϋπολογισμός: 4.500,000 €
Τοποθεσία: 2ο χλμ. Παλαιάς Συμμαχικής Οδού, Ωραιόκαστρο         

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία